Az informatika alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Információ, adat, kommunikáció
ADATBÁZISOK.
Jelátalakítás és kódolás
Pár szó a digitalizálásról
Informatikai alapfogalmak
Az információszerzés.
INFORMATIKA OKTATÁS GYÓGYÁSZAT KÖZLEKEDÉS TÁVKÖZLÉS HADITECHNIKA
Információ és közlemény
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Az XI.A osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Magyarázata:
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Turbo Pascal Változók.
A számítástechnika és informatika tárgya
Informatikai alapfogalmak
Logikai műveletek
1. tétel: A JELEK ÉS A NYELV
Összefoglalás, mit is tanultunk eddig informatikából?
Jelrendszerek, kettes számrendszer
Analóg és digitális jelek
Kommunikáció.
3. óra Kódok, adatok.
A kommunikáció általános modellje
Adatábrázolás, algoritmusok
Neumann elvek.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Differenciál számítás
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Egy egyszerű gép vázlata
Információ típusok.
Adattípusok, alapvető információfolyamatok. A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel.
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Az információ-technológia alapfogalmai
Informatika.
Információ, adat, jel, kód
Számítástechnika matematikai alapjai
Adatábrázolás, kódrendszerek
Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.
A kommunikáció.
Jelek, jelrendszerek.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Topológiák Hálózati eszközök
Információ ... Számítógép: Információ:
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Fekete Vivien Galambos Edit
A folytonosság Digitális tananyag.
Valószínűségszámítás II.
Kettes számrendszer.
A kettes számrendszer.
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Információ.
A számítógép feladatai és felépítése
Informatikai alapfogalmak
Információ-technológiai alapok
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
27. óra Kódolás, Dekódolás.
Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása
Számábrázolás.
Digitális alapáramkörök
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

Az informatika alapjai

Informatika Az informatika az információ megszerzésével, feldolgozásával, tárolásával, továbbításával foglalkozó tudományág.

Információ Az érzékszerveinken keresztül megszerzett új ismereteket információnak nevezzük. Milyen érzékszerveink segítségével juthatunk információhoz? Melyik két érzékszervünkkel szerezzük az új ismeretek nagy részét?

Az információ érzékelése Közvetlen érzékelés kódolatlan képinformációk pl. … kódolatlan hanginformációk pl. … egyéb információk pl. … Kódolt érzékelés kódolt képinformációk írott információ pl. … speciális jelek (pl. zászlójelek, karjelzések) kódolt hanginformációk szóbeli információ pl. … zenei információ (pl. kürtjelek)

Jel A jelek az információ hordozására alkalmas szimbólumok. Például: magyar abc betűi, karjelzések, térképeken alkalmazott jelek, közlekedési táblák. A jel érzékszerveinkkel vagy műszereinkkel felfogható (mérhető) jelenség, amelynek jelentése van, ezt a jelentést valamilyen egyezmény, szabály rögzíti.

Alapvető jeltípusok Analóg jelek A jeleket informatikai szempontból két nagy csoportba sorolhatjuk: Analóg jelek Analógnak nevezzük azt a jelet, amelynek az értelmezési tartománya is, az értékkészlete is folytonos, a jel minden időpillanatra értelmezett.

Alapvető jeltípusok Ilyen erősen süt, csak most sem nem figyelünk rá Most is süt a nap Ilyen erősen süt, csak most éppen nem figyelünk rá Napsütés: Analóg jel, mert bármikor bármilyen erősen süthet Megfigyelve, feljegyezve: Nem analóg, mert csak adott időpillanatokban figyeljük meg, és (most) csak rácspontokon ábrázolhatjuk az erősségét

Alapvető jeltípusok Diszkrét jelek A jeleket informatikai szempontból két nagy csoportba sorolhatjuk: Diszkrét jelek A digitális jel mind értelmezési tartományában, mind pedig értékkészletében diszkrét.

Adat Az adat az információ megjelenített, rögzített formája. Különböző adatok is hordozhatnak azonos információt. (január) (1) Azonos adatok is hordozhatnak különböző információt. 7900 7900

Jelek a számítógépben Mágneses Fény Elektromos

Adatok a számítógépben A számítógépben általában kétállapotú jelekkel segítségével próbáljuk az információt tárolni. A hétköznapi információkat (szöveges, képi, hang) általában számítógépen is tudjuk tárolni. Eleinte számítógépen csak számot, szöveget, és logikai adatokat tároltak.

Az adat megjelenési formái Szám (numerikus adat): 1,2,3,4,…,9 Szöveg (alfanumerikus adat): betűk: A, a, B, b, ... számok: 1,2,3,4,…,9 (A numerikus adatokkal ellentétben számítási műveletekre nem alkalmasak.) írásjelek: . , ; - ? ! … műveleti jelek: + - / * ^ … speciális jelek: @ $ # & ... Logikai adat: az állítások tartalmának megfelelően kétféle lehet, igaz (true), vagy hamis (false)

Információ – adat – jel A jel az információ hordozója, az adat az információ tárolására szolgáló halmaz, míg az információ számunkra új ismeretet jelöl, azaz új hír, közlés vagy tájékoztatás.

Így az adatábrázolás előtt ismerkedjünk meg a számrendszerekkel. Az ember a tízes számrendszert, a számítógép a - technikailag legegyszerűbben megvalósítható ‑ kettes számrendszert használja. A számítógép-ember kommunikációban az ‑ egyszerűbb felírhatóság kedvéért ‑ a tizenhatos számrendszer alkalmazott. Így az adatábrázolás előtt ismerkedjünk meg a számrendszerekkel.

Vége De kár!!! :)