A szeizmikus kutatás Kezdete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
A vízszintes mérések alapműveletei
Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt
Sarangolt faválasztékok tömör köbtartalmának meghatározása
Aki megváltoztatta a világot
Geodézia I. Magassági szögmérés Gyenes Róbert.
A fejhallgatók története
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
A Föld belső szerkezete és fizikai folyamatok a Föld belsejében
Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,
Síkhullámok visszaverődése és törése
Hullámterjedési sebesség meghatározása CDP: 420 (24 szeres fedés)
Refraktált hullámok. Vizsgáljunk meg egy két homogén rétegből álló modelt. Legyen a hullámterjedési sebesség az alsó rétegben nagyobb, mint a felsőben.
Szeizmikus mérések tervezése
Magyar és magyarszármazású Nobel-díjasok
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
A FÖLDRENGÉS.
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
A Föld belső szerkezete
A lemezmozgások következményei
A Szénhidrogén Kutatás Menedzsmentje
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Szakdolg gyakorlat I.. Bemutatkozás Ady És Önnek?
A Szilícium-völgy sikerének titka
Számítógépes hálózatok I.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Hullámok visszaverődése
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
A rezgést befolyásoló külső hatások és következményeik
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Change blindness Változás -vakság.
„KORSZERŰ GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÉS/VAGY VERSENYKÉPESSÉG?” Új lehetőségek a geotermális energia felhasználásában, hőszivattyúk a gyakorlatban.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
Avagy a világ ismerete az ókorban
A földrengések és a Föld belső szerkezete
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
KRONE 3/98 Folie 1 KRONE –A passzív hálózat KRONE elemek a struktúrált hálózatokban Mérések Mit, miért, hogyan és mivel kell hitelesíteni? Milyen eszközök.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
SZERVEZETTAN (7. hét) A szervezetek környezete. STEEP és
Számrendszerek kialakulása
A kezdetektől napjainkig
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
1 Bevezetés Energiafelhasználás Közlekedés aránya 37% CO kibocsátás a jármű tömegének függvényében.
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
Földrengések.
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Az ultrahangok világa Gabai Patrik 12.c..
William Thomson (Lord Kelvin)
Az egyhurkos szabályozási kör kompenzálása
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Molnár Máté WOBHME Intelligens Termékek Elemei 2014/15/I. iRobot – Roomba bemutatása.
Az elektromágneses tér
Új, kombinált módszerek a Közép- Tisza jelenkori mederképződményeinek jellemzésére Nagy Ágnes Tímea – Tóth Tamás – Sztanó Orsolya.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
Ásványkutatás az Eötvös-ingával Készítette:Ócsai András 9.c.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Elektromos hullámok keletkezése és gyakorlati alkalmazása
KŐZETFIZIKAI VIZSGÁLATOK SZÁMÍTÓGÉPES MÉRŐRENDSZERREL
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Nulla és két méter között…
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
4. A FÖLD SZFÉRÁI.
Előadás másolata:

A szeizmikus kutatás Kezdete

A szeizmikus kutatás Kezdete A legrégebbi ismert ,szeizmikus hullámokat regisztráló szerkezetet Kr.u. 132-ben szerkesztette Chang Henk Kinában Ennek később további változatai is készültek

A szeizmikus kutatás Kezdete 1845 – Robert Mallet : az instrumentális szeizmológia megteremtőjének tekinthető

A szeizmikus kutatás Kezdete 1909 : Andrija Mohorovicic : földrengésekből származó hullámok menetidő görbéi felhasználásával felfedezte a „Moho”-t. 1916 : Ludger Mintrop német bányafelügyelő szabadalmaztatta a szeizmológiai módszerekkel való bányakutatási módszerét. 1917 : Reginald Fessenden (kanadai) szabadalmaztatta a módszerét tengeralattjárók észlelésére reflektált szeizmikus hullámok felhasználásával. Szintén szorgalmazta, hogy a módszerét geológiai kutatási célokra is használják fel. 1917 : John Clarence Karcher, az előbbiektől függetlenül felfedezte a reflexiós szeizmikában rejlő lehetőségeket, miközben katonai ágyúk helyének behatárolásán dolgozott

A szeizmikus kutatás Kezdete 1921 – Oklahoma : a szeizmikus reflexiós módszer nyilvános bemutatása. Az előbb említett Karcher támogatásával a Geological Engineering Company kifejezetten olaj kutatási céllal reflexiós szeizmikus terepi mérést végzett Oklahoma City közelében. Karcher a későbbiekben is aktív maradt : 1925 – Geophysical Research Corporation, az Amerada része 1930 – GSI, Geophysical Services Incorporated, egyike a legsikeresebb szervíz vállalatoknak. Az 1921-es mérés emlékére 1971-ben az SEG emléktáblával jelölte meg a mérés helyét

A szeizmikus kutatás kezdete

A szeizmikus kutatás KEZDETE Szeizmikus „CSATORNA” definíciója : A föld rezgését érzékelő szeizmográf által az idő függvényében regisztrált hullám alak. Több érzékelő szeizmográf esetén „többcsatornás” mérésről beszélünk. Például az oklahomai kísérletet három csatornás elrendezéssel mérték.

A szeizmikus kutatás kezdete A kezdeti időben a kiértékelés az első beérkezés meghatározását jelentette

A szeizmikus kutatás kezdete Egycsatornás mérés és kiértékelés

A szeizmikus kutatás kezdete Kezdetben az ipar fejlődését a szeizmikus hullámot érzékelő szeizmográfok nehézkesssége lassította. A lendületet a rádiótechnika fejlődése és a dinamikus mikrofon feltalálása hozta meg. A kifejezetten szeizmikus kutatás céljára kifejlesztett szeizmométereket geofon-nak nevezzük

A szeizmikus kutatás kezdete

A szeizmikus kutatás kezdete A geofonok elterjedésével általánossá vált a többcsatornás mérés.

A szeizmikus kutatás kezdete Sugárdiagrammok segítségével , kézzel szerkesztették meg a reflektáló horizont mélység beli képét Példa: A t = 1.9 másodpercnél beérkező hullám jöhetett a 0.5+1.4, 0.6+1.3, 0.7+1.2, .... 1.3+0.6, 1.4+0.5 ... kombinációból.

A szeizmikus kutatás kezdete Központi hullámgerjesztés esetén a geofonok fél hossznyi áthelyezésével elérhető a reflektáló felület folytonos lefedése. Ez érvényes arra az esetre is, amikor a hullámkeltés nem a geofonok középpontában történik.

A szeizmikus kutatás kezdete Példa egy sekély mélységű kutatás kézi kiértékelésére

A szeizmikus kutatás kezdete