Forgó Sándor: MULTIMÉDIA OKTATÓPROGRAMOK MINŐSÉGÉNEK SZEREPE A MÉDIAKOMPETENCIA KIALAKÍTÁSÁBAN Az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézetében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
Advertisements

A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Mesterképzés az EKF-en
Hipermédia tanulási források az interneten
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
e-Learning a tanárképzésben
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
AZ EREDMÉNYESEBB TANÁRKÉPZÉSÉRT
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
1 Üzleti szakfordító és tolmács SZAKIRÁNY Nyelvi és Készségfejlesztési Tanszék Vogelné Takács Gabriella tanszékvezető
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Új tanulási módszerek az informatikában Lakosné Makár Erika 1
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
Szivák Judit Intézeti értekezlet jún Oktatási asszisztens szakirány.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Közösségszervezés BA.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Előadás másolata:

Forgó Sándor: MULTIMÉDIA OKTATÓPROGRAMOK MINŐSÉGÉNEK SZEREPE A MÉDIAKOMPETENCIA KIALAKÍTÁSÁBAN Az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézetében folyó oktató- és kutatómunka tapasztalatai

Részlet az UNESCO grünvaldi dekrétumából (1982). „Az iskola és a család közös felelőssége, hogy a gyerekeket, és a fiatalokat előkészítse egy olyan világra, amelyet a kép, a hang és a szó alkot. Gyermekeknek és felnőtteknek képeseknek kell lenniük arra, hogy ezt a három jelrendszert kölcsönös összefonódásukban is megfejtsék. Ez szükségessé teszi, hogy a követelményekhez hozzáigazítsuk a képzés legfontosabb céljait, amelyeket a „média – alfabetizálás” szóval foglalhatjuk össze.” Részlet az UNESCO grünvaldi dekrétumából (1982).

Mi is a médiakompetencia? Első megközelítés: médiakompetencia olyan ismeretek birtoklását jelenti, amely képessé tesz a hatékony és kreatív médiahasználatra. Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

A médiakompetencia szintjei Más szemlélet szerint a poszt-indusztriális társadalom polgára számára alapvető feladat a média megértésének és értelmes használatának a képessége. Szintjei: Ösztönös médiakritika Médiaismeret Médiahasználat Médiakreativitás. (Dieter Backe idézi Komenczi B. Kis-T. L. ) Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

KÖLCSÖNHATÁSOK... Munkaerőpiaci elvárások Oktatás MÉDIAKOMPETENCIA kommunikáció, kreativitás, idegen nyelv, informatikai műveltség, médiaismeret... Oktatás kreativitás médiahasználat médiaismeret médiakritika (ösztönös) MÉDIAKOMPETENCIA A pedagógia célrendszer változásai Műveltség tartalom Megismerési folyamat Elektronikus (virtuális) tanulási környezet Tanterv elmélet Tanulás és személyiség elmélet MÉDIAINFORMATIKA szöveg, hang, állókép, mozgókép, tele-és tömegkommunikáció.

A KOMPETENCIA forráskészlete Technológiai feltételrendszer Mondanivaló Tartalmi szolgáltatás Felhasználói elvárások A kompetencia tudatosítása Értékadás Hagyományok Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Médiakompetencia → médiainformatika Médiakompetencia kialakítása a médiaismeret és az informatika fúziója révén létrejövő szakterület keretében valósul meg. Média- ismeret Média- informatika Informatika Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

A médiainformatika általános célja A korszerű, médiaismerettel kibővített informatikai ismeretanyag elsajátíttatása. Rendelkezzen a tanuló a médiumok általi információ-szerzés és önkifejezés kreatív képességével. A fentiek birtokában biztosítsa az „információs társadalom”-ban is az esélyegyenlőséget.

Főbb oktatási célkitűzések Az elektronikus médiumok, szolgáltatások tudatos és kreatív használatához szükséges kompetenciák kialakítása. A mediális tartalmak értékalapú, kritikus megítéléséhez és befogadásához szükséges értékszemlélet és attitűdök kifejlődésének elősegítése. A mediális üzenetek tervezési, szerkesztési, ill. gyártási és értékesítési technikáinak megismertetése.

Az intézet filozófiája Hozzáférés Nyitottság Kutatómunka, Tanulmányutak, Konferencia Interdiszcip-linaritás Team munka Társadalmi, piaci igények Érték-közvetítés (a tanári mesterség) Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Az intézet szervezeti felépítése Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Oktatási tevékenységek... 1. Alaptevékenység Könyvtár-informatika szak, Kommunikációtechnikai mérnök A tanárszakok informatikai, oktatástechnológiai képzése 2. Tanárképzés 3. Nem tanári szakok Kommunikáció, gazdálkodás művelődésszerv. szociálped. Mozgóképkultúra, médiaismeret, Iskolai informatika, 4. Szakirányú tk. szak 5. Felsőfokú szakképz. Oktatás- és rendszerinformatika, Multimédiafejlesztő 6. AIFSZ képzés Médiainformatikus 7. Középfokú Szoftverüzemeltető

Médiaközpontú oktatások Közművelődési Tanszék Kommunikáció Tanszék Média- informatika Intézet Rajz Tanszék Gazdaság- tudományi Intézet Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

A Multimédia Kutatólaboratórium

A multimédia produkciók értékei Ha azt akarjuk, hogy a digitális taneszközök elterjedjenek az iskolákban, először is meg kell győznünk a felhasználókat arról, hogy jók. (Yamada, Kárpáti A.) A multimédia produkciók értékei

Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet A képzés eszközei Öt munkaállomásos non-lineáris editáló (PC) VHS kamerák SVHS kamerák HI8 kamera D8 kamera Mini DV kamerák DV kamera Két SVHS editáló Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

A mozgóképes oktatás rendszere Rajztanárok képzése: Két félév; 3-5 perces etűd, vizsgafilm. Videó speckoll. (szabadon választható): Egy félév, követelmény: szabadon választható műfajú mozgóképes mű. Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Művelődésszervező szak Négy félév, követelmény hetente 20-25 perces kulturális magazinműsor készítése. Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet Film-videó szakirány Tantárgyak Videó-elmélet Készségfejlesztő gyakorlatok Videó-technikai alapismeretek Műfaji sajátosságok gyakorlati alkalmazása (filmes-, videós-, híradós szemlélet) „Tükör” kulturális magazin. Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet Kommunikáció szak Három féléves tanegység, Követelmény: heti 20-25 perces hírműsor szerkesztése. Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet Film és számítógép Használata informatikai ismereteket is kíván. A hallgatóknak szélesebb körű megjelenési lehetőség a médiában. A növekvő hallgatói létszám kezelésének lehetséges alternatívája. Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Multimédia Kutatólaboratórium Az állóképek, hang, mozgókép feldolgozás után itt történik a médimok integrálása Multimédiává. Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet Továbbfejlesztés Elméleti elvek átültetése más területekre (a média informatizálódása – az informatika medializálódása). A rendszer kidolgozása. Gyakorlatorientált tevékenykedtetés. Lehetőségek: nevelés, szemléletváltás. Akadályok: megfelelő informatikai infrastruktúra hiánya, Külön utak az informatikában és a médiában. Megoldás: nyilvánosság, szakmai fórumok. Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet

Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet Köszönöm a figyelmet. Dr. Forgó Sándor Eger, Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet. 2001. http:// www.ektf.hu/~forgos e-mail: forgos@ektf.hu Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet