Multimédia alapismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
A design szerepe Végvári Imre, kreatív igazgató Online Marketing - Keresőmarketing, Linkmarketing és Egyéb technikák.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Informatikai alapfogalmak
Az információszerzés.
INFORMATIKA OKTATÁS GYÓGYÁSZAT KÖZLEKEDÉS TÁVKÖZLÉS HADITECHNIKA
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
2009. november 30. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 12. előadás.
2009. október 12. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 6. előadás.
A multidiszciplináris e-learning
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Az informatika alapjai
A számítástechnika és informatika tárgya
Informatikai alapfogalmak
Nagy Gábor MF01-M2.
Kommunikáció.
Multimédia alapismeretek I.
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Informatika.
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
E-learning Kovácspál Eszter.
Oktatástechnológia Koczka István, Makra Csaba, Vénné Meskó Katalin.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Térképészet és térinformatika
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
Máté István Multimédia fejlesztő Máté István
Az alapvető kommunikáció
Fekete Vivien Galambos Edit
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Alkalmazott nyelvészet I.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Kommunikáció.
Informatikai alapfogalmak
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
A digitális kompetencia fejlesztése
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Előadás másolata:

Multimédia alapismeretek Bognárné Kovács Annamária

Tematika A tantárgy általános célja és célkitűzései A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése. Sajátítsa el a multimédia alapfogalmait, általános ismérveit, egyéb területeit, a médiaismeret fogalomrendszerét, az elektronikus médiumok általi befogadás ismérveit, a multimédia felhasználási és értékelési szempontjait az internetes taneszközök értékelési formáit.

Tematika A tantárgy tartalma A multimédia alapfogalmai. A multimédiáról általában. A multimédia értelmezései. A médiumtípusok. A multimédia egyéb területei. Az Internet, virtuális valóság, videokonferencia, kábeltévé, WEB tévé és rádió. A multimédia általános ismérvei. A multimédia oktatási ismérvei. A pedagógiára váró feladatok.

Tematika A tantárgy tartalma Médiaismeret. Az elektronikus médiumok általi befogadás ismérvei. Vizuális és auditív médiumok. A multimédia felhasználása az oktatásban és értékelése. A felhasználás eszközei és feltételei. A multimédia tároló, továbbító és megjelenítő eszközei. A hálózati multimédia. A hang digitalizálásának folyamata.

Tematika A tantárgy tartalma Multimédia szerzői rendszerek (Időalapú, folyamatalapú, oldalalapú rendszerek ismérvei) Fejlesztőprogramok kiválasztása és osztályozása. A multimédia felhasználása és értékelése

Ajánlott irodalom Andreas Holzinger: Ralf Steinmetz: A multimédia alapjai, Kiskapu Kiadó Budapest, 2004 Ralf Steinmetz: Multimédia. Bevezetés és alapok. Springer. Budapest, 1997. Tószegi Zsuzsanna: Multimédia a könyvtárban. Bp. Akad. K. Tay Vaughan: Multimédia, Panem Kft., Budapest, 2003

A multimédiáról általában A multimédia technológiái új távlatokat nyitnak, meg az oktatás, távoktatás, ismeretszerzés minden területén. Napjainkban a tanár – tananyag – tanuló háromszögben egy olyan médiumra van szükség, amely kielégíti a hagyományos osztálytermi oktatás és távoktatás igényeit egyaránt.

Tanár – Tananyag - Tanuló Zrinszky László – a tudásközvetítés információáramlását kommunikációs aspektusból vezeti le. Kommunikációs út: a tananyag a tanár közvetítésével jut el a tanulóhoz. Ebben a helyzetben a tanár „meghosszabbított keze” a tananyag, amivel eléri a tanulókat (A→B→C).

A multimédiáról általában A multimédia fogalma a számítástechnikai, informatikai, oktatástechnológiai szakterületek fogalomrendszere, mely tulajdonképpen a 90-es évektől lépett a nyilvánosság elé. Eredetileg a több érzékszervi csatornára ható információhordozók gyűjtőneveként emlegették. Később a multimédiát a rendszerbe állított, tananyagot tartalmazó, technikai médiumok együtteseként fogták fel, amely a tanár és a tanuló számára egyaránt használható.

A multimédiáról általában A programozott oktatás elveit megvalósító egyéni tanulási rendszerek, és a számítógépes oktatás különféle módozatai a többcsatornás információközlés mellett az interaktív, szabályozott tanulástechnikai és metodikai lehetőségét is megteremtették. Napjainkban és a jövőt kutatva úgy tűnik, hogy sokat ígér ez a megjelenítési, közlési és cselekvési forma. A multimédia fogalom, ma már nem csupán oktatási eszköz, hanem széles körben kiterjedt a társadalom különböző területeire is.

A multimédiáról általában A multimédia elnevezést sokan és egymástól eltérő értelemben használják. Ezen új tudományterület feladata közé tartozik a fogalomrendszer pontos definiálása. Nehézséget jelent az is, hogy a számítógépgyártók azzal, hogy a PC-t új területeken való használatra is alkalmassá tették, azonnal ügyes marketing fogalmat kezdtek keresni hozzá.

A multimédiáról általában Rohanó világunkban mindenki találkozik olyan szóval illetve szavakkal, amelyek jelentésével nincs teljesen tisztában. Ilyen a multimédia szó is, amelyet sokan hallottak, sőt sokan azt gondolják, tudják is mit jelent, viszont csak bizonyos felhasználásait ismerik, pedig az határtalan. Fontos, hogy minden felhasználó tisztában legyen a jelentésével, és a vele kapcsolatos fogalmakkal, valamint felhasználási területeivel.

A multimédiáról általában Az ötvenes években a zenei aláfestésű diavetítést nevezték multimédiának. 1995-ben azonban Németországban a multimédia szót már az év szavává választották.

Szó szerinti értelmezése… Latin multi + medium multi = „sok, sokszoros, több” medium = „információközvetítő eszköz, információrendszer”

A multimédiáról általában A pszichológiai megközelítésben a befogadási csatornák szempontjából értelmezik (látás, hallás, szaglás, tapintás, ízlelés, egyensúlyérzet). Kibernetika szempontjából a visszacsatolás, ill. a szabályozás jelentőségét lehet kiemelni. A Kibernetika egy komplex tudományos irányzat, amely a szabályozás, vezérlés, információfeldolgozás, továbbítás, általános törvényeit kutatja.

A multimédiáról általában Kommunikáció elméleti szempontból a közlési oldalról (verbális, nem-verbális, média közlés) vizsgálják a folyamatot. A verbális kommunikáció emberi nyelven való közlést jelent. (beszéd és az írás) A non-verbális ezek szerint nem az emberi nyelv, hanem a beszélgetést kísérõ jelek csoportja (fej- kéz – kar - láb mozgásai pl.: szemkontaktus, az arckifejezés, a testtartás...) Média közlés (újság, rádió, tv, internet) Médiapedagógiai megközelítésben a multimédia társadalmi, szociológiai, fiziológiai, ergonómiai, azaz az emberre gyakorolt hatásával, ill. az elhárítás önmérsékletével tudatos médiahasználatra ösztönöz.

A multimédiáról általában Az informatika megközelítés csak a számítógép segítségével előállított, tárolt, továbbított és megjelenített időfüggő és időfüggetlen médiumok formájában megjelenő információt tekinti multimédiának. Multi (latin): sok, többszörös – mint szó előtagja, Medium (latin): a közbülső helyen található, általános közeg, közvetítő elem, ill. elemek információknak, beszéd, mozdulatok, arckifejezések, írás, elektronikus megjelenítés útján továbbadásra vagy kiterjesztésre.

A multimédiáról általában A média fogalom meghonosodása hazánkban a 70-80-as évekre tehető. Az MTA Nyelvtudományi Intézete által 1985-ben megjelenített kétkötetes Nyelvművelő kézikönyv erről a témáról közölt szócikkét érdemes idézni: „Mivel a latin eredetű médium ma elsősorban szuggerálható, hipnotizálható, ill. könnyen befolyásolható személyt jelent, s csak másodsorban közvetítő eszközt, tényezőt, bizonyos társadalomtudományok, a híradástechnika és a reklám szaknyelvében angol mintára elterjedt szó latin többes számú alakja média. Összefoglaló megnevezése a tömegkommunikációs, ill. a reklámeszközöknek (sajtó, rádió, tv, plakát, hirdetés, reklám stb.).”

A multimédiáról általában Az információ terjesztésére és bemutatására szolgáló eszközöket médiumnak nevezzük. Pl.: a nyomtatott szöveg, grafika, a kép, a beszéd, és a zene, valamint a mozgókép.

A multimédiáról általában A médiumok különböző lehetőségei: mono… multi… Médium monomédia: könyv, képernyő multimédia: Hang, mozgókép, interaktivitás monokód: csak szöveg csak kép multikód: képes szöveg zenés kép Kódolás monó: csak vizuális csak auditív multi: vizuális, auditív és tapintásos Észlelés módja

A multimédiáról általában A multimédia olyan technológia, mely a számítógéppel segített kommunikációt - interakciót összetett, interaktív médiarendszerrel valósítja meg, teszi lehetővé, vizuális (adatok, szöveg, állókép, grafika, animáció, mozgókép) és auditív (beszéd, zene, zörej) megjelenési formák integrálásával.

Multimédia fogalmak, definíciók „A multimédia (multi: sok [lat.], médium: közbülső helyen található [lat.]) olyan komplex információs rendszert vagy csatornát (közeget) jelent, melynek előállítása és használata számítógépes környezetben történik.” [Máté István: A multimédia alapjai és feltételrendszere PC környezetben. Pécs, PRMKK 1997.]

Multimédia fogalmak, definíciók „A multimédia rendszert független információk számítógép által vezérelt integrált előállítása, célorientált feldolgozása, bemutatása, tárolása és továbbítása határozza meg, melyek legalább egy folyamatos (időfüggő) és egy diszkrét (idő-független) médiumban jelennek meg.” [Steinmetz, Ralf: Multimédia : bevezetés, alapok. Budapest, Springer Hungarica Kiadó Kft., 1995.]

Multimédia fogalmak, definíciók „A multimédia szó tágabb értelmezésben egy kreatív alkotó közeg, Olyan rendszert definiál, amely biztosítja az egyén vagy csoportok számára a különböző struktúrában (kép, grafika, mozgókép, hang, írott szöveg, adatállományok stb.) rögzített, nem szükségszerűen egy adatbázisban lévő digitális információ interaktív elérhetőségét, annak a felhasználás helyén történő rögzítését, átstrukturálását, bővítését. A cél tehát az ember információval történő magas színvonalú kiszolgálása, a hatékonyság érdekében lehetőleg minden érzékszervre egyidejűleg gyakorolt ingerekkel.” [Kassai András: FOXTREND KFT., Székesfehérvár, 1995-1996. PC-ROM Multimédia PCEnciklopédia V1.0(C)]

Multimédia fogalmak, definíciók „A különböző médiumtípusok egyidejű (szinkron), illetve egymást követő (aszinkron) használata egységes megjelenítő platformon történik. A különböző adatok tárolása, feldolgozása és megjelenítése a digitális technikák felhasználásán alapul. A megjelenítés technikai perfekcióját, gyorsaságát és komplexitását nagy teljesítményű mikroprocesszorok teszik lehetővé (számítógépes integráció). A felhasználó „párbeszédet” folytat a rendszerrel, amelynek során befolyásolni képes a rendszer működését, kiválthat hatásokat és felidézhet tartalmakat (interaktivitás). Nem lineáris információ elérési és interakciós technikák használata.” [Komenczi Bertalan: Orbis sensualium pictus (Multimédia az iskolában), Budapest, Iskolakultúra, 1997/1.]

Mit jelent az Ön számára a multimédia? Így látják a profik: „ A multimédia szó tágabb értelmezésben egy kreatív alkotó közeg, olyan rendszert definiál, Amely biztosítja az egyén vagy csoportok számára a különböző struktúrában (kép, grafika, mozgókép, hang, írott szöveg, adatállományok, stb.) rögzített, nem szükségszerűen egy adatbázisban lévő digitális információ interaktív elérhetőségét, annak a felhasználás helyén történő rögzítését, átstrukturálását, bővítését. A cél tehát az ember információval történő magas színvonalú kiszolgálása, a hatékonyság érdekében lehetőleg minden érzékszervre egyidejűleg gyakorolt ingerekkel.”

Mit jelent az Ön számára a multimédia? Így látják a „hétköznapi” felhasználók: „ A multimédia kép, hang, szöveg összehangolása számítógépes úton. Az emberek magas színvonalon való kielégítése Pl. reklám, művészet, híradó stb. céljából. Szerintem ez a jövő, később ezt a műfajt még tökéletesebben és magasabb szinten működtethetjük.” (B. Anikó - Mohács)

Mit jelent az Ön számára a multimédia? Így látják a „hétköznapi” felhasználók: „ A multimédia egy olyan rendszer, amelyben megtalálható hang, kép, grafika, mozgókép, szöveg és egyéb adatok. Mindezt számítógép segítségével állíthatjuk elő. Ha az embernek van némi fantáziája, akkor szinte korlátlanok a lehetőségek.” (M. Veronika - Pécs)

Mit jelent az Ön számára a multimédia? Így látják a „hétköznapi” felhasználók: „ A médiák, médiumok igen fontos szerepet játszanak életünkben, hiszen rajtuk keresztül tájékozódhatunk a világ híreiről a leggyorsabban. A multimédia ennek egy olyan ága, mely a továbbítandó információt minél teljesebb, formában akarja eljutatni az emberekhez. Ehhez az kell, hogy az ember minél több érzékszervét egyidejűleg érjék az információk, melyek egésze, összessége alkotja a teljességet.” (R. Róbert - Mohács)

A multimédia = hatalmas léptekkel növekvő piac „ A multimédia varázsszó körül csoportosuló piac egyre gyorsuló ütemben nő. Egy tanácsadó cég 2000-ig csupán Németországban 2 millió új munkahely létrejöttét jósolta meg e területnek köszönhetően. Akár osztjuk az ilyen mértékű derülátást, akár nem, abban biztosak lehetünk, hogy a jövőben rengeteg foglalkozásnak lesz köze a multimédiához.”

A multimédia = hatalmas léptekkel növekvő piac A multimédia magába foglalja: a hanganyagot (beszéd, hangzás, zene stb.) a mozgóképet (szöveg, grafika, állókép, animáció, filmek stb.) és az interaktivitást (egéren, billentyűzeten és érintőképernyőn keresztül)

A multimédia = esély A multimédia esély a szakterületeket átfogó munkára: Új távlatokat nyit a szakterületeken felül álló együttműködésre A kutatásnak és az oktatásnak a jövőben a tudományágak összefogásával kell történnie Tudományok közti átjárhatóság: az informatika és a megismeréssel foglalkozó tudományágak együttműködése

A multimédia = esély Tudományos kongresszusokon ma is találkozhatunk olyan professzorokkal, akik oktatóprogramokat fejlesztenek, de munkájuk didaktikai – pedagógiai – pszichológiai megalapozását pedagógusok, pszichológusok és szociológusok végzik.

Kinek és miért van rá szüksége? Informatikusok Telematikusok (telematika = távközlés és az informatika összefonódása) Szoftvermérnökök A mérnököknek, technikusoknak egyaránt rendelkezniük kell az ember-gép interakcióra vonatkozó alapismeretekkel. Leginkább az emberi tényező, gondolkodásunknak, tudásunk rendeződésének, tanulási szokásainknak az ismerete fontos, hogy a számítógépet a legkedvezőbben használjuk fel oktatási- és munkacélokra.

A multimédia részei Multimédia - technika (számítógép) Multimédia - oktatás (az emberi tényező) Multimédia - tervezés (az ember és a számítógép együttműködése)

Multimédia - technika (számítógép) A multimédiás információrendszerek technológiai alapjaival foglalkozik. Tartalmazza: az információ és kommunikáció alapjait jeleket hang, kép és mozgóképtechnikát a multimédia internetes közvetítését

Multimédia - technika (MMT) A multimédiás információrendszerek technológiai alapjaival foglalkozik. Tartalma: az információ és kommunikáció alapjai jelek hang, kép és mozgóképtechnika a multimédia internetes közvetítése

Multimédia – oktatás (MML) A multimédiás információrendszerek megismerési alapjaival foglalkozik. Tartalma: az információ rendezése az emberi emlékezetben tanulási módszerek a számítógéppel támogatott tanulás fejlesztése Médiaoktatás oktatóprogramok

Multimédia – tervezés (MMD) A multimédiás információrendszerek fejlesztés-technikai alapjaival foglalkozik. Tartalma: szoftverfejlesztés alapjai projektirányítás tervezés (ember-gép párbeszéd, képfelépítés, hangfelépítés, tipográfia, kapcsolattartás) Programok értékelése

Fejlesztéstechnikai alapok Multimédia – technika (MMT) Technológiai alapok Multimédia – oktatás (MML) A megismerés alapjai Multimédia – tervezés (MMD) Fejlesztéstechnikai alapok

Mire jó a multimédia? „A multimédia egyszerre több érzékszervünkre hat … ezért jobb hatásfokkal emlékszünk rá.” A multimédia alkalmazásával a kommunikáció folyamata bonyolultabb lesz, mivel ez a résztvevők kapcsolattartási képességeinek magasabb fokát feltételezi.

Multimédiás oktatás A tanulás sikerét a multimédia közvetlenül nem befolyásolja, de a belső késztetés a figyelem és az ösztönzés növelésével elérhetjük, hogy a tanulással a diákok szívesebben és hosszabb ideig foglalkoznak, ily módon a tanulás és emlékezés hatásfoka nagy mértékben javul.

Mire jó a multimédia az Interneten? A webböngészők és a www segítségével gyorsan hozzájuthatunk a multimédiás anyagokhoz Telekommunkiációs technológiák megújítása iránti igény (ADSL) Szélessávú hálózatok használata (kábeltévé hálózat) A műholdas kapcsolatok jelentősége is folyamatosan nő (távoktatás, videokonferenciák)

Köszönöm a figyelmet!