A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
A szabadidő fogalma.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A turizmus rendszer környezete
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA I. ROKONTUDOMÁNYOK
A fogyasztói magatartás
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA II. alapfogalmak Cox, Walter I.: Wine for Two.
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA iii. módszertan Escher, M. C.: Hand with Reflecting Globe, 1935.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA IRÁNYZATAI
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Politikai és szociálgeográfia I.
Környezetértékelési módszerek
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Településmarketing Értékaudit.
Társadalmi és kulturális tényezők hatásai a munkáltatók szociális tevékenységére Dr.Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens Humánmenedzsment előadás
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
A BELFÖLDI VÁNDORMOZGALOM JELLEMZŐ VONÁSAI MAGYARORSZÁGON
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
A család szerepe, jellemzői
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
A konfliktusok és elhárításuk
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Mi is az a társadalmi integráció?
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Neorealizmus és neoidealizmus
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
SMART KÖZLEKEDÉS A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉSBEN Buzási Attila Szalmáné Dr. Csete Mária Dr. Németh Bálint
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
LEADER, Identitás, Sport
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Biztos kezdet- gondolat
A jellem. A jellem fejlesztése
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.

B TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK B. TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK A társadalom, a lokális társadalom, vagy azok egyes csoportjainak elemzése B1B1B1B1MUNKA B2B2B2B2LAKÁS B3B3B3B3 SZOLGÁL TATÁS & ELLÁTÁS B 4 KÉPZÉS & KULTÚRA B 5 ÜDÜLÉS & PIHENÉS B 6 KÖZLEKEDÉS & KOMMUNI KÁCIÓ B7B7B7B7LOKALITÁS A TÁRSADALOM A. TÁRSADALOM A+B 1 típus A+B 2 típus A+B 3 típus A+B 4 típus A+B 5 típus A+B 6 típus A+B 7 típus Társadalmi térszerkezet A fizikai földrajzi környezet és a társadalmi térszerkezet kapcsolata A+B KAPCSOLATÁNAK TERÜLETI TÍPUSAI A+B. KAPCSOLATÁNAK TERÜLETI TÍPUSAI C. Σ 5 i=1 (A+B) D A TÁRSADALOM HATÁSA A FIZIKAI FÖLDRAJZI KÖRNYEZETRE D. A TÁRSADALOM HATÁSA A FIZIKAI FÖLDRAJZI KÖRNYEZETRE A társdalmi alapfunkciók területi rendszere A társdalmi alapfunkciók területi rendszere BERÉNYI István: A funkcionális tér szociálgeográfiai értelmezése. Budapest, 2003, 46. o., 6. ábra.

ALAPFUNKCIÓK 2. A lakófunkció

a lakófunkció szociálgeográfiai vizsgálata  a lakófunkció szociálgeográfiai vizsgálata  általános cél → „…a lakókörnyezetet jellemző azon mennyiségi és minőségi tényezők meghatározása, amelyek befolyásolják az ember, ill. meghatározott csoportjai magatartását a lakással, lakóhellyel és közvetve a többi alapfunkcióval kapcsolatban is.” egészét  ’90-es évek: a [hazai] lakókörnyezet egészét nem lehetett az ott élő társadalmi csoportok elvárásai alapján kiépült funkcionális térnek tekinteni → eltérés a német szociálgeográfiai & az amerikai városökológiai szemlélettől [→ hazai lakásigények kielégítetlensége a „rendszerváltás” előtt]  hangsúlyeltolódás az ezredforduló szociálgeográfiai szakirodalmában: háttérbe szorulnak a lakófunkcióval kapcsolatos morfologizáló elemzések  „hazai” vizsgálati célok [~ 1990] konfliktusok  a funkció technikai feltételrendszere és a társadalmi elvárások közti konfliktusok feltárása szerepének  a lakókörnyezet emberi aktivitást befolyásoló szerepének a feltárása A lakófunkció I. A lakófunkció I. BERÉNYI István: A szociálgeográfia értelmezése. Budapest, 1997, 56. o.

Estes, R.:Central Savings, 1975, Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City, MO.

 lakófunkció → „A lakófunkció szociálgeográfiai értelemben az ember által megalkotott hajlékot jelenti, ugyanakkor azt a földrajzi helyet is, ahol azt létrehozta.”  a továbbélés létfeltételeinek megteremtése hajlékként  természetes tájelem, vagy épített ház hajlékként való használata  természetes hajlék: az ember által a maga és a családja védelmére használt tájelem – a létbiztonság feltétele  lakás: funkcionálisan különböző & elkülönülő terekből épített hajlék – saját, vagy bérelt tulajdon bioszociálislakásigény  a lakás ma: bioszociális szükséglet → „…a lakásigény az ember biológiai és társadalmi létéből szükségszerűen következik.”  a lakás az emberi élettér része → „…a »valahol lakni« fogalom olyan társadalmi cselekvés, amelynek során az ember kielégíti biológiai ill. társadalmi szükségletét.”  a lakás „magán viseli” az egyén és a csoport társadalmi léthelyzetét  a lakófunkció a településre is vonatkozik → a lakófunkcióval kapcsolatos magatartás a települések & településrészek jellegében is kifejezésre jut. A lakófunkció II. A lakófunkció II. BERÉNYI István: A funkcionális tér szociálgeográfiai értelmezése. Budapest, 2003, 47. o.

Caillebotte, G.: Esős párizsi utca, 1877.

A B A csoportmagatartásra gyakorolt társadalomkörnyezeti hatások A lakófunkció kapcsolatrendszere A lakófunkció kapcsolatrendszere BERÉNYI István: A szociálgeográfia értelmezése. Budapest, 1997, 57. o., 4. ábra. A társadalmi helyzetből következő elvárás A lakás természeti környezete A környék település- szerkezete A lakás lakó- környezete A lakás műszaki felszereltsége Kommunális politika ÉRTÉKEKELÉS D Ö N T É S Az alapfunkciókkal kialakult kapcsolat MUNKA ELLÁTÁS & SZOLGÁLTAT ÁS KÉPZÉS & KULTÚRA ÜDÜLÉS & PIHENÉS KÖZLEKEDÉS & KOMMUNI KÁCIÓ LOKALITÁS MENTALMAP

Adomeit, G..:A Cool Refreshing Drink, 1931.

 a lakófunkció szociálgeográfiai vizsgálatának fő szempontjai napjainkban Konzisztenciainkonzisztencialakás elvárásai  Konzisztencia / inkonzisztencia a lakás, mint élettér, ill. az individuum/család, közösség, háztartás elvárásai között.  mobilitásra ösztönző / mobilitást gátló tényezők átalakulások térszerkezetében  Az ember funkcionális térbeli magatartását megváltoztató átalakulások a lakófunkció „történetileg kialakult” térszerkezetében. A lakófunkció III. A lakófunkció III. BERÉNYI István: A funkcionális tér szociálgeográfiai értelmezése. Budapest, 2003, 48. o.

Estes, R.:Cafe Express, 1975, The Art Institute of Chicago.

pszichológiaiPIPEREK] ► Az ember lakásához kapcsolódó pszichológiai szükségletei [PIPEREK]  védettség & biztonság  stabilitás  függetlenség  kapcsolat a környezettel  mozgás & tevékenység szabadsága  rend & tájékozódás  a tér érzékelhetősége  a tevékenységet segítő tér  fény és kilátás  tisztaság  pszichológiai „figyelmeztetés” A lakófunkció IV. A lakófunkció IV. BERÉNYI István: A funkcionális tér szociálgeográfiai értelmezése. Budapest, 2003, 48. o.

Hopper:Room in Brooklyn, 1932, Museum of Fine Arts, Boston.

 a társadalmi szerkezet és a lakófunkció  a lakás [lakóhely] természeti környezete, adottságai  eltérő jelentőséggel bír az egyes csoportok magatartásának alakulásában  a lakás [lakókörnyezet] technikai felszereltsége [komfort]  általánosabban ható tényező, függetlenül az egyén, vagy csoport státuszától  A társadalom lakásállománnyal kapcsolatos elvárásai állandóan változnak.  generációk szétválása [ipari forradalom, modernizáció]: tömeges lakásépítések A lakófunkció V. A lakófunkció V. BERÉNYI István: A funkcionális tér szociálgeográfiai értelmezése. Budapest, 2003, 48. o.

Motley, A.:Extra Paper DuSable Museum of African American History, Chicago.

 a lakófunkció és a település funkcionális térszerkezete → „A lakókörnyezet sajátosságai – a beépítés jellege, infrastruktúrája, területhasználat, stb. – a település »városodottságának« függvényében változnak…” lakókörnyezet-típusokkal  különböző lakókörnyezet-típusokkal szembeni magatartás alakulása  meghatározó: a többi alapfunkcióval kialakult térkapcsolat → racionális; → emocionális döntések magatartás  A magatartás alakulása az egyén / háztartás → a társadalmi státuszának; → életciklusának függvénye. A lakófunkció VI. A lakófunkció VI. BERÉNYI István: A funkcionális tér szociálgeográfiai értelmezése. Budapest, 2003, 56 – 57. o.