A keresztény társadalmi tanítás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
általános főig. helyettes
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
A kereszténység nem magánügy. Istenszeretet és az embertárs szeretete egybevág. (vö.: 1 Jn 4,20)
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
"Én, fogadom, hogy egyetemi éveim alatt Magyarország törvényeit ¶ és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szabályait mindenkor megtartom. ¶ Elfogadom.
Családi napközi.
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Összehasonlító gazdaságtan
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A szociálpolitika aktuális kérdései
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
A hippokratészi eskü értelmezése
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
Közfoglalkoztatás Magyarországon
A szociálpolitika aktuális kérdései
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Az Evangélikus Egyház szerepe szociális kérdésekben, jó gyakorlatok és egyházi programok.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Népfőiskolák Magyarországon
Megbecsülés az idős embereknek
Szakképzés munkavállalói szemmel
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Európai Uniós ismeretek
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

A keresztény társadalmi tanítás Rövid áttekintés

tételek A bismarcki, a beveridgei és a skandináv szociálpolitika modell lényege, gyakorlati példák bemutatása Szolidaritás és szubszidiaritás (elvek és gyakorlati megvalósulás a szociális ellátásban az EU-ban) Demográfia és családpolitika az EU néhány tagállamában és Magyarországon Anyasági támogatások Magyarországon, esélyegyenlőségi kérdések, a „megélhetési gyermekvállalás” és a „családi adózás” (ld. NOE) iránti igény (vélemények és ellenvélemények) Nemek közti esélyegyenlőség – elvek és problémák (pl. Nők és férfiak Magyarországon KSH kiadványok) A libertáriánus, az utilitariánizmus, az egalitariánizmus és a kommunitariánizmus alapján megfogalmazott igazságosság-felfogások (Denier-Meulenberg) és azok hatása a szociálpolitikára A szegénység, kiemelten a gyermekszegénység (elvek és statisztikák) kérdésköre Foglalkoztatási mutatók az EU-ban és Magyarországon, kiemelt csoportok (pályakezdők, fogyatékosok, nők, idősödők) foglalkoztatását segítő programok

Tételek-folytatás Munkanélküliség – kezelése (a munkaerőpiaci alap, a munkaügyiközpontok, kömunka, közhasznú munka, aktuális statisztika, problémák és megoldási javaslatok) vélemények és ellenvélemények Szociálpolitika a költségvetési adatok tükrében (aktuális adatok és idősorok) Az önkormányzatok szociális ellátási feladatai és azok költségvetési támogatásának alakulása A szociális intézmények (szakellátás) működésének költségvetési támogatása A szociális intézmények működési feltételei (a szakmai normáknak megfelelés kérdései) Az esélyegyenlőségi törvény: jogi alapok, elvárások és a gyakorlati megvalósítás Az Országos Fogyatékosügyi Program elvárásai és megvalósulásuk, a fogyatékosügyi tanácsok munkája, támogató szolgálatok

Tételek-folytatás Nyugdíjrendszerek – általános áttekintés (Mészáros-Banyár könyve alapján) A magyarországi idősellátás és nyugellátás jogi szabályozásának elvei,a nyugellátás pillérei Ifjúságpolitika, az ifjúság helyzete (Bauer-Szabó) Civilszervezetek, a civilszervezetek és egyházak szerepe a szociális ellátásban A katolikus egyház társadalmi tanítása a szociális kérdésekről Az oktatási és szociális rendszer kapcsolata, a szociálpedagógus szerepe

Feladatok aláírásért források: a KSH, a kormányzat és az országgyűlés portáljai/honlapjai. A fogyasztói kosár alakulását gyűjtse ki a KSH adataiból. Készítsen grafikont a GYES vásárlóértékének alakulásáról az elmúlt 10 év adatait figyelembe véve a fogyasztói kosár alapján. Számítsa ki az elmúlt 10 évre vonatkozóan a gyermeknevelési támogatások (családi pótlék, családi adókedvezmény, rendszeres és rendkívüli gyermeknevelési támogatás) összegének alakulását. Készítsen összehasonlító táblázatot! A nyugdíjas fogyasztói kosár alakulását és a gyógyszerárak alakulását hasonlítsa össze az elmúlt 10 év adatainak alapján! Gyűjtse ki az éves költségvetési törvény mellékleteiből az általános iskolák/óvodák állami támogatásának összegét az elmúlt 10 év adataiból, és készítsen táblázatos kimutatást! Gyűjtse ki az éves költségvetési törvény mellékleteiből a gyermekotthonok/idősotthonok állami támogatásának összegét az elmúlt 10 év adataiból, és készítsen táblázatos kimutatást! Készítsen statisztikát arról, hogyan alakult a fogyatékosok helyzete az elmúlt évtizedben

A keresztény társadalmi tanítás alapelvei A személy: egyszerre individum (egyszeri, megismételhetetlen, akit a léte tesz értékké) és társadalmi lény. Szolidaritás-elv: az ember a közösség segítségével tud kibontakozni, azaz rászorul másokra, ugyanakkor ő maga is hozzájárul a közösséglétéhez. Subszidiaritás-elv (Aquinói Szent Tamás): társadalom-szervezési elv. Mindenkit annyira kell terhelni és akkora teljesítményre ösztönözni, amekkorára képes. Ha az egyén segíteni tud magán, akkor nem szabad helyette a feladatot elvégezni, ha azonban a problémamegoldás meghaladja az erejét, akkor számára a közösségnek (közvetlen) segítséget kell nyújtania.

A társadalmi tanítás fejlődése A Rerum Novarum (XIII. Leó) előtti időszak Rerum Novarum XXIII. János pápa utáni időszak

Az első időszak felfogása A szegények és gazdagok ugyanazon a jogalapon polgárai az államnak. (27) Aszociális jólétnek olyannak kell lennie,hogy a benne részesülők jobbá váljanak. Ha a közjót kár éri, vagy fenyegeti, az állami tekintélynek közbe kell lépnie.(28) Fontosak a munkásszervezetek (pl. Kolping munkássága) Igazságos munkabért kell adni: annyit, amennyi a maga és családja megfelelő fenntartásához szükséges (70), elő kell segítenie a munkahely-teremtést is.

A második időszak fontos kérdései Munkabér:mérce az igazságosság és méltányosság Az igazságosság követelmény a munkáltatás szabályozásában, ezért fel kell lépni az olyan munkahelyek ellen, amelyek pl. az emberi méltóságot, szabadságot veszélyeztetik, de a kis- és középtulajdonosokat védelemben és támogatásban kell részesíteni. A kirótt adók mértéke összhangban legyen a polgárok anyagi lehetőségeivel. A nemzeti sajátosságokat figyelembe kell venni.

Lényegi egyenlőség Minden ember Isten képmására van teremtve, ez az emberi méltóság alapja. Az egyén joga és kötelessége – és ezt az államhatalomnak is el kell ismernie -, hogy lehetőségeihez mérten hozzájáruljon a közösség igazi haladásához. Az emberi munkát meg kell becsülni, a munkakörülményeket szabályozni kell.

Centesimus Annus A totális állam arra törekszik, hogy magába olvassza a nemzetet,a társadalmat, a családot, a vallási közösségeket is. Valódi demokrácia csak jogállamban és az emberi személy helyes értelmezése alapján lehetséges. Az „atyáskodó állam” megszünteti a társadalom felelősségét. A szegénységnek számos változata létezik. A társadalom peremére szorultak, az idősek, a betegek a fogyasztói szemlélet áldozatai.