Csontritkulás By: Fazekas Zoltán Kántor Gábor Bognár András Nagy Gábor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18 Dr. Barna Judit A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18. Dr. Barna Judit.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Táplálkozási alapfogalmak
A menstruációs ciklus.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Osteoporosis A néma járvány.
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Vesebetegségek.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Vidám szerepjáték …. betegoktatás és konzultáció
D- vitamin és időskor.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
A köszvény Arthritis urica.
Belső női nemi szervek.
A dializált betegek Ca-P anyagcserezavarának hatása
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
A Helytelen Testtartás
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Légző rendszer betegségei
Csont-anyagcsere betegségek
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Tejfogyasztási szokásaink a demográfiai változások tükrében
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Osteoporosis (csontritkulás)
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Antiporotikus gyógyszerelés a mindennapokban
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok.
A szervezet energiaforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bakteriális megbetegedések
Készítette: A No cigi csapata
Törések (Fractura).
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
rendellenességei, betegségei
Egészség és sport.
Csontritkulás A néma járvány
Táplálkozási betegségek
A szervezet energiaforgalma
rendellenességei, betegségei
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

Csontritkulás By: Fazekas Zoltán Kántor Gábor Bognár András Nagy Gábor Hegedűs Sebestyén

A csontritkulás fogalma A csontritkulás a csontozat olyan betegségét jelenti, amely a csontok mésztartalmának (kalcium és foszfor) csökkenésével jár együtt.

Jellegzetesen az időskorúak és a nők betegsége, az esetek döntő többségében a menopauza után jelentkezik. A menopauza olyan természetes esemény a nők életében, amely során a petefészek működése fokozatosan leáll, a tüszőhormon és a sárgatest-hormon termelése csökken A menopauza a nő utolsó menstruációjakor következik be, viszont tényként csak akkor beszélhetünk róla, amikor már 12 hónapig nem volt havi vérzés.

A csontritkulás világszerte kb A csontritkulás világszerte kb. 200 millió nőt és férfit érintő betegség, amely becslések alapján a 60-70 évesek mintegy egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja. Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma (ebből 2/3-uk nő, 1/3-uk férfi). Hazánkban évente mintegy 30-40 ezer csigolyatest-törés, 14-15 ezer csípőtáji törés, 25-28 ezer csuklótáji törést kezelnek osteoporosis következtében. Az ötven éves nők 40 %-a, a férfiak 13 %-a számolhat azzal, hogy élete hátralevő részében valamilyen csontritkulás talaján bekövetkező csonttörése lesz.

Befolyásoló tényezők a családon belüli előfordulások száma dohányzás kávéfogyasztás az alkohol kálcium és D-vitamin hiányos táplálkozás mozgásszegény életmód a könnyű csontozat más idült betegség (például krónikus sokízületi gyulladás) egyes gyógyszerek (például szteroidkészítmények) tartós szedése

Kialakulás okai A csontritkulásos esetek 80%-át elsődleges oszteoporózis adja, két formája a posztmenopauzális és a szenilis (öregedéssel összefüggő) csontritkulás, ez utóbbi mindkét nemnél bekövetkezik. Az ivarmirigyek eltávolítása mindkét nemben rövid időn belül jelentős csontritkuláshoz vezet, az érintett szteroid hormonok pótlása viszont ezen csontvesztést gyorsan meg tudja állítani.

túlzott fizikai megterhelés, anorexia nervosa, A fiatalkori csontritkulás az alábbi állapotokra vezethető vissza: Turner-szindróma (l. hermaphroditismus), magas prolaktin szint, túlzott fizikai megterhelés, anorexia nervosa, petefészkek eltávolítása, mesterséges változókor (Gn-RH analógok alkalmazása), korai változókor.

Öröklött és alkati tényezők: A maximálisan elérhető csonttömeget 80%-ban genetikai tényezők szabják meg. A sovány, törékeny testalkatú, különösen az 50 kg alatti emberek csonttömege fiatal koruktól kezdve eleve kisebb. Általában a világos bőrű hölgyek tekinthetők a legveszélyeztetettebbeknek. Az egyenes ági rokonok között idős korban előforduló csontritkulás figyelmeztető jel lehet. Öröklött rizikótényező a tejfehérje- vagy tejcukor-érzékenység, mert a tejjel az egyik legfontosabb kalciumforrástól esik el az ember. Azéletmódbeli tényezők a kalciumfelszívódást gátolva vagy éppen a kiválasztást fokozva fosztják meg a szervezetet a szükséges kalciumtó

Tünetek A csontritkulás legfontosabb tünete a szokványosnál kisebb erőbehatásra történő sorozatos csonttörések - csigolyatörések, csukló- és csípőtáji törések - bekövetkezése. Sokszor csak egy véletlennek látszó combnyaktörés hívja fel a figyelmünket az idült csontvesztésre.

Az előrehaladott és már klinikai tüneteket okozó oszteoporózis - főként a gerinc oszteoporózisa - átalakítja a testformát: a testmagasság jelentősen csökken, a csigolyák lelapulnak, a gerinc elgörbül, a bordaív és a medence közötti átlagosan 3 ujjnyi távolság beszűkül vagy eltűnik, a bővé vált bőr redőket vet a beteg oldalán. Posztmenopauzás oszteoporózisban a csukló törése mellett a csekély erőbehatásra keletkezett csigolyatörések, az időskori, mindkét nemet hasonlóan érintő (senilis) oszteoporózisban a csípőtáji törések ("combnyaktörés") a legjellemzőbbek.

Megelőzés -rendszeres mozgás -Kálcium- és D-vitaminpótlás -A csontritkulás megelőzése azt jelenti, hogy egész életedben folyamatosan dolgozol azon, hogy az első szakaszban minél nagyobb csonttömeget érj el, majd a további szakaszokban azt minél hatékonyabban megőrizd. -rendszeres mozgás -Kálcium- és D-vitaminpótlás

Vitamin és nyomelempótlás: A szervezet napi kalciumszükséglete a különböző életkorokban eltérő. Átlagosan legalább 500-600 mg naponta, bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás, eredendően kicsi csonttömeg, stb.) esetében azonban többre, 1000-1500 mg-ra is szükség van. A kalciumdús ételeket ajánlatos a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani, a kalciumpótlást is lefekvés előtt bevenni, mert a csontátépülés napi ritmusa miatt az este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul. Az ajánlottnál lényegesen nagyobb és tartós kalciumbevitel vesekőképződést eredményezhet, továbbá más ásványi anyagok felszívódását is megzavarhatja. A csontritkulás gyógyításához napi 1,5 gramm kalcium, 600 mg magnézium, 25-50 mg mangán bevitele javasolt.

A kalcium hiányának a tünetei lehetnek fokozott görcskészség a körmök növekedésének zavara hirtelen hajhullás fokozott allergiahajlam csonttömeg vesztés vagy csontritkulás Természetes kalcium forrás: Szezámmag – kalciumtartalma: 975 mg/100 g Mák – kalciumtartalma: 968 mg/100 g Mandula – 248 mg/100g Petrezselyem – 245 mg/100 g Amaránt – 162 mg/100 g

Kezelés Gyógyszeres kezelés: A klinikai vizsgálatok szerint a csontok tömegének javításában hasznosak lehetnek a flavonoidok és biszfoszfonátok is. Ez utóbbiak, illetve egyre korszerűbb, módosított származékaik gátolják a csontok lebontását végző osteoklaszt sejtek működését, csökkentik a csonttörések kockázatát. A szelektív ösztrogén-receptor modulátorok (serm) alkalmazása azon alapul, hogy a csontokra és a lipid-anyagcserére is úgy hatnak, mint az ösztrogének, az emlőkben és a méh szövetében lévő ösztrogén-receptorokra azonban nincsenek hatással. Ezért van nevükben a szelektív jelző

Hasznos tudnivalók A csontritkulás nőknél a premenopauzával, az első vérzészavarok megjelenésével kezdődik. A változókor szakszerű gondozása a csontritkulás megelőzésének legbiztosabb módja. A csontritkulásban szenvedőknek át kell rendezniük lakásaikat. Célszerű eltávolítani a felesleges küszöböket, csúszós szőnyegeket, a padlózat síkosságát csökkenteni kell. A fürdőszobában gumírozott szőnyegeket és kapaszkodókat célszerű elhelyezni. Nem biztonságos nagytestű kutyát tartani, sétáltatni. Érdemes átgondolni, milyen veszélyforrások lehetnek még a lakásban, és lehetőleg meg kell őket szüntetni.

És ne feledjétek a rendszeres mozgást!!!