ÚJ MÓDSZEREK A PÁRTFOGÓI TEVÉKENYSÉGBEN ART szociális készségfejlesztő, agressziókezelő csoportos módszer 2008. szeptember 04.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
A csoportos technikák alkalmazási gyakorlatának lehetőségei, a pártfogó felügyelői esetkezelés módszereinek és a külön magatartási szabályok előírási.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
 L.U.N.A. - (Lét - Utak, Nevetés, Alkotás) Kommunikációs és önismereti komplex művészeti program drámacsoportja a Jóvá–Tett-Hely Közösségi Foglalkoztatójában.
Büntetés-végrehajtási
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Fogd A Kezem Alapítvány
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Szociálpolitikai keretek
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
A deviancia értelmezési kerete
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
„Referenciaintézmény kialakítása a II
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Előadás másolata:

ÚJ MÓDSZEREK A PÁRTFOGÓI TEVÉKENYSÉGBEN ART szociális készségfejlesztő, agressziókezelő csoportos módszer 2008. szeptember 04.

Az alkalmazás jogszabályi háttere I. Az Európai Unió Tanácsának a fiatalkorúak igazságszolgáltatási rendszeréről szóló 20/2003. sz. ajánlásának kommentárja kimondja: „Az egyik leghatékonyabb beavatkozási módnak számítanak a kognitív magatartás alakítás módszerei (indulatkezelés, problémamegoldó technikák, a társadalmi életben való jártasság növelését szolgáló tréningek.”

Az alkalmazás jogszabályi háttere II. 2005. szeptember 1-jétől módosult a Btk. 82. §-ának (5) bekezdése A bíróság és az ügyész a pártfogó felügyelet céljainak elősegítése érdekében külön magatartási szabályként kötelezettségeket és tilalmakat írhat elő. Egy részük valamilyen magatartást tilt (kapcsolattartás, távoltartás, nyilvános helyek látogatása, szeszes ital fogyasztása). Más részük valamilyen magatartást ír elő (jelentkezés, munkaügyi terület, tanulmányok folytatása, gyógykezelésen részvétel).

A Btk. 82. §-a (5) bekezdésének i) pontja nem hatályos „ … vegyen részt a pártfogó felügyelő által szervezett csoportos foglalkozáson vagy a Pártfogó Felügyelői Szolgálat közösségi foglalkoztatójának programja szerinti más foglalkozáson.”

Kezdetek MATRA projekt: „A pártfogó felügyelet új szerepe és pozíciója az igazságszolgáltatás rendszerében” 9-es sz. projekt: „A börtönből szabadultak utógondozási és visszailleszkedést segítő rendszere” „Nyíljon 100 virág” - 13 hivatalban összesen 31 program 2005. év során, közösségi foglalkoztató (Jóvá Tett Hely)

Cél Szociális készségfejlesztő tréning Munkaerőpiaci tréning

A 9-es sz. projekt 2007- 2007. február 14-16.: előkészítés 2007. március 26-30.: képzés I. (8 fő pártfogás területén, 4 fő büntetés-végrehajtás területén) Gyakorlat – tréningek 2007. június 13-15: képzés II. + értékelés 2008. január 9-11.: képzés II. (szupervízió) Képzők képzése?!..............TÁMOP

Miért ilyen módszerrel? A pszichoterápia megköveteli a kliensektől: - önvizsgálatot - magas fokú verbális készséget - hosszú távú kezelés Ebből következően nem kapcsolódik az alacsonyabb, iskolázatlanabb társadalmi rétegekhez

A tréning alapfeltevései Az agresszív viselkedés tanult viselkedési forma A büntetés vagy fegyelmezés önmagában nem elégséges eszköz az agresszív viselkedés csökkentésére Fontos a hiányzó szociális készségek pótlása A viselkedésben történő változás elsősorban attól függ, hogy az illető hisz-e abban, hogy képes lesz bizonyos viselkedési minták kivitelezésére Az antiszociális fiatalok erkölcsi érvelése éretlen, az erkölcsi fejlődésben való lemaradásuk akadályozza őket a pozitív lehetőségeik megvalósításban

A módszer olyan feltételeket kíván megteremteni, amelyek segítségével a kliensek: 0 fejlesztik szociális készségeiket 0 hasznos viselkedési mintákat tanulnak 0 csökkentik szociális szorongásukat 0 reális elvárásokat alakítanak ki a résztvevőkben - a minták gyakorlati értékével - saját kompetenciájukkal kapcsolatban

Néhány elem MINTAÁLLÍTÁS (imitálás) VISELKEDÉSI GYAKORLATOK MEGERŐSÍTÉS TRANSZFER-TRÉNING (anticipálás, rekonstruálás) HF

A tréning megalkotói Szociális készségfejlesztő komponens: Goldstein Indulatkontroll komponens: Novaco, Feindler Erkölcsi érvelést fejlesztő komponens: Gibbs, Potter, Goldstein

Szociális Készségek Panaszkodás Beleérző képesség Megállapodás Dühre való reagálás Verekedés elkerülése Segítségnyújtás Megvádolás Ellenállás a csoportnyomásnak Érzelmek kimutatása A kudarc elviselése

Indulatkontroll komponens elméleti háttere Novaco: Az indulatos viselkedés a stresszre adott affektív reakció. A düh két elem kombinációja: egyrészt fiziológiai felindultság, másrészt a felindultságnak a „düh” kognitív címkével való ellátása. A düh az ellenszenvet keltő események sajátos megítélésének az eredménye. A külső körülmények csak indirekt módon – az egyén értelmezése révén – járulnak hozzá a düh kialakulásához.

Erkölcsi érvelést fejlesztő komponens elméleti háttere Yochelson - Samenow és Gibbs – Potter munkásságára építve Komoly gondolkozásbeli torzulások: Egocentrikus gondolkodás A legrosszabból kiindulni, a legrosszabbat feltételezni Mások hibáztatása Bagatellizálás és rossz címkézés

Erkölcsi érvelés 1. szint: Erő - „Az erőseké a jog.” 2. szint: Egyezségek - „Te vakarod az én hátamat, én a tiédet.” 3. szint: „Úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak” 4. szint: „Hasznára válsz a társadalomnak?”

A résztvevők Nem csak önkéntességen alapuló részvétellel működik Legfőbb kritérium az alapvető készségek (szociális készségek, indulatkontroll, erkölcsi érvelés) terén jelentkező jelentős mértékű lemaradás A csoport ideális létszáma 6-8 fő

ART tréning Számos országban használják! Magyarországon eddig: 20 csoport (3 komponens), 100 elkövető

ART és más tréningek - Folyamat Komplett tréninganyag Képzés – „csoportismeretek” Szupervízió Kt-s, pfv-s, más kollégák is ismerjék Kb 30 órás, heti 1x Csoportlétszám 8-12 fő Korosztály: 16-21(22) Kapcsolat a csoport és az egyéni pártfogás között

Köszönöm a figyelmet