Juhász Ildikó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

GLOBALIZÁCIÓ.
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Náray-Szabó Gábor Fenntarthatatlan fejlődés
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Gondolatok egy fenntartható fejlődési stratégiához.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
Gazdasági előrejelzések és elemzések
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
GLOBÁLIS PROBLÉMÁK FELISMERÉSE 2.
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Észak Dél ellen.
A társadalmi változások elmélete
Környezetértékelési módszerek
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Az alternatív energia felhasználása
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Dr. Brezovits László tudományos igazgató KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET ALAPÍTVÁNY KITÖRÉSI PONTOK A HATHATÓS VÁLTOZÁSOK FELÉ ELŐADÁS 2011.november 23. Magyar.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az éghajlatváltozás probléma kezelésének fenntarthatósági megközelítése.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
KNOLL-FÉLE „Innovációs ellátási lánc” --modell 10-- Ellátási láncok,bővítésük és gazdasági elemzésük
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD. Környezeti teljesítmények a nemzetgazdasági számlákon System of National Accounts –Eredetileg környezeti számlák.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
AZ ELKERÜLHETETLEN VÁLTOZÁS Tóth Gergely. INTRO Display, RTB, Online video.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Civil Európa – civilek Európában
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
A MUNKAKÖRI LEÍRÁS.
Globalizáció és környezeti problémák
FENNTARTHATÓ LÉTÜNK A MEGUJULÓ ENERGIÁK TÁRSADALMASÍTÁSA.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
A fenntartható fejlődés
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Globális környezeti problémák
SZAK-Ma, szeretlek!.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Növekedés vagy fejlődés
a hét verse Egyetlen nagy dolog van a világon (eszkimó népköltés)
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Juhász Ildikó

KÖRNYEZETSZENNYEZÉS TERMÉSZETI ÉRTÉKEK PUSZTULÁSA KENNETH BOULDING: „Cowboyok leszünk-e, vagy űrhajósok, akik tudják, hogy a Föld véges, s ezért a véges erőforrásokkal való gazdálkodásban is a körforgásra, a hulladékok visszaforgatására, a veszélyek csökkentésére törekszünk.

KENNETH BOULDING: „ Ha valaki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak vagy elment az esze, vagy közgazdász.” Kimeríthetetlen erőforrások?? Minden birtokba vehető??? Minden eldobható???

Serge Latouche: A nemnövekedés diszkrét bája NEMNÖVEKEDÉSI mozgalom Franciaországban( 2006) A jövő: Növekedés nélküli társadalom ????? Folyamatosan növekedő vállalkozások nemzetgazdaság Stagnálásközgazdasági szempontból hanyatlás GDP gazdasági teljesítmény mérőszáma stagnálás, csökkenésgond a gazdaságban Növekedéscsak fokozott fogyasztással serkenthető Fogyasztói társadalom

VÉGES FÖLDI ÖKOSZISZTÉMA ERŐFORRÁSOK TÚLHASZNÁLATA NÖVEKVŐ KÖRNYEZETI TERHELÉS Megoldás: A TERMÉKEK ÉLETTARTAMÁNAK NÖVELÉSE Valóság: DIREKT RÖVID ÉLETŰ TERMÉKEK FEJLESZTÉSE

CLUB OF ROME PENTAGON BILDERBER – CSOPORT Előrejelzésa globális problémák kumulálódása a rendszer összeomlása pillanat alatt a folyamat elkezdődött komoly globális gondok: klímaváltozás Éhezés Környezeti katasztrófák BÉKÉS ÁTALAKULÁS? KAOTIKUS ÁLLAPOTOK?

Kenneth Boulding klasszikus elméletével élve meg kellene tanulnunk a gazdag prérin kóborló cowboy helyett, az űrben tartózkodó űrhajós eszével gondolkodni