Vezeték nélküli átvitel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
IT Essentials I. IT Alapismeretek: PC Hardver és Szoftver v4
Az érintőképernyők.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Miből is állnak a vezeték nélküli hálózatok?
Vezeték nélküli hálózatok
Interaktív táblák Bevezetés.
A számítógép műszaki, fizikai része
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
LOGICA System.
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Hardver alapok I. 10. osztály.
Hálózati architektúrák
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
Hardver ismeretek-2.
A számítógép.
Kapcsolódási felület (interface)
Számítógép hálózatok.
A számítógép felépítése
I/O csatlakozók.
Fontos fogalmak az informatikában.
Krmsaai Perifériák.
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Számitógép I/O portok Perifériák.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák
Vezeték nélküli helyi hálózatok
A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas.
Perifériák.
A számítógéprendszer.
Vezeték nélküli technológiák
Készítette: Mészáros Linda (R9K78V) Informatikus könyvtáros BA
Vezeték nélküli Interfészek
Informatikai alapismeretek
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Amit az adathordozókról tudni kell
Vezeték nélküli technológiák
Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Nagyvárad Nagy Zsolt IXA Tanár: Fenesi Győző.
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Ethernet – bevezetés.
Hálózati eszközök.
PC Hálózatok.
Vezeték nélküli adatátvitel
Mobilinternet Tóth Norbert HV1GNC.
Csatlakozók A számítógépen levő csatlakozók. A számítógépek hátán portok(csatlakozók találhatók) Ennek a segítségével lehet összekapcsolni -külső eszközökkel.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Mai számítógépes perifériák
PDA és Okostelefon.
A számítógép (computer)
Hálózatok a mai világban
Az NFC technológia most és a közeljövőben.  Könnyen használható vezeték nélküli kommunikáció néhány centiméteres távolságban  A kis távolság miatt könnyen.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Gyakorló feladatok A számítógépek.
A számítógép felépítése
Turócziné Kiscsatári Nóra
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
A számítógép feladatai és felépítése
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
A számítógép fontosabb perifériái Készítette: Weigel Szilvia II. évfolyam Számítástechnika szak.
Sz&p prof.
A számítógépes hálózatok
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Számítógépes hálózatok
Vezeték nélküli hálózatok
A számítógép felépítése
Előadás másolata:

Vezeték nélküli átvitel Infravörös adatátvitel

Infravörös adatátvitel jellemzői Az Infravörös Adat Egyesülés - angol rövidítéssel IrDA - egy vállalatok feletti tömörülés, amely kidolgozta az infravörös fényen alapuló adatátviteli ajánlást. Az IrDA-Data infravörös kapcsolat két eszköz között. Az 1.0 IrDA ajánlása alapján 9,6 kbps-tól 115 kbps-ig terjedhet az adatátviteli sebessége. Az újabb IrDA ajánlás már 4Mbps maximális sebességet tartalmaz (FIR), és kidolgozás alatt van az a 16Mbps (VFIR) maximális átviteli sebességű eszközök IrDA specifikációja is. Létezik egy 576kbps/1.152Mbps szinkron átviteli mód is. Az IrDA-Control perifériális egységek, pl. PC egér, billentyűzet, rendszerbeli illesztését teszi lehetővé. Az IrDA-Data eszközöket elsősorban a vezetékes kapcsolat alternatívájaként kezelhetjük. Infravörös eszközökkel egymásra célozva, kb. 30 fokos nyílásszög mellett mintegy 1m távolságig dolgozhatunk.

Infravörös adatátvitel jellemzői Elterjedt megoldás a vezetékes kapcsolat helyettesítésére, több tízmillió eszköz világszerte, „célozd meg és mehet az átvitel” stílusú, egy­szerű használat. Rendkívül sokféle hardver és szoftver megoldás, szinte minden elterjedt számítástechnikai rendszerhez. Nem kell számolni más eszköztől származó zavarással, így nem szükséges speciális biztonsági eljárás használata. Nagy adatátviteli sebesség, (fejlesztés alatt a 16Mbit/sec-os kapcsolat). Az IrDA adatátvitelhez a számítógép felõl szemlélve több feltétel teljesülése szükséges: IrDA támogatás a hardverben IrDA adapter (adó-vevõ) driver és szoftvertámogatás (az operációs rendszer része, vagy kiegészítésként telepíthetõ) másik mûködõ IrDA eszköz jelenléte és rálátás hatótávolságon belül.

Hol használható az IrDa kapcsolat? Soros port-ra csatlakoztatható infra vevő; Notebook-ok, asztali PC-k, kézi számítógépek (különös tekintettel a mobil kommunikációs megoldásokra) Nyomtatók Mobil telefonok, személyhívók, Modemek Digitális fényképezőgépek és kamerák, LAN eszközök Orvosi és ipari berendezések Szórakoztató elektronikai termékek, órák stb.