Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt"— Előadás másolata:

1 Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt
Archív technikatörténeti képek A képekért köszönet Dr. Király Attilának

2 A radar szó a “Radio Detection and Ranging” rövidítéséből származik, és azt jelenti, hogy a készülék a rádióhullámok segítségével fedezi fel a célpontot, és térképszerűen ábrázolja a tárgyak térbeli helyzetét. A radar felfedezése a második világháború előtti időszakra esett re Nagy-Britannia déli és délkeleti partvonalán kiépült egy radarhálózat. A repülőgépeket nagy távolságból észlelő rendszer felbecsülhetetlen volt a szigetország védelmében.

3 A magyar tudósok egy csoportjának Bay Zoltán vezetésével 1946
A magyar tudósok egy csoportjának Bay Zoltán vezetésével február 6-án sikerült a Holdra mikrohullámú jelet küldeni és a Holdról visszavert jelet érzékelni. Rádiótechnikai eszközből kibocsátott mikrohullámú jellel először sikerült megmérni a Hold - Föld távolságot. A háború alatt Magyarországon Bay Zoltán és kutatócsoportja több rádiólokátort fejlesztett ki. Tulajdonképpen ennek a katonai fejlesztésnek lett „mellékterméke” a Hold-radar kísérlet. A „Sas” fedőnevűt, a bombázó kötelékek felderítésére készítették és 1943 nyarán a János-hegyen telepítették.

4 A következőkben olyan archív képek mutatunk be, amelyek a RADAR felhasználását megelőző időben készültek. A képeken olyan eszközök láthatók, amelyek a XX. század elején alkalmasak voltak repülőgépek és harci járművek távoli észlelésére az emberi fül felhasználásával.

5 Kép 1

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 Vége

24


Letölteni ppt "Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések