Szemiot i ka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Informatikai tudásleképezés paradigmái és problémái Szekeres András Márk.
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Szemiot i ka.
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Szemiot i ka.
Szemiot i ka.
Szemiot i ka.
Szemiot i ka.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Kultúra – nemzet – emlékezet
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
A kommunikáció elmélete és gyakorlata
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Isten misztériumának előzetes kérdése
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Jogviszony és jogi felelősség
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
1 1 1.
Bevezetés a terminológiába. input output Gépi feldolgozás Jelentés- független Jelentés- függő Információfeldolgozás.
Bevezetés az orvosi kódrendszerekhez 2. előadás Semmelweis Egyetem Egészségügyi szervező szak II. évf
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
Az emberi tanulás.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A nyelv, mint jelrendszer
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Miért nem valóságos az idő?
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Az irodalomtudomány alapjai Anglisztika alapszak Germanisztika alapszak Kedd ADs 035.
Az irodalomtudomány alapjai
A deviancia értelmezési kerete
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Adatbázis alapfogalmak
Kommunikáció-technikai mérnök szak
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Máté András
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
Szemiotikaszemiotika. VIII. ELŐADÁS Szemiotikai alapok SZEMIÓZIS jel jelkapcsolatok a szemiózis és dimenziói.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Szemiot i ka.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
KÖZÉPISKOLAI TANULÓK TÉRSZEMLÉLETÉNEK FEJLETTSÉGE Tóth Péter Óbudai Egyetem TMPK.
Előadás másolata:

szemiot i ka

III. ELŐADÁS A szemiózis – A jelhelyzet A szemiózis fogalma Két szemiózis-koncepció A szemiózis szintjei és dimenziói

1. a szemiózis fogalma szemiózis: jelhelyzet vagy jelfolyamat A szemiózis az a folyamat, amelynek révén a dolog jellé válik – jelfolyamat.

1.1 a szemiózis folyamatai logikai jelölés – szemiózis nyelvi jelölés – szemiózis szemantikai jelölés – szemiózis kulturális jelölés – szemiózis (Voigt: 1977)

1.1.1. logikai szemiózis S A J Ó Egy élőlényt egy fogalommal helyettesítünk – egy konkrét élőlény helyett egy általános kategóriát alkalmaztunk: élőlény = kutya ez a logikai jelölés.

1.1.2. nyelvi szemiózis S A J Ó A fogalom helyett egy szót mondunk: kutya = Sajó ez a nyelvi jelölés.

1.1.3. szemantikai szemiózis S A J Ó A szót egy névvel helyettesítjük: egyediesítjük – a név a jelentésnek egyedi, személyes vonásait hordozza. Sajó = „az én borzas szeleburdi Sajóm” ez a jelentéstani, értelmi jelölés.

1.1.4. kulturális szemiózis S A J Ó A kutya egy folyó nevét viseli: magyar műveltségi sajátosság (macskák nem… veszettség ellen, „babona”) Sajó = Sajó (kutya) (Tisza mellékfolyója) ez a kulturális jelölés.

1.1.5. szemiózis újra S A (R G A) (T E N G E R A L A T T) J (A R) Ó

1.2. A jelhelyzet megváltozik a dolog helyzete – nem önmaga, hanem a viszony számít a viszonylényegűség: ugyanaz a létező egyik viszonylatban dologi identitással, önazonossággal rendelkezik, másrészt viszont más létezők helyébe kerülve eltérő (helyettesítő) identitással bírhat

2. Két szemiózis-koncepció Peirce szemiózis-felfogása Morris szemiózis-felfogása (van több is: Sebeok, Polanyi, Eco...)

2.1. Peirce szemiózis-felfogása A jelviszony hármas viszony, ami a jel – tárgy – értelmező viszonyból tevődik össze.

2.1.1. Peirce hármas jelviszonya a.) állandó dinamikus cselekvési szituáció – kölcsönhatások: jelfolyamat b.) hármas viszony (háromság): 3 szubjektum A – B, B – C, C – A - jel - jel tárgya közvetett viszony - jel értelmezője Tovább nem bontható elemi viszony – háromosztatú logika (trichotomikus) c.) jel – tárgy – értelmező : jelviszony!

2.1.2 jelekben gondolkodás Bármilyen gondolkodási aktus csakis jelek általi gondolkodásként valósul meg. Gondolkodás: szerkezetileg és folyamatszerűségében: jelhelyzet „A gondolt tárgy, a gondolati jelentéstartalom, valamint ennek nyelvi megjelenítése egyazon aktusban képződik és egyazon szerves folyamat mozzanataiként tartoznak egymáshoz.” A hármas jelviszony egyszerre érvényesül: NEM lehet kéttényezős viszonyokra lebontani!

2.2 Morris szemiózis-felfogása Peirce háromosztatú felfogásának továbbfejlesztése G.H. Mead cselekvéselemzése szerint (behaviorizmus)

2.2.1 Morris és Mead összevetése Cselekvési szituáció ≈ Jelszituáció érzéki inger jel (S) cselekvő - - - cselekvés . . . . tárgy interpretáló - - - interpretáns (I) . . . deszignátum (D)

2.2.2. A morrisi szemiózis meghatározása „három (vagy négy) tényezőből áll: abból, ami jelként szerepel, abból, amire a jel vonatkozik és abból a jel értelmezőjére gyakorolt hatásból, amelynek következtében a szóban forgó dolog a jelértelmező számára jellé válik” (Veress p. 49)

2.2.3. Morrisi jelhelyzet Jelölő (S) JEL Interpretáns (I) Deszignátum (D) „S D-nek a jele I számára oly mértékben, hogy I számot vet D-vel S jelenléte következtében.” JEL

2.2.3. Morrisi jelhelyzet - példa Mit jelent a fentebbi kijelentés? mókus hangja (S) (I) kutya - - - viselkedés mókus (D) „A mókus hangja a mókus-nak a jele a kutya számára oly mértékben, hogy a kutya számot vet a mókus-sal a mókus hangja hallatán.” JEL

2.2.4. a szemiózis funkciója: közvetítés (kommunikáció) jelek: közvetítő funkció megmutatkozás minden cselekvési szituáció egyben jelhelyzet is - - - jelfolyamat! ugyanez fordítva is érvényes szemiotikai szituáció!

2.2.5. a szemiózis, mint megkülönböztetés tárgyhoz való viszonyulás lehetősége tárgy megkülönböztetése a környezetétől viszonyuló ön-megkülönböztetése viszonyulása tárgyától

2.2.5.bis a szemiózis mint megismerés! jelentésadás: a megismerés általános formája - a jelek felismerése és értelmezése (Polányi)

2.2.6 jeles megkettőződés A dologi létezők jelek általi megkettőződése! DE nem határolható el élesen a jelek világa és a dologi világ, mint két különálló léttartomány „A két világ között határok állandó mozgásban vannak és átjárhatók. A dologi világból állandóan kiemelkednek létezők azáltal, hogy jelhelyzetbe kerülnek, miközben a jelhelyzetből kilépő létezők visszahullnak a dolgok világába.” (Veress: p. 53)

2.2.7. szemiózis feltételezettsége Jel fennállása jelhordozót Deszignátum jelölt dolgot feltételez Interpretáns interpretáló szubjektumot

2.2.8. jelhelyzetek sokfélesége I – S – D rendszer: Nincs merev, rögzített jelkapcsolat! egy S – több D egy S – több I több S – egy D több S – egy I mindezekhez még: S – S kapcsolat : jel – jel viszony implicit módon: bármely S – D v S – I kapcsolat :: S – S kapcsolat – a végtelenségig explicit módon: minden jel viszonyban áll más jelekkel! – ez teszi lehetővé a jelhasználatot, a jelek megértését… pl. levél, Petőfi

3. A szemiózis szintjei és dimenziói A szemiózisnak több szintje – azaz jelviszony értelmezési fokozata és dimenziója – azaz jelen belüli elemek egymás közötti viszonyát meghatározó rendszere létezik.

3.1. A szemiózis szintjei A szemiózis szintjei – egymásra és egymásba épülnek a szemiózis alapszintje: létezőket relációs tulajdonsággal felruházó folyamat a szemiózis metaszintje: a jelfolyamatot leíró újabb jelfolyamat

3.1.b. a szemiózis szintjei kibontva A szemiózis alapszintje: Ez lenne a tulajdonképpeni szemiózis, amiről idáig is szó volt. Ebben az összefüggésben a szemiózis minden komponensének a szemiózison kívüli dologi jellege van. A szemiózis metaszintje: A szemiózis alapszintjére egy újabb jelfolyamat építhető. De magát az alapszintet is jelölhetem egy másik jellel, maga az alapszint is válhat deszignátummá egy újabb S számára. És így tovább a végtelenségig. A szemiózis második szintje úgy viszonyul az első szinthez, mint az első szint a dologi létezők világához. A szemiózisnak ezt a második szintjét metaszintnek, ezt a második jelfolyamatot metaszemiózisnak nevezik. A metaszemiózis lényege a már működő jelfolyamat újbóli leírása.

3.2. A szemiózis dimenziói jel – jel viszony: formális – szintaktikai dimenzió jel – tárgy viszony: jelentés – szemantikai dimenzió jel – értelmező viszony: használat (és értelmezés) – pragmatikai dimenzió

3.2.1. szintaktikai dimenzió jel – jel kapcsolat formális vonatkozásai : minden jel kapcsolatban áll – RENDSZER! minden jel kapcsolatban áll más jelekkel – potenciális minden jel elsődlegesen önmagával áll kapcsolatban: JEL :: eleve kapcsolat – min.

3.2.2. szemantikai dimenzió Szemantika – Mit jelöl a jel? Minek a jele a jel? A jel referenciája – ugyanazon folyamat két aspektusa! deszignátum – jelentéshordozó funkció: a jel egy jelentéstartalmat jelent – deszignál a jelnek jelentése van denotátum – jelölő funkció: a jel egy dologi tárgyat jelöl – denotál a jelnek dologi tárgya van Jelentés nélküli jel nem jel, csupán csak a jel szintaktikai lehetősége!

3.2.3. pragmatikai dimenzió Pragmatika – jelértelmezés és jelhasználat kommunikáció folyamata - - - hermeneutikai vonatkozás!!!

3.3. dimenziók összefüggése „A szemiózis dimenziói egymásba épülnek: a szintaktikai értelemben lehetséges jel szemantikai értelemben valóságossá válik azáltal, hogy jelentéstartalommal telítődik, pragmatika értelemben pedig működőképessé válik, amennyiben jelként fogják fel és jelként használják.” (Veress: p. 59)

3.4 más dimenziók

3.5.1 más elméletek (Ujlaki) 1. A jelek funkciója nem csupán a kommunikáció, az ismeretközlés, hanem a jelek kulcsszerepet játszanak az emberi megismerésben. 2. A jelek a megismerés eszközei, ezért osztályozásuk során nem indulhatunk ki a jelek önmagában vett tulajdonságaiból, hanem használatukban kell megragadni őket. 3. Az elme számára az egyik tárgy a másik jelévé válhat. 4. A jelek nem tükrözik a valóságot. 5. A jelek által hozzuk létre elménk tárgyait. 6. A jelek elme-függő létezők.

4.1 kódok

4.2. szintagmák és paradigmák

3.5.1 más elméletek (Ujlaki) 1. A jelek funkciója nem csupán a kommunikáció, az ismeretközlés, hanem a jelek kulcsszerepet játszanak az emberi megismerésben. 2. A jelek a megismerés eszközei, ezért osztályozásuk során nem indulhatunk ki a jelek önmagában vett tulajdonságaiból, hanem használatukban kell megragadni őket. 3. Az elme számára az egyik tárgy a másik jelévé válhat. 4. A jelek nem tükrözik a valóságot. 5. A jelek által hozzuk létre elménk tárgyait. 6. A jelek elme-függő létezők.

3.5.2 más elméletek (Ujlaki) 7. A képzelet és az érzékek által létrehozott jelek szerepe a megismerésben ugyanolyan jelentős mint az intellektus jeleié. 8. Az emberi és az állati jelhasználat eltérése elsősorban a mesterséges jelek mesterséges mivoltának felismerésében gyökerezik. 9. A társadalmi, kulturális jelhasználat feltétele az érzéki, természetes tárgy- jelek felismerése, s erre épül a mentális jelek használatának képessége. 10. Az emberi jelhasználat során az elme hallgatólagos, képzeleti, észleleti területe összekapcsolódik az intellektuális műveletekkel, tehát az explicit tudás területével. 11. A természetes és a mesterséges jelek szembenállása nem állandó: a természetes jelekről adott kontextusban felismerhetővé válik, hogy mesterségesek, míg fordítva az eredetileg mesterséges jelek lesüllyednek a hallgatólagos tudás területére, és így természetessé válnak.

Könyvészet, források: FÜLÖP Géza: Az információ, Budapest-ELTE, 1996 (II), 112-115 HORÁNYI Özséb – SZÉPE György: A jel tudománya. Szemiotika, General Press, 2004 (II) MORRIS, Ch. William: A jelelmélet megalapozása (in HORÁNYI) PEIRCE, Charles Sanders: A jelek felosztása (in HORÁNYI) VERESS Károly: Filozófiai szemiotika, Stúdium, Kvár, 1999 VOIGT Vilmos: Bevezetés a szemiotikába, Loisir, 2008, 15-24, (Gondolat, 1977) UJLAKI Gabr.: A jel és a megismerés, Polanyiana 1993.3/3.70- 85.http://www.kfki.hu/chemonet/polanyi/