FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
Advertisements

Kölcsey Ferenc Élete és Művei.
Tíz éves a Filozófiai Kert
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
Kármentés Napra Forgó Rehabilitációs Közhasznú Társaság 2006.
A pénz motívuma az irodalomban
Puskin: Anyegin.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Romantika és realizmus keveredése
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
Jules Verne.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Előadó: Bordás Bertalan
Gárdonyi Géza meséi.
A regény műfaji jellegzetességei
REALIZMUS.
Könnyek....
A romantika irodalmából
Jó keresztény Ön? Ha igen, akkor minden bizonnyal Ön is teljes mértékben ELHISZI az alábbi sarkalatos igazságokat, vagyis ön szerint is:
Isten?.
Családi vállalkozások - prezentáció
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Petőfi Sándor Élete és műve.
Móra Ferenc
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Bonaparte Napóleon.
Lehet, hogy megöregedtünk? Egyik nap azt vettem észre, hogy a papát már csak én díjazom.
A regényműfaj nagy alkotói
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Moliere 24/B.
Néhány Moliere-dráma /B.
Puskin 8/B.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
MTA Regionális Kutatások Központja A vidék polgárosodása Erdei Ferenc műveiben Kovács Teréz DSc. tudományos tanácsadó, egyetemi tanár MTA Regionális Kutatások.
Olvasd lassan és csendben!.
Daniel Keyes Virágot Algernonnak
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
A romantika.
Realizmus.
Antigoné.
Anton Pavlovics Csehov
Puskin 26/B.
Készítette: Bacsó Beáta
Mikes Kelemen 22/C.
Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
Barát Müller Péter.
Olvasd lassan és csendben!
A Csongor és Tünde forrásművei
Szent Bernadette.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Árvácskák és Móricz Zsigmond
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
Találd ki ki lehet ez!. Találd ki ki lehet ez!
Szabó Magda : Abigél.
Készítette: Banyó Enikő
Paulay Ede rendezésében
A romantika.
Katona József Érettségi tételminta.
JÓKAI MÓR EGY MAGYAR NÁBOB.
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Babits Mihály: Jónás könyve Az ószövetségi Jónás próféta könyve
Előadás másolata:

FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert A Napóleon utáni korszakot ábrázolták. A „forradalom utáni” világban rendezkedett be a társadalom. A társadalmat csakis a haszon és karrier mozgatta. Önző módon csak ezzel foglalkoztak. A kor íróinak a művei azzal foglalkoznak, hogy az emberek hogy próbálják megőrizni az emberi értékeiket ebben a romlott világban.

HONORÉ DE BALZAC Született: Tours; 1799.május 20. Ősei paraszt emberek voltak (a nemesi származást jelző ‘de’ szócskát, édesapja önkényesen illesztette oda) 1807-1813-ig a Vendomei kollégiumban tanul. Nem volt jó tanuló, és minden ellen lázadozott.

A középiskola után szülei hatására jogot hallgat, majd egy ügyvédi irodába gyakornok volt. Később elhatározta hogy csak az irodalomnak fog élni. Padlásszobájába kalandregényeket ír. (éjszaka dolgozik, nappal a könyvtárakat járja) Művei sikertelenekvállalkozásba kezd (nyomda)ez se sikerül nekieladósodik Szerelme: Madame de Berny (+22 év) Később újra írni kezdett, és abból próbált megélni: -A huhogók (1829) -A szamárbőr (1831) -Az ismeretlen remekmű (1831) Emberfeletti tempóban írta a műveit. 1850-ben egy ukrajnai faluban feleségül vette szerelmét, de az új házukba már csak meghalni tért haza. 1850.augusztus 18-án meghalt. Temetésén Victor Hugo mondott gyászbeszédet.

GORIOT APÓ Az Emberi színjáték egyik legjobban sikerült darabja. Központi szerepe: Goriot apó vagyonának több regényen át való nyomon követése. Balzac regényeire jellemző a részletek gazdagsága. Nagyon aprólékosan ír le mindent, amiatt, mert az író lényegesnek tartja a környezet és az ember közötti kapcsolatot.

A történet színhelye: Vauquer ház A történet színhelye: Vauquer ház. A nyomasztó légkör előrevetíti az itt élők reménytelen körülményeit. Először a „polgári penzió”-t ismerhetjük meg. Lépésről lépésre végigvezeti az olvasót a rossz körülményekről. A házban élő emberek: Vauquerné, Couture, Victorine Taillefer, Poiret úr, Vautrin, Michonneau kisasszony, Goriot apó, Eugéne de Rastignac, Christophe, Sylvie. A Vauquer-ház a korabeli Párizs jellemét adja. Lakói között megtalálhatóak a feltörekvők, és az alvilággal kapcsolatban állók. A regénynek 35 szereplője van. Balzac sok figurával dolgozik, de csak néhány kap jelentős szerepet. A cselekmény több szálon indul el, egy idő után pedig egymás mellett, párhuzamosan fut. Balzac két szélsőséges végletet lát, és azt mondja hogy a két szemlélet között nincs különbség.

A regény cselekménybonyolítása romantikus A regény cselekménybonyolítása romantikus. Nagyon részletesen készíti elő a cselekményt, de sokmindent homályba burkol, és hosszú ideig titokban tartja. Szereti a váratlan fordulatokat. Kezdetben alig történik valami, majd hirtelen drámai fordulatot vesz a regény. A drámai fordulat után néhány szereplő „kilép”, és minden figyelem Goriot apóra és Rastignacra terelődik, egészen a végső tragédiáig, Goriot apó haláláig. A szereplők jellemábrázolása is romantikus. Balzac nem törődik a lélekrajzi finomságokkal, de alakjait úgy mutatja be, hogy az olvasó részletesen megismerheti belőle.