Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,"— Előadás másolata:

1 Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában, Bolimów városnál használtak xylyl-brómot tartalmazó lövedékeket. Az első teljes körű harctéri alkalmazásra április 22-én Ypres második csatájában került sor. A németek megtámadták a francia, kanadai és algériai csapatokat klórgázzal. A támadás során a francia katonából 5000 azonnal meghalt.

2 A háború után a fel nem használt német vegyi fegyverek többségét a Balti-tengerbe dobták. Idővel a sós tengervíz korrodálta a tartályokat. A mustárgáz viaszhoz hasonló szilárd anyagként partra vetődött ezekből a tartályokból, és még ebben az állapotában is elég aktív, hogy súlyos égési sérüléseket okozzon bárkinek, aki kapcsolatba kerül vele.

3 Fegyverek: A Moszin–Nagant-karabély a cári orosz hadseregben 1891-ben rendszeresített 7,62 mm űrméretű, belsőtáras ismétlőkarabély.

4 M1903A4 Springfield mesterlövész puska:
Ezt a puskát először 1903-ban kezdték gyártani, és jó egymillió darabot állítottak elő egészen az 1930-as évek végéig. 5 töltény fért a tárba vagy egyesével a puskába töltve. Egészen a M-1C és M-1D puskák érkezéséig használták a Springfieldet.

5 P08 Luger: A tervezőjéről elnevezett Luger az első világháborútól kezdve a német szolgálati pisztoly. 9 mm-es és 7.65-ös kaliberrel gyártották, és a tisztek, géppuska-osztagok fegyvere volt.

6 Tankok: A7V - A robusztus „mozgó erőd” tervezését a britek 1916-os sikerei után kezdték el, a harckocsifejlesztést addig elhanyagoló Németországban. A prototípus 1917-re készen állt, de a gyártást megindítani csak 1918-ban tudta a kimerült német hadiipar. Mindössze 20 készült belőle, és az elkapkodott tervezés meg is mutatkozott.

7 MARK 5 - Ezt a sorozatot a Mark I-től Mark IX-ig tartó típusok képviselik. A Mark V-ös az első ezek sorában, melynek vezetéséhez már csak egy főre volt szükség, és kormányzása segédkerekek nélkül is megoldható volt. Súlya megnőtt a korábbi változatokéhoz képest, így a motor teljesítményét is növelni kellett, a későbbi modifikációknál egészen 225 LE-ig. Érdekesség, hogy a britek általában kétféle fegyverzettel készítették tankjaikat. Amelyikben ágyúk is voltak, a male (hím), amelyekben csak géppuskák, a female (nőstény) megkülönböztető nevet kapták.

8 RENAULT FT 17 - A sokak által az első világháború legsikeresebb tankjának tarott FT 17-es sorozatgyártása 1917-ben kezdődött, de licenszváltozatait még jóval később is készítették Olaszországban vagy a Szovjetunióban. A könnyű, kétfős személyzettel rendelkező modell volt az első 360 fokban körbeforgatható toronnyal ellátott páncélos. Használták az utcai harcokban is.

9

10 SCHNEIDER Németes neve ellenére az egyik első francia harckocsi ban készültek el az első példányok, melyeknek alapja az amerikai lánctalpas Holt traktor volt. Eredetileg páncélos vontatónak tervezték, aztán mégis felszerelték fegyverekkel is.

11 St. CHAMOND 1916-ban készült el, de csak 1917-ben állt harci szolgálatba. Szokatlan technikai megoldás volt a benzinmotor által meghajtott elektromos motor alkalmazása. Ez a "dupla" motor és a 75 mm-es löveg nagyon megnövelte a tank súlyát és alaposan lerontotta hatékonyságát. Rendkívül rosszul tudott a terepen mozogni a lánctalpakon messze túlnyúló teste miatt.

12

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések