„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” 2008. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Projektzáró konferencia április 26.. I. Előzmények II. A projekt részei III. A projekt megvalósítása IV. A végrehajtás tapasztalatai V. Az együttműködő.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Modellprogram. Összehasonlítás Főváros 66 órás ügyelet/hétvége Telefonos – 33 % személyes – 2 fő Kizárólag Áldozatsegítő Szolgálat Telefonszám kiadása.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
Dr. Ádám Adrienn igazgató
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Az Igazságügyi Szolgálat tevékenységének ismertetése
Büntetés-végrehajtási
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
Állam munkavédelmi feladatai
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
Az Igazságügyi Hivatal helye, szerepe a családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatok segítésében Dr. Triznay Gabriella Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” november.
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
KTE UFK KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET „ÚJ SZAKMÁRA ÍTÉLVE” Pályázati program bemutatója.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Nyugdíjbiztosítási igazgatási ismeretek
Együtt a roma diszkrimináció ellen (A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának tapasztalatai) Készítette: Dr. Wirth Károly mb. igazgató.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Budapesti Ügyvédi Kamara
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Családtámogató ellátások
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
ÁLDOZATSEGÍTÉS MAGYARORSZÁGON „LEVENDULA” Az aktív időskor szabadegyeteme október 19.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Tájékoztató a HEFOP 1.1 „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” című intézkedés eredményeiről Rózsa Zoltán ESZA Kht. programvezető november 29.
A közigazgatási eljárás II.
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
A közigazgatási perek április 3..
Megbecsülés az idős embereknek
Kompetenciák 1. Joghatóság
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Jász –Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat tevékenységének bemutatása Dr. Berkó Attila JNSZ. Megyei Kormányhivatal Igazságügyi.
Közbeszerzési Döntőbizottság
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” április 26. Dr. Lengyel Tímea Dr. Gulyás Renáta

Támogatott: Igazságügyi Hivatal (1145 Budapest, Róna utca 135.) A modellprojekt jellege: Mikro A pályázati program célja: Mikro I. 6. „ Az áldozatsegítő szolgáltatás hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítását célzó modellprogram kidolgozása és megvalósítása” A megvalósított projekt megnevezése: „Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” A partnerségi együttműködésben részt vevő szervezetek: Komárom-Esztergom Megyei Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő és Jogi Segítségnyújtó Szolgálata (projekt megvalósítója) Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Projekt időtartama: szeptember 1. – április 30.

Kiindulópontjaink Személyi és tárgyi feltételek megléte Többletszolgáltatásra való igény az ügyfelek és a munkatársak részéről Rendőrkapitányságok jelzései A kérelmüket hét közben előterjesztő ügyfeleink igényei Az azonnali pénzügyi segély igénylésére nyitva álló határidő rövidsége A Komárom-Esztergom Megyei Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatának ügyfélfogadási gyakorlata A hét eleji munkanapok túlterheltsége Az ügyintézők adminisztrációs terhei Komárom-Esztergom megye közlekedési adottságai

Fentiek figyelembevételével az Igazságügyi Hivatal a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysággal, mint konzorciumi partnerrel együttműködve jelen projekt keretei között a következőképpen kívánja megvalósítani az áldozatsegítő szolgáltatások hétvégi ügyeleti rendszerét Komárom-Esztergom megyében: A Komárom-Esztergom Megyei Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatának és Jogi Segítségnyújtó Szolgálatának munkatársai valamint a Hivatal gazdasági ügykezelője vállalják, hogy kísérleti jelleggel, 2007 novembere és 2008 áprilisa közötti 24 hetes időszakban, a Komárom-Esztergom Megyei Igazságügyi Hivatal 2800 Tatabánya, Előd vezér út 4. szám alatti helyiségében, napi 4 óra időtartamban, szombaton és vasárnap 8-tól 12 óráig megvalósítják az Áldozatsegítő és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerét.

A jogi segítségnyújtó szolgálat feladatai Hatósági tevékenység keretében támogatás iránti kérelmek rászorultság alapján történő elbírálása Az engedélyező határozattal rendelkezők számára a jogi segítői hálózaton keresztül a támogatás igénybevételének biztosítása Az egyszerűbb megítélésű ügyekben a hivatal munkatársai tájékoztatást, tanácsadást nyújtanak, illetve felvilágosítást adnak hatásköri illetve illetékességi kérdésekben Határon átnyúló jogviták esetében támogatás biztosítása  Uniós állampolgároknak rászorultság alapján a jogérvényesítéshez  A magyar állampolgároknak ahhoz, hogy más uniós államok bíróság előtti eljárásokban kérhessenek jogi segítséget, költségmentességet, pártfogó ügyvédet

Támogatások peren kívüli ügyekben A jogi segítő peren kívül ad tanácsot illetve szerkeszt beadványt, egyéb iratot :  minden olyan jogvitás ügyben, amelyben a későbbiekben per lefolytatására kerülhet sor,  peren kívül is lezárható jogvitában érintett fél részére,  mindennapi megélhetést érintő kérdésekben,  ha az ügyfél közigazgatási eljárásban vesz részt,  bűncselekmény áldozata számára, amennyiben a bűncselekménnyel összefüggésben keletkezett jog– vagy érdeksérelem elhárításához szükséges a szakjogászi közreműködés,  polgári vagy büntető eljárásban rendkívüli jogorvoslati kérelem elkészítéséhez szükséges a segítség. Kizárt a támogatás pl. vámügyekben, hitelügyekben, alkotmányjogi panasszal kapcsolatban, valamint ingatlan adásvételi szerződésekben, ez utóbbi alól kivétel: a lakhatást szolgáló ingatlan elidegenítésére vagy megterhelésére vonatkozóan tanácsadásban részesülhet a rászoruló, illetőleg az átmeneti vagy tartós nevelésből kikerülő fiatalok első lakáshoz jutása érdekében a jogi segítő adásvételi szerződést készíthet.

Támogatások peres ügyekben Polgári peres és nemperes eljárásokban pártfogó ügyvédi képviselet biztosítása:  a felperes,  az alperes,  a beavatkozó (perbe hívott),  a kérelmező  és a kérelmezett fél részére. Büntető ügyben Pártfogó ügyvédi képviselet biztosítása:  a sértett,  a magánvádló,  a magánfél,  és az egyéb érdekeltek, valamint  a pótmagánvádló részére. Személyes költségmentesség a pótmagánvádló részére. Főszabály szerint a pártfogó ügyvédi képviselet ellátására az ügyfelek adnak meghatalmazást a jogi segítőnek, a kirendelésre kivételesen kerül sor.

Rászorultság peren kívüli ügyekben 1.) A jogi szolgáltatás díját a fél helyett az állam viseli a)Kedvezményezett kör  Rendszeres szociális segélyben részesülők vagy rendszeres szociális segélyben részesülő közeli hozzátartozójával él közös háztartásban  Közgyógyellátásban részesülők  Átmeneti szállást igénybevevő hajléktalan személyek  Menekült, menedékes  Vízum kiadása, tartózkodási engedély vagy letelepedett jogállás megszerzése, illetve honosítás iránti üggyel kapcsolatban jogi segítségnyújtást kérő olyan személy, akinek a felmenője magyar állampolgár, vagy az volt, továbbá visszahonosításra irányuló eljárásban résztvevő személy  Családjában olyan gyermeket gondoz, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát megállapították

Rászorultság peren kívüli ügyekben b)A fél egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, vagyona pedig nincs ( Ft-ot ). c)Egyedülálló személy esetében, ha a fél rendelkezésre álló havi nettó jövedelme nem haladja meg nyugdíjminimum 150 %-át. ( Ft-ot ) d) Akiről külön eljárásban megállapították, hogy bűncselekmény áldozata, esetében a jogi szolgáltatás díját a fél helyett az állam viseli, ha jövedelme nem haladja meg a forintot. 2.) A jogi szolgáltatás díját a fél helyett az állam megelőlegezi, ha a fél havi nettó jövedelme nem haladja meg a tárgyévet megelőző második év– a KSH által közzétett – nemzetgazdasági bruttó havi átlagkeresetének 43%-át és vagyona nincs ( Ft-ot ).

Rászorultság peres ügyekben 1.) A pártfogó ügyvéd díját az ügyfél helyett az állam viseli: a.) kedvezményezett kör b.) akiknél a családban az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét c.) egyedülálló személyek esetében a minimálnyugdíj 150 %-át d.) ha a fél költségmentességben részesül 2.) Pártfogó ügyvéd díját az állam megelőlegezi: a.) akiknél a családban a havi nettó jövedelem nem haladja meg a forintot b.) bűncselekmény áldozata és a család egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a forintot c.) ha a felet tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg d.) kiemelkedően közhasznú szervezet és a munkavállalói érdekképviseleti szervezet esetében az általuk közérdekből, külön jogszabály felhatalmazása alapján indított perben

A program ütemterve DátumFeladat TípusMegvalósítás szeptember 1. – október 31. Előkészítő szakasz  Munkaszervezet felépítése  Feladatok elosztása  Szóróanyagok megtervezése és a nyomdai munkálatok kivitelezése  Tárgyi eszközök beszerzése  Programnyitó értekezlet megszervezése  Televíziós és újsághirdetések megszerkesztése  Sajtóval történő kapcsolatfelvétel november április 30. Megvalósítási szakasz  november 7. - programnyitó értekezlet  november 30. – OBmB ülése  24 héten át a hétvégi ügyeleti rendszer gyakorlati lebonyolítása  Folyamatos részértékelés  Szóróanyagok terjesztése  Ügyeleti rendszer népszerűsítése a helyi sajtóban  április 17. – szakmai egyeztetés az együttműködő partnerrel  április 26. „Hétvégén is az áldozatokért” című szakmai rendezvényen való részvétel április 1. – április 30. Befejező szakasz A programhoz kapcsolódó szakmai és pénzügyi beszámoló elkészítése, összefoglaló értékelés.

Ügyfelek megoszlása szolgálatonként

Az ügyfélforgalom hétvégék szerint (napi átlag: 1,54 fő)

Intézkedések megoszlása

A Jogi Segítségnyújtó Szolgálat intézkedéseinek megoszlása

Az Áldozatsegítő Szolgálat intézkedéseinek megoszlása

Bűncselekmény típusok Lopás: 18 db Emberölés: 2 db Súlyos testi sértés: 2 db Rongálás: 1 db Magánlaksértés: 1 db Szemérem elleni erőszak: 1 db Sikkasztás: 1 db Csalás: 1 db Az ügyfelek megoszlása nem szerint Férfi: 38 fő Nő: 40 fő

Összehasonlítás Főváros 66 órás ügyelet/hétvége Telefonos Kizárólag Áldozatsegítő Szolgálat Telefonszám kiadása a RENDŐRSÉGNEK Eszközszükséglet: gépkocsi, telefon, bankkártya Komárom-Esztergom megye 2x4 órás ügyelet/hétvége „Személyes” Jogi Segítségnyújtó Szolgálattal közösen Ügyeleti rendszer elérhetőségének kiadása az ÜGYFÉLNEK Eszközszükséglet: normál hivatali Többletmunka elrendelésével megvalósuló többletszolgáltatás Kísérleti jellegű program Az ügyfelek részéről pozitív fogadtatás A hat hónapos időszak nem bizonyult elegendőnek, hogy a program általánosan elterjedjen

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!