Mojzes Imre – Mizsei János

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Első tapasztalatok az NIIFI-nél üzemelő infrastruktúra cloud szolgáltatással kapcsolatban Stefán Péter NIIFI RICOMNET Miskolc.
Advertisements

Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
A kritikus infrastruktúra biztonsági aspektusai a MOL-nál
LEO 1540 XB Nanomegmunkáló Rendszer
A hidrogén (hydrogenium, hydrogen, vodonik, водород)
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
Megújuló energiaforrások.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Biokémia Szarka András
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
Nanoelektronika, nanotechnika (Bevezetés, összefoglalás) Mojzes Imre – Mizsei János.
Biokémia: az élő anyagok kémiája
Napkollektor Kránicz Péter.
Természeti erőforrások védelme
Műszaki kerámiák mázazása – máztulajdonságok vizsgálata
Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar
Az anyagok közötti kötések
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
VOLFRÁM-OXID NANOSZÁLAK VIZSGÁLATA ÉS ELŐÁLLÍTÁSA ELECTROSPINNINGEL MFA NYÁRI ISKOLA 2010 BALÁSI SZABOLCS JÚNIUS 25.
Gázérzékelők, mikro méretű eszközök kutatása és fejlesztése
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Vámossy Zoltán 2004 (H. Niemann: Pattern Analysis and Understanding, Springer, 1990) DIP + CV Bevezető II.
A katasztrófavédelem tudományos megközelítése és multidiszciplináris jellege Szépvölgyi János MTA Kémiai Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Színesfémek és ötvözeteik.
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Az innováció fogalma. A., Schumpeter (1939, 1980) B., Rechnitzer (1993) C., Frascati kézikönyv (1995) D., Oslói kézikönyv (2005) E., Jogszabályok I
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Kutatóegyetemi stratégia - NNA NANOFIZIKA, NANOTECHNOLÓGIA és ANYAGTUDOMÁNY Dr. Mihály György Tanszékvezető egyetemi tanár Budapest november 17.
Aktív nanoszerkezetű anyagok
SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS ANYAGOK Polimer nanokompozitok
Virtuális méréstechnika a középiskolai kísérletező oktatásban
A források fajtái: A források körülvesznek minket  Tudás források  Olcsó és bőséges források  Anyagi források  Gyártási források  Emberekkel kapcsolatos.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Nanotechnika az iparban és az autóiparban
A tűz.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Nanofizika, nanotechnológia, anyagtudomány Mihály György akadémikus Magyar Műszaki Értelmiség Napja május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Stabil vivő-burkoló fázisú attoszekundumos impulzusok generálása
Betegközpontú innováció a gyógyszeriparban
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Minőségbiztosítás a mikroelektronikában A monolit technika.
Fejlesztés, hasznosítás, profit Megújuló energiához kapcsolódó kutatások a Pannon Egyetemen Dr. Domokos Endre Egyetemi adjunktus - kutatásvezető Pannon.
Varga Zoltán ügyvezető AGRIAPIPE Kft.. Agriapipe Kft. főbb tevékenységei: Szaktanácsadás Csővezetékek mechanikus tisztítása Csővezeték hálózatok vizsgálata.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
A tüzelőanyag cella, mint az energia tárolás és hasznosítás eszköze Készítette: Nagy Linda Konzulens: Dr. Kovács Imre.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A jövő Készítette: Bodó Beáta
Üzleti terv bemutatása
Műszaki Anyagtudományi Kar, Kerámia- és Polimermérnöki Intézet
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 3
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

Mojzes Imre – Mizsei János Nanoelektronika, nanotechnika, nanotechnológia (Bevezetés, összefoglalás) Mojzes Imre – Mizsei János

Nanotechnológia Magyar Tudomány, 2003/9 1083. o. Nanotechnológia Bársony István az MTA doktora, MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet Mikrogépészeti eljárásokkal a nanotechnológia felé

A nanotechnologia a belátható jövőben jelentős szerephez juthat: -a korábbinál jobb hatékonyságú integrált áramkörök előállítása szén nanocsövekből, -nanostrukturájú katalitikus anyagok előállítása, vegyi folyamatok nagyobb hatékonyságú irányítására, beleértve az autók kipufogó gázainak tisztítását, -könnyebb és nagyobb szilárdságú anyagok nagytömegű előállítása nagyobb hatékonyságú és fokozottabb biztonságú járművek előállítására, -olyan gyógyszerek előállítása, amelyek programozott lebontásúak, céljuk a rákos sejtek elpusztítása és egyéb célzott hatások elérése, -költséghatékony és megbízható szűrők előállítása a víz és a levegő tisztítására, beleértve a tengervíz sótalanítását is, -a napenergia hatékony hasznosítása, -tüzelőanyag-cellák előállítása, elsősorban járművekben alkalmazható kivitelben, -kompozit anyagok előállítása, speciális felhasználása, ahol a polimereket nanorészecskékkel erősítjük meg, -tervezett lebontású táp- és rovarölő anyagok, -új meghajtó egységek (elsősorban űrbeli) alkalmazása, -nanoméretű érzékelők előállítása, -nanobevonatok, öntapadó, hőelnyelő, hővisszaverő tulajdonságokkal.

A társadalmi hatások közül a kockázatok: (a nanotechnológia az anyagok és részfolyamatok sokkal nagyobb halmazát kezeli, mint például a mikroelektronikai technológia) -a nanotechnológia által előállított termékek üzleti kockázatai, -a szellemi tulajdonvédelem kockázatai, amelyek szintén az anyagokkal és technológiákkal függenek össze, -politikai kockázat, amely elsősorban abból ered, hogy az egyes országok és régiók szerepe átértékelődik, -a miniatűrök, szenzorok megjelenése veszélyt jelenthet a magánéletre és kockázatot bizonyos információk nyilvánosságra kerülésével, -a nanorészecskék bekerülése a környezetbe eddig nem látott vegyi és biológiai kockázatot jelent, -a nanorészecskék hatása az őket előállító és felhasználó személyekre, -az emberi tulajdonságok javításának kockázata, -a nanogépek önreprodukciójának korlátozása.

A nanogépek önreprodukciója

Stratégia: mit kell kérni a fizikusoktól és a technológusoktól ? a transzportfolyamatok (elektromos, fény, hő) mélyebb megértése, támaszkodva az alapkutatási eredményekre (a DC… THz-es tartományban kell vizsgálni) az önszerveződés lehetőségeinek mind teljesebb feltárása, hogy olcsóbbá tegyük a termékeket kombinált rendszereket kell vizsgálni, nem a hagyományos mikroelektronikát kell helyettesíteni