Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Advertisements

Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
Gyermekkori görcsállapotok
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
HANGRÉST KITÖLTŐ LARYNGEALIS CYSTA ESETE ÉS FONIÁTRIAI VONATKOZÁSAI
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Új típusú implantátumok.
A gyógypedagógus-képzés a bolognai folyamat tükrében
Humánkineziológia szak
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
Részleges gégeműtéten átesett betegek nyelés rehabilitációja
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A Logopédiai Szakszolgálat működése 2010
A garat, a gége és a hangképzés
A beszéd.
Beszéd és hallásdiagnosztika tantárgy bemutatása BMEVITMM2030
A mentális betegségek osztályozása,
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A Bethesda Gyermekkórház küldetése és ennek kommunikációja
FEJ-NYAK SEBÉSZETE.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
Zavarok a nyelvelsajátításban, nyelvfejlődésben
Szinger Veronika HANGTAN Szinger Veronika
Bihari A, Lichtenberger G, Mészáros B, Leitersdorfer S
A beszéd zavarainak neurológiai megközelítése: a dysarthria
Légutaktól a közutakig
Korai felismerés, gyermek-re/habilitáció
Neonatológia, rehabilitáció
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Konszenzus tanácskozás Seregélyes, 2006 május 4. Regionális ellátási organogram: perinatális eredetű kórállapotok, rehabilitációs szükséglettel NIC/PIC.
Diagnosztika intelligens eszközökkel
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
ARNOLD-CHIARI-MALFORMATIO OTONEUROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁSA – ESETISMERTETÉS
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
Pszichológiai Ismeretek
Cochlearis implantátum
A „diszes” problémák korai jelei
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Az aphasia kommunikáció központú definíciója
A GERINCOSZLOP ANATÓMIÁJA, GERINCSÉRÜLÉSEK DIAGNOSZTIKÁJA
Dr. C. Molnár Emma Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen.
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
Gyermek - pszichoszomatika
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Tarnóczy Tamás professzor és a  Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság Hirschberg Jenő.
A dajkanyelv önzetlenségének kérdése
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A betegellátás keretei és rendszere
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Fülöp Norbert Kaposvár
Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Centrum
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
3 éves gyermekek szűrése, ellátása
HOSPITIUM MARKUSOVSZKY SAVARIENSE
Egy- vagy kétoldali cochlearis implantáció?
Mozgásszervi rehabilitáció
A gége és a hangszalag betegségei Halasi-Bata Linda Logopédus
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Műtét előtt- műtét után
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
Mozgásszervi rehabilitáció
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Előadás másolata:

Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest Foniátriai tankönyv Hirschberg Jenő, Hacki Tamás, Mészáros Krisztina Budapest

az emberi kommunikáció patofiziológiájával foglalkozó orvosi tudomány. A foniátria az emberi kommunikáció patofiziológiájával foglalkozó orvosi tudomány.

A foniátria 1905-ben alakult Gutzmann Seeman Foné = hang; iatrea = gyógyítok

feladata a hangképzési, A foniátria feladata a hangképzési, a beszéd-, a nyelvi, a nyelés- és a gyermekkori hallászavarok diagnosztikája és kezelése

A foniátria legközelebbi társszakmája: a logopédia (a gyógypedagógia speciális ága) Logos = beszéd; paudeuo = tanítok (Froeschels)

A foniátriát Magyarországon 1978-ban ismerték el önálló diszciplinának, amelyből 2 évvel a fül-orr-gégészeti alapképzés után „ráépített” szakvizsgát lehet letenni. Jelenleg 55 foniáter orvos van hazánkban

A tervezett foniátriai tankönyv 18 fejezetre , 5 nagy témakörre oszlik Ismerteti: a foniátria tárgyát, kialakulását, a határterületi diszciplinák ismereteit, a funkcionális anatómiát és az élettani hang- és beszédfejlődést, tárgyalja a hangképzés, a beszéd és a nyelv, a nyelés és a gyermekkori hallás zavarait, valamint a (re)habilitáció speciális formáit.

A foniátriai tankönyv tartalomjegyzéke Előszó (Sziklai I.)   Bevezetés (Hirschberg J., Hacki T., Mészáros K.) 1. A foniátria tárgya, szakterülete, kialakulása és története (Hirschberg J. ) 1.1. A foniátria tárgya, szakterülete 1.2. A foniátria kialakulása és nemzetközi története 1.3. A magyar foniátria fejlődése és jelenlegi helyzete  2. Akusztikai ismeretek a hangképzés és az artikuláció vonatkozásában. A beszéd akusztikai-fonetikai leírása. (Vicsi K.)  3. Nyelv és beszéd; nyelvészeti vonatkozások (Szende T., Szépe J.) 4. A foniátria pszichológiai vonatkozásai 4.1. Pszichoszomatika a foniátriában (Horváth Sz.) 4.2. Pszichológiai alapfogalmak és tesztek a diagnosztikában és a terápiában (Gereben K.) 5. Bioinformatika és a kommunikáció információelméleti modellje (Várallyay Gy.)  6. A beszédfunkció és a hang genetikája (Gundi S.)

Tartalomjegyzék II. 7. A hangképzés, a légzés, a beszéd, a nyelés és a gyermekkori hallás funkcionális anatómiája 7.1. A gége anatómiája és biomechanikája (Remenár É.) 7.2. A légzőszervek anatómiája, a légzés élettana, rezonátor üregek (Hirschberg A,) 7.3. Artikuláció (Mészáros K., Hacki T.) 7.4. A nyelés élettana (Mészáros K., Hacki T.) 7.5. A csecsemő- és gyermekkori hallás (Pytel J.) 8. A hangképzés és a beszéd fejlődése, életkori változásai 8.1. Csecsemősírás (Hirschberg J.) 8.2. Gügyögés, a fiziológiás beszéd kialakulása (Hirschberg J.) 8.3. A hangképzés alakulása gyermekkorban; pubertás, mutáció (Mészáros K.) 8.4. A hangképzés és a beszéd felnőtt- és időskorban (Hacki T.)  9. Az énekhang (Hacki T.) 9.1. Osztályozás, regiszter 9.2. Az éneklés speciális foniátriai vonatkozásai  

Tartalomjegyzék III. 10. A hangképzés és zavarai 10.1. Hangképzés-elméletek (Hacki T.) 10.2. Diagnosztika (Hacki T.) 10.2.1. Anamnézis 10.2.2. Auditív értékelés, osztályozás 10.2.3. A légzés vizsgálatának eszközei 10.2.4. Gégevizsgálat 10.2.5. A hangszalagok vibrációjának értékelése 10.2.6. A hang analízisére szolgáló eljárások 10.2.7. A hang terhelhetőségének megítélése, alkalmassági vizsgálatok 10.2.8. Nazalitásvizsgálatok 10.2.9. Elektrofiziológiai vizsgálatok 10.2.10. A beteg önértékelése 10.3. A dysphonia és a rekedtség meghatározása, elkülönítése (Hirschberg J.)

Tartalomjegyzék IV. 10.4. Funkcionális dysphoniák és azok kezelése 10.4.1. Dysphonia újszülötteken és csecsemőkön (Hirschberg J.) 10.4.2. Hangképzési zavarok gyermekkorban (Hirschberg J.) 10.4.3. Mutációs zavarok, hormonális dysphoniák (Mészáros K.) 10.4.4. Dysphonia felnőttkorban (Hacki T.) 10.5. Organikus eredetű dysphoniák és hangképzési zavarok 10.5.1. Spazmodikus dysphonia (Mészáros K.) 10.5.2.Hangszalagbénulás által okozott hangképzési zavarok konzervatív és sebészi kezelése (Hacki T.) 10.5.3.Foniátriai rehabilitáció gégeműtétek után (Remenár É., Mészáros K.) 10.6. A hangképzési zavarok műtéti megoldásának lehetőségei. Fonokirurgia (Rovó L., Hirschberg J.) 10.7. Az énekhang, az éneklés patológiája, dysodia (Hacki T.) 10.8. Különleges hangmegnyilvánulási formák:ventriloquia, jódlizás, fütyülés (Mészáros K., Hacki T.)

Tartalomjegyzék V. 11. A beszéd és zavarai 11.1. Funkcionális anatómia, központi beidegzés (Nagy Z.) 11.2. Késői beszédfejlődés (Hirschberg J., Fehér Zs.) 11.3. Az artikuláció zavarai (Kovács E.) 11.4. Organikus eredetű kiejtési zavarok, dysglossia; fogászati alapelvek (Kovács E., Rehák G.) 11.5. Fej-, nyaki tumorok műtéte utáni dysglossiák (Remenár É., Mészáros K.) 11.6. Dadogás (Hirschberg J., Lajos P.) 11.7. Hadarás (Lajos P.) 11.8. Orrhangzós beszéd 11.8.1. Nazalitás és rhinophonia (Hirschberg J.) 11.8.2. Zárt orrhangzós beszéd (Hirschberg A.) 11.8.3. Nyílt orrhangzós beszéd, szájpad-elégtelenség. Az ajak- és szájpadhasadékok foniátriai és fonokirurgiai vonatkozásai a komplex kezelésben (Hirschberg J.) 11.8.4. Kevert típusú orrhangzós beszéd 11.8.5. Váltakozó típusú orrhangzós beszéd 11.9. Aphasia (Nagy Z.) 11.10. Dysarthria (Horváth Sz., Hirschberg J.) 11.11.Egyéb neurológiai betegségekben, psychiátriai kórképekben észlelt beszédzavarok és azok kezelése (Nagy Z., Mészáros K.) 11.12. Írás- olvasásgyengeség (Lőrik J.)

Tartalomjegyzék VI. 12. A nyelés és zavarai 12.1. Nyelési zavarok újszülötteken és csecsemőkön (Hirschberg J.) 12.2. Nyelési zavarok felnőtteken: kivizsgálás, terápia (Mészáros K., Hacki T.)   13. A hallás élettana és zavarai csecsemő- és gyermekkorban, pedaudiológia (Pytel J.) 13.1. Gyakoriság, etiológia 13.2. Diagnosztikus eljárások 13.3. A vezetéses hallászavarok kezelése 13.4. A percepciós halláscsökkenés kezelése, a hallókészülék- ellátás speciális szempontjai, hallásnevelés 13.5. Centrális auditív észlelési és feldolgozási zavarok

16. Az onkológiai kezelés alapelvei fej-nyaki tumorok esetén Tartalomjegyzék VII. 14. Szurdopedagógiai és foniátriai tennivalók cochlearis implantáció esetén (Szamosközi A., Rovó L.)   15. Rehabilitációs intézeti eljárás neurológiai betegségek esetén (Dénes Z., Mészáros K.) 16. Az onkológiai kezelés alapelvei fej-nyaki tumorok esetén (Remenár É.) 17. Foniátriai-logopédiai komplex kezelés intézetben (Hacki T.) 18. Foniátriai szakvéleményadás (Hacki T.)

A foniátriai tankönyvet 450-500 oldalasra tervezzük 100 színes ábrával, DVD melléklettel, az Eötvös Kiadó gondozásában. Megírásában 23 szakember vesz részt, akik 20 tudományágat képviselnek (21 rendelkezik PhD fokozattal, négyen a MTA doktorai, hárman habilitáltak, hat szerzőnek van professzori címe)