Tőzsdeinformáció Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Advertisements

Tőzsde az Interneten Nagy György Péter.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
CRM a médiában, specialitások a hírügynökségben Szabó Eszter kereskedelmi igazgató.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
Tőzsdei befektetések A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac. Árutőzsde Értéktőzsde - értékpapírtőzsde - devizapiac Hatással van napi életünkre.
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Facebook.com/KBCEquitas | twitter.com/KBCEquitas | Kihagyhatatlan lehetőségek a vagyongyarapításban László Zoltán Marketing Manager,
Az üzleti terv.
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Értékpapír piaci műveletek
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A Budapesti Értéktőzsde szerepe, jelentősége a közép-európai (osztrák, cseh és lengyel) tőzsdék között. A kuvikok nevében üdvözlöm a tisztelt zsűrit és.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén Horváth Zsolt vezérigazgató Budapest március 28.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
A Budapesti Árutőzsde Gönczöl Ágnes Emese.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A tőzsde története A tőzsde, mint kereskedelmi forma először Németalföldön jelent meg az 1300-a évek elején. Bruges városa – olasz kereskedők találkoztak.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Bevezető Készítette: Mándó Milán
Hogyan bocsátanak ki értékpapírokat a vállalatok? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
B É T A Budapesti Értéktőzsde Készítette : Kostyál János.
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
Budapesti Értéktőzsde
Siker a tőzsdén A/5 Részvény vásárlásnál milyen lehetőségeink vannak ? Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan lehet vásárolni) Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan.
Siker a tőzsdén A/1 1.Gondolkodásmódunk megváltoztatása. f ogyasztói szemlélet befektetői szemlélet 2. Gondolatok a pénzpiacról: felhasználók > jelenbeli.
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Készítette: Pintér Imola Szántó Beáta Erika Székely Zalán Szücs Ádám
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 9. előadás
Részvények.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vagyon : az önkormányzat közigazgatási területen lévő ingatlanok,
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
Opciós ügyletek. Az egyszerű spekulációs ügyletek kockázata igen nagy, ezért nem mindenki vállalja. A fedezeti ügyletkötők számára sem előnyös a határidős.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Az értékpapírok.
SZÁMVITEL.
Származtatott termékek és reálopciók
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
Hedge fund-ok Urbán András
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A pénz és a pénzforgalmazás
A nemzetközi tőkeáramlások
A tőzsde.
Kereskedés a tőzsdén.
Előadás másolata:

Tőzsdeinformáció Magyarországon Készítette: Surányi Szilvia

Tőzsde A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac. A magyarországi tőzsde jogi személy, önkormányzattal rendelkezik, nem nyereségorientált, de bevételeiből tartja fenn magát. Üzletet csak tőzsdeügynökön (alkusz) keresztül lehet kötni. A tőzsdei kereskedelemben részt vevő áruknak vagy értékpapíroknak nem kell jelen lenniük, mivel az egyes áruk helyettesíthetők, illetve egymással kicserélhetők.

Tőzsde Az eladni és vásárolni szándékozók árelképzelései befutnak a tőzsdei üzletkötőkhöz (brókerek), akik ezeket megpróbálják a piacon érvényesíteni.

Magyarországi tőzsde története A hazai tőzsde gondolata 1854-ben a budapesti Loyd Társulatnál fogant meg Ferenc József császár 1864 elrendelte,  hogy a birodalom nagyobb városaiban tőzsdéket állítsanak fel Magyarországon az első tőzsde megnyitására 1864. januárjában került sor,  mely egyidejűleg áru- és értéktőzsdeként működött

Magyarországi tőzsde története Az 1930-as évek elejének nagy gazdasági válság elérte Magyarországot is, 1931 nyarától 1932 õszéig a tőzsdét be is zárták. A második világháború után 1948-ban a kommunisták hatalomra kerülésekor a tőzsdét bezárták, épületét államosították

Magyarországi tőzsde története Befektetőknél lévő értékpapírok értéktelen holmivá váltak, az értékpapírpiac elhalt, megkezdődött az ún. terv- vagy inkább parancsgazdaság korszaka. A nyolcvanas évek végén a forgalomban lévő értékpapírok túlnyomó részét a vállalati és önkormányzati kötvények jelentették.

Tőzsdefajták A tőzsdén forgalmazott áruk jellege szerint: Árutőzsde, ahol fizikai áruk adásvétele történik. a.) Általános: sokfajta árucikkel foglalkoznak.   b.) Speciális: csak meghatározott áruval, illetve árucsoporttal foglalkoznak.

Tőzsdefajták 2. Értéktőzsde, ahol értékpapírok, devizák,nemesfémek, stb. adásvétele történik. a.) Általános: sokfajta ügylettel foglalkoznak. b.) Speciális: csak adott típusú ügyleteket bonyolítanak. Deviza-, Nemesfém-, Értékpapírtőzsde.

Tőzsdefajták 3) Áru- és értéktőzsde: a fenti kettő fajta feladatait egyaránt ellátja.

Tőzsdefajták A tőzsde jogállása szempontjából: 1.Európai kontinentális típusú tőzsde: közjogi jellegűek, tevékenységük felett az állam gyakorol felügyeletet. Az állami befolyás jelentős. A vezetőséget vagy az állam nevezi ki, vagy a tagok maguk választják.

Tőzsdefajták 2. Angol-amerikai típusú tőzsde: magánjogi jellegűek, Rt-ként működnek. Vezetőségüket maguk választják, működési feltételeiket is maguk alakítják ki. Tevékenységüket csak a minden más gazdálkodó szervezetre is vonatkozó szabályok korlátozzák.

A tőzsde 3 fő csoportja: Pénz (készpénz) Értékpapír (bankszámla is) Tényleges anyagok (benzin, arany)

Tőzsdei árfolyamok: nyitó: a napi első megkötött ügylet árfolyama záró: a napi utolsó megkötött ügylet árfolyama átlag: a napi üzletkötések árfolyamainak átlag

Tőzsdei ügylet menete: A tőzsdén információs táblák mutatják a legfontosabb információkat. pl.: árfolyamokat, ajánlatokat, megkötött ügyleteket Az ügyleteket szóban vagy számítógépen lehet megkötni, a tőzsdei levezető a megegyezés után kiállítja a kötjegyet és a tőzsdei nap végén a kötjegy segítségével készítik el a szerződést.

Tőzsdei ügylet menete A tőzsde helyettesíthető tömegáruk koncentrált piaca, ahol a kereskedelem szervezett keretek között, meghatározott szokványok szerint történik. A tőzsde nem profitorientált, de önfenntartó intézmény.

A tőzsde gazdálkodása A tőzsdék önmagukat fenntartó intézmények, költségeikre maguk teremtik meg a fedezetet. Jellemző bevételi lehetőségeik: tagsági díjak, forgalomarányos díjak, jegyzési illetékek, információszolgáltatási díjak, esetleges befektetések hozamai, stb. Alapelvként elfogadható, hogy a tőzsde non-profit szervezet. Természetesen nyereség képződhet, ez képezi a további fejlesztések alapját.

A tőzsde gazdálkodása A tőzsde költségvetését a közgyűlés fogadja el. Tartozásaiért a saját vagyonával felel, a tőzsdetagok felelőssége korlátolt. Sajátos számviteli-pénzügyi renddel rendelkezik.

Magyar nyelvű tőzsdeinformációk A tőzsdékkel és a gazdasággal kapcsolatos információkkal foglalkozó újság, mely az Interneten is elérhető: a Tőzsdefórum. Az MTI-ECO a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója. Foglalkozik az aktuális árfolyamokkal, az értékpapírokkal és a gazdasági hírekkel.

Magyar nyelvű tőzsdeinformációk Az Eco.Net Hungary Kft. fő tevékenysége gazdasági - értékpapírpiaci adatbázisok és adatbázisokon alapuló szolgáltatások fejlesztése. Az Kft. - munkatársaink számítástechnikai és értékpapírpiaci tapasztalataira alapozva - fejleszti ki a partnerei igényeinek leginkább megfelelő gazdasági, értékpapírpiaci információs szolgáltatásokat, termékeket.

Magyar nyelvű tőzsdeinformációk Regisztrálás után szabadon kereshetünk a tőzsdék és a pénzügyi gazdaság naprakész adatai között a Business Web Hungary oldalain. A Budapesti Értéktőzsde részvényeinek napi adatainak kimutatásával foglalkozik a Fornax. Az Origo oldalain a pénz és üzlet híreiről olvashatunk. A Magyar Elektonikus Tőzsde összefoglalót nyújt.

Köszönöm Figyelmüket!