Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az A vércsoport.
Advertisements

Alap Termékek.
A fehérjék.
Egészséges táplálkozás
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Biokémia fontolva haladóknak II.
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
A növényi sejt.
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Vér.
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
A fehérjék világa.
AMINOSAVAK.
A takarmányok összetétele
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Fehérjék biológiai jelentősége
A helyes táplálkozás.
Géntechnikák Laboratórium
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA tavaszi szemeszter
A lipidek.
Nukleotid típusú vegyületek
A biogén elemek.
NUKLEINSAVAK MBI®.
Aminosavak és fehérjék
A vérkeringés szerepe.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Táplálékok , tápanyagok
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Fehérjék.
Tápanyagok.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A szervezet energiaforgalma
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.
Egyed alatti szerveződési szintek
A szervezet energiaforgalma
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A fehérjék. az élőlények legfontosabb anyagai (görög név: protein) a sejtek szárazanyag-tartalmának %-át adják monomereik: aminosavak (C, H, O,
Tápanyagaink.
Lipidek.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
A vér összetétele, alkotói
Az élő szervezet építőkövei: biogén molekulák
Biológiai makromolekulák
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A fehérjék.
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Fehérjék.
Előadás másolata:

Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt

A peptidkötés Más néven amidkötés. A kötés egy karboxilcsoport és egy amincsoport között jön létre vízkilépéssel.

A fehérjék szerkezete A fehérjéknél négy szerkezeti szintet különböztetünk meg: 1.: Primer szerkezet  aminosavak kapcsolódási sorrendje 2.: Szekunder szerkezet  a polipeptid lánc konformációja 3.: Tercier szerkezet  a fehérje háromdimenziós szerkezete 4.: Kvaterner  az összetett fehérje szerkezete

Elsődleges szerkezet(primer) Az aminosavak szekvenciája „N” terminális „C” terminális

Másodlagos szerkezet(szekunder) Kétféle téralkat lehetséges: -hélix -lemez

Harmadlagos szerkezet(tercier)

Negyedleges (kvaterner) szerkezet Több fehérje egységből álló makromolekulák szerkezetét jelenti Pl.: Hemoglobin Riboszóma Immunglubulinok

Szerkezet és tulajdonságok összefüggései Eltérések az oldhatóságban Okai: hidrofil és hidrofób csoportok számbeli eltérése ezen csoportok térbeli elrendeződése a molekula nagysága, valamint alakja A fehérjék elektrokémiai tulajdonságait az aminosavak hasonló tulajdonságai határozzák meg

Fehérjék csoportosítása I. Összetétel szerint II. Alakra nézve (morfológiailag) III. Oldhatóság szempontjából IV. Funkciójuk szerint

I. Összetétel szerint Lehet egyszerű  albuminok Lehet összetett  globulinok

III. Oldhatóság szempontjából II. Alakra nézve Fibrilláris (fonalas) fehérjék Globuláris fehérjék(gombolyagot alkot) III. Oldhatóság szempontjából Oldott állapotú Oldhatatlan fehérjék

IV. Funkciójuk szerint Sejtek és szövetek szerkezetének felépítése,működése, anyagcseréje. Enzimek: kazalizátorok az élő szervezet kémiai folyamataiban. Oxigénszállítás =>transzportfehérjék: hemoglobin Mozgás (izomfehérjék) Idegen anyagok elleni védekezés (immunfehérjék:immunglobulin, fibrinogén) Tartaléktápanyagok is lehetnek pl.: kazein a tojás Toxinok:baktériumokban,kígyók mérgében,szójában Hormonok:növekedési hormonok, inzulin Kromoszómák felépítése: hiszotinok

Hasznos Életmód tanácsok Mennyi kell belőlük egy nap? Mivel szénhidrátból 55%, zsírokból 30%=>ebből következik hogy fehérjéből15% Napi ajánlott mennyiség:1 g testtömeg kg- ként=>fogyókúra esetén 1,2-1,5 g-ra módosul 76 kg ember esetén=>76 g-10% fogyókúra esetén x1,35 középérték=68,4x1,35=92,34g

Miből is álljon ez? Természetesen állati és növényi fehérjékből egyaránt pl: 20 dkg sült tarja 28 g 10 dkg tehéntúró félzsíros 16,2 g 20 dkg csirkemell 46 g Kb. 94 g fehérje/nap

Miért fontos a fehérjebevitel mennyisége fogyókúra esetén? Az edzések melletti diéta fokozza az energiafelhasználást => legtöbb tápanyagot az izmokból nyeri Denaturáció reverzibilis: könnyűfémsók, alkohol => csak vízburok vesztés irreverzibilis: nehézfémsók, magas hő hatására => teljes leépülés

Mire figyeljünk még? A kiegyensúlyozott étrendre Megfelelő mennyiségű mozgásra Túl zsíros húsok fogyasztásának az elkerülésére=>magas koleszterin illetve vérnyomás szint Teljes értékű fehérjéket fogyasszunk amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani => esszenciális aminosavakat tartalmaznak => állati és növényi eredetű

A kiselőadást készítették Belágyi Benjámin Göböly Lilla Katona Kristóf Kozák Eszter Németh Norbert (vörös betűs kiegészítések: Szalay Luca)