Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt
A peptidkötés Más néven amidkötés. A kötés egy karboxilcsoport és egy amincsoport között jön létre vízkilépéssel.
A fehérjék szerkezete A fehérjéknél négy szerkezeti szintet különböztetünk meg: 1.: Primer szerkezet aminosavak kapcsolódási sorrendje 2.: Szekunder szerkezet a polipeptid lánc konformációja 3.: Tercier szerkezet a fehérje háromdimenziós szerkezete 4.: Kvaterner az összetett fehérje szerkezete
Elsődleges szerkezet(primer) Az aminosavak szekvenciája „N” terminális „C” terminális
Másodlagos szerkezet(szekunder) Kétféle téralkat lehetséges: -hélix -lemez
Harmadlagos szerkezet(tercier)
Negyedleges (kvaterner) szerkezet Több fehérje egységből álló makromolekulák szerkezetét jelenti Pl.: Hemoglobin Riboszóma Immunglubulinok
Szerkezet és tulajdonságok összefüggései Eltérések az oldhatóságban Okai: hidrofil és hidrofób csoportok számbeli eltérése ezen csoportok térbeli elrendeződése a molekula nagysága, valamint alakja A fehérjék elektrokémiai tulajdonságait az aminosavak hasonló tulajdonságai határozzák meg
Fehérjék csoportosítása I. Összetétel szerint II. Alakra nézve (morfológiailag) III. Oldhatóság szempontjából IV. Funkciójuk szerint
I. Összetétel szerint Lehet egyszerű albuminok Lehet összetett globulinok
III. Oldhatóság szempontjából II. Alakra nézve Fibrilláris (fonalas) fehérjék Globuláris fehérjék(gombolyagot alkot) III. Oldhatóság szempontjából Oldott állapotú Oldhatatlan fehérjék
IV. Funkciójuk szerint Sejtek és szövetek szerkezetének felépítése,működése, anyagcseréje. Enzimek: kazalizátorok az élő szervezet kémiai folyamataiban. Oxigénszállítás =>transzportfehérjék: hemoglobin Mozgás (izomfehérjék) Idegen anyagok elleni védekezés (immunfehérjék:immunglobulin, fibrinogén) Tartaléktápanyagok is lehetnek pl.: kazein a tojás Toxinok:baktériumokban,kígyók mérgében,szójában Hormonok:növekedési hormonok, inzulin Kromoszómák felépítése: hiszotinok
Hasznos Életmód tanácsok Mennyi kell belőlük egy nap? Mivel szénhidrátból 55%, zsírokból 30%=>ebből következik hogy fehérjéből15% Napi ajánlott mennyiség:1 g testtömeg kg- ként=>fogyókúra esetén 1,2-1,5 g-ra módosul 76 kg ember esetén=>76 g-10% fogyókúra esetén x1,35 középérték=68,4x1,35=92,34g
Miből is álljon ez? Természetesen állati és növényi fehérjékből egyaránt pl: 20 dkg sült tarja 28 g 10 dkg tehéntúró félzsíros 16,2 g 20 dkg csirkemell 46 g Kb. 94 g fehérje/nap
Miért fontos a fehérjebevitel mennyisége fogyókúra esetén? Az edzések melletti diéta fokozza az energiafelhasználást => legtöbb tápanyagot az izmokból nyeri Denaturáció reverzibilis: könnyűfémsók, alkohol => csak vízburok vesztés irreverzibilis: nehézfémsók, magas hő hatására => teljes leépülés
Mire figyeljünk még? A kiegyensúlyozott étrendre Megfelelő mennyiségű mozgásra Túl zsíros húsok fogyasztásának az elkerülésére=>magas koleszterin illetve vérnyomás szint Teljes értékű fehérjéket fogyasszunk amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani => esszenciális aminosavakat tartalmaznak => állati és növényi eredetű
A kiselőadást készítették Belágyi Benjámin Göböly Lilla Katona Kristóf Kozák Eszter Németh Norbert (vörös betűs kiegészítések: Szalay Luca)