PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY Major Zsolt Balázs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ami a Tiéd.
Advertisements

8 Klikkelj az egérrel!.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Gondolatok Salkaházi Sára naplójából. Kevésben hűnek lenni nagyon nehéz.A hősies nagy dolgokra mindig hajlamosabbak vagyunk... Míg a kis dolgok mellett.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY Major Zsolt Balázs - 2. előadás.
Vérmérsékletem képekben
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
1 A négy kvadráns: Az emberi valóságok integrált térképe.
Tudatos és tudattalan modern felfogása
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Nyolc gondolat az ANYASÁGRÓL
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
 Klikkelj az egérrel! :20:48
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Mivel foglalkozik a pszichológia?
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Szociális tanulás formái
ÉLETBÖLCSESSÉGEK Picasso illusztrációkkal.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
A tanácsadó és a mentor szerepe
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Bevezetés a pszichológiába
Magatartástudományi Napok Szeged, június 5-6. AZ ORVOSI HIVATÁSRA NEVELÉS KOMPLEX MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE: Folyamatosan fenntartható fejlődés! SZTE.
Csabai Márta* és Molnár Péter** *MTA Pszichológiai Kutatóintézet;
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Az én szüleim és a te szüleid
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia mint tudomány
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A lélektan fogalma, szerepe világunkban
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
Kedves Fiam ....
A kriminálpszichológia
Pszichológiai Ismeretek
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Mindennapi veszteségeink
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY Major Zsolt Balázs

NEM CSAK…!!!

…HANEM…!!!

Csakhogy elég nehéz Ott maradni a betegnél beszélgetni, mikor a prof kirúgással fenyegetőzik, ha késünk a műtőből… Kedvesen szólni a pácienshez, mikor a 13. munkaórában nekünk esik… Megfelelő körülményeket teremteni a nyugodt beszélgetéshez, mikor nincs egy talpalatnyi hely sem… Megértetni a 80 éves Mari nénivel, hogy miért pont úgy kell beszednie a tablettákat, ahogy mi mondjuk… Elérni, hogy a tanulatlan páciens megértse, mi köze az óvszerhasználatnak ahhoz, hogy neki most ég a pénisze, hiszen ő „vigyázott” és „kiszállt”, hogy ne legyen gyerek – ő „védekezett”… Megérteni és elfogadni, hogy valaki miért nem kér életmentő kezelést… Megérteni, hogy Pista bácsi miért nem úgy szedte a tablettákat, ahogy pedig világosan elmagyaráztuk neki – és nem ráförmedni…

…de Önök orvosok lesznek! TÁRSADALMI SZEREP/RANG FELELŐSSÉGE HALLGATÓ VAGY LEENDŐ ORVOS A BETEG (=A SEGÍTSÉGRE SZORULÓ EMBER) AZ ELSŐ MINDIG MINDEN KÖRÜLMÉNYBEN AZ ORVOS 24 ÓRÁBAN ORVOS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS PREVENTÍV SZEMLÉLET MEGJELENÉS ÉRTELMISÉGIEK…!!! …UGYANAKKOR NEM ISTENEK: FEJLŐDÉSI IGÉNY

Keret-függetlenség KÉPESNEK LENNI FÜGGETLENEDNI A SUGALLT KERETTŐL Alázat AMIT SZOLGÁLOK, A KÖVETENDŐ CÉLT, ÉRDEKET, A MAGAM KÉNYELME(!!) ELÉ HELYEZNI

Bejósolhatóság - befolyásolhatóság Csak akkor lesznek képesek adekvátan cselekedni, ha átlátják és értik az Önöket körülvevő világot!

Elemző-, rendszer (holisztikus) szemlélet = Bio-pszicho-szociális megközelítés TUDATOS (!!) MÖGÉ NÉZÉS ÖSSZEFÜGGÉS FELFEDEZÉSE ELEMZÉS

Pszichológia … a dolgok mögé nézni, és felfedezni. megérteni az összefüggéseket, törvényszerűségeket a világ jelenségei (=egyén & társas közeg komplex dinamikus rendszere) között Hiszen test és lélek (és környezete!) SOHA nem független!! Az önöké sem, és a pácienseké sem: Önök is hús-vér emberek, és hús-vér emberekkel fognak bánni!!! „A viselkedés és a mentális folyamatok tudományos tanulmányozása.”

PSZICHOLÓGIA TÉMÁI

…mint harmatcseppek ugyanazon a fűszálon… A PSZICHOLÓGIA FŐ NÉZŐPONTJAI: Biológiai megközelítés- Viselekdéstani- Kognitív- Pszichoanalitikus-. Szubjektivista-

…a világ jobb megértése, és ezen tudás visszaforgatása érdekében mások segítésre… A PSZICHOLÓGIA FŐBB ALKALMAZOTT TERÜLETEI: Biológiai pszichológia Kognitív- Fejlődéslélektan Szociálpszichológia Személyiséglélektan Klinikai pszichológia Iskolapszichológia Munka- és szervezetpszichológia ORVOSI PSZICHOLÓGIA

Néhány példa ízelítőül…:

Adnának halálos áramütést egy másik embernek…?

…és medikusként beadnának olyan injekciót, amelynek pozitív hatásáról nincsenek meggyőződve 100%-osan…?

Szociálpszichológia Hogy orvosként el tudjanak boldogulni a társas helyzetekben (munkahely, magánélet, stb.) Hogy el tudják kerülni a társas helyzetekben jelentkező csapdákat

Általános lélektan (észlelés, emlékezet, gondolkozás, stb.) Hogy tudatosan és hatékonyan legyenek képesek felépíteni orvosi viselkedésüket, kommunikációjukat Hogy hatékonyabban küzdjenek meg akár a tanulási kihívásokkal (hogyan lehet könnyebben megtanulni az anatómiát, élettant?)

Mit látnak a képeken?

Személyiség-, fejlődéslélektan Motivációk, érzelmek, tanulás, stb. Hogy otthonosan mozogjanak a személyiség, a lélek és a test jellegzetes megnyilvánulásai között Hogy saját maguk személyiségét megfelelően karban tudják tartani! Hogy ne veszítsék el a gyógyításba vetett hitüket…!

Csak így lesznek képesek Elmagyarázni Józsi bácsinak, hogy „ha nem szedi be a szemgyógyszert bátyám, egy hónap múlva a tikokig sem fog kitalálni, és a tojások ott fognak tönkremenni alattuk…” Nyáron NEM felírni kúpot annak a gyermeknek, akinél nincs otthon hűtőszekrény… Elérni, hogy a magatartászavaros gyermek ne éljen vissza az igazolásokkal, de a magukkal való jó kapcsolata mégis megmaradjon… Megértetni a mérnök beteggel, hogy „azért nem tudunk 100%-osan biztos választ mondani a kimenetelre, mert az emberi testben ezer és ezer tényező kölcsönhatásán múlik a betegség kimenetele, míg mérnökként mindössze néhány tucat tényező hatását kell figyelembe vennie…” Meggyőznie a családjáért felelős háziasszonyt, hogy, „ha leszokik a dohányzásról, azt a pénzt a családjára költheti” Elérni, hogy a kollégája ne sértődjön meg, ha egy beteg kifejezetten Önökhöz szeretne járni… Megnyugtatni a beteget egy műtét előtt, még kezdő rezidensként is…! Elérni, hogy bízzanak önben a betegek… …és együttműködjenek Önökkel…!! Jó orvosok lenni – gyógyítani = segíteni!!

Ehhez azonban fejleszteniük kell saját személyiségüket is!

Az előadások módszertana

Félév végi követelmény: Szóbeli kollokvium: A megismert összefüggések, fogalmak aktív, értő használata!! (Fogalomtár elérhető)

AZ ORVOS-KÉPZÉS TÉMÁI…!

Kérdések és válaszok

VÉGE az 1. előadásnak Megköszönöm kitüntető figyelmüket! Irodalom: Atkinson & Hilgard.: Pszichológia, Osiris Kiadó, Budapest o. Atkinson: Pszichológia, Osiris-Századvég Kiadó, Budapest o. Mindig az előadáson elhangzottakhoz kapcsolódó tartalom!