Matematika I. Deák Ottó 2. heti előadás mestertanár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Függvényvizsgálat A diasorozat az Analízis 2 (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Advertisements

“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Algebrai struktúrák.
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
Adatelemzés számítógéppel
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
Matematikai Analízis elemei
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Műveletek logaritmussal
Matematika II. 3. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Matematika I. 3. heti előadás Deák Ottó mestertanár Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Algebra a matematika egy ága
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Másodfokú egyenletek.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév
A digitális számítás elmélete
A digitális számítás elmélete
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Programozás I Függvények általános jellemzői
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Programozás I. Egymásba ágyazott szelekciók, többágú szelekció
Microsoft Excel Függvények VI..
Excel Hivatkozások, függvények használata
1 Matematikai Analízis elemei dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém nov. 08.
Matematikai Analízis elemei
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
Függvények.
Az abszolút értékes függvények ábrázolása
Másodfokú függvények ábrázolása
Lineáris függvények ábrázolása
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Alapsokaság (populáció)
egyszerűsített szemlélet
Határozatlan integrál
Koncepció: Specifikáció: e par exp i = eb imp bod ib Specifikáció elemzése: tulajdonságok felírása a koncepció alapján + tulajdonságok bizonyítása.
A MAPLE V rendszer a szimbolikus számítások egyik eszköze.  Jelentése: juharlevél.  1980-ban kezdték el fejleszteni Ontarioban.  Párbeszédes üzemmódban.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
Differenciálszámítás
A határérték Digitális tananyag.
A derivált alkalmazása a matematikában
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
A középiskolai ismeretanyag áttekintésétől a differenciálszámításig
előadások, konzultációk
A derivált alkalmazása
A folytonosság Digitális tananyag.
A Függvény teljes kivizsgálása
Valószínűségszámítás II.
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
előadások, konzultációk
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Maple 1980.
Integrálszámítás.
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 7. előadás.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 3. előadás.
Előadás másolata:

Matematika I. Deák Ottó 2. heti előadás mestertanár Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Matematika I. 2. heti előadás Deák Ottó mestertanár

Mi az a Maple? Általános célú számítógép-algebrai rendszer Windows alapú kezelőfelület Interaktív kezelési mód Programozható Problémamegoldásra alkalmas eszközrendszer Elméletileg teljesen megalapozott algoritmusok Könnyű kezelhetőség

1. lecke Feladat: Bizonyítsuk be, hogy ha egy negyedfokú polinom négy valós gyöke számtani soro-zatot alkot, akkor ugyanez igaz a derivált-jára is! Értelmezés: Egy negyedfokú polinomnak 4 gyöke van; A számtani sorozat négy egymást követő tagja: a, a+d, a+2·d, a+3·d: A polinom felírható gyöktényezős alakban: p(x)=(x-x1) ·(x-x2) ·(x-x3) ·(x-x4); A p’(x) polinomnak 3 gyöke lesz; Kérdés: Ezek számtani sorozatot alkotnak?

1. lecke megoldása

Mit tanultunk a Maple-ből? A parancsokat pontosvesszővel zárjuk le. Egy pa-rancs több sorból is állhat és egy sorban több pa-rancs is megadható. Több soros parancsnál az Enter billentyűvel lépünk az újabb sorba. Az értékadás operátora a := jelsorozat. A diff(f,x) parancs az f kifejezés x szerinti deri-váltját állítja elő. A solve(f=0,x) parancs az f=0 egyenletet oldja meg x-re. Sorozat a Maple-ben: olyan adattípus, ami a Maple objektumok vesszővel elválasztott sorozatából áll. Elemeire index segítségével hivatkozhatunk.

Az 1. lecke gyakorló feladatai 1.feladat: Keressük meg az alábbi egyenletek gyö-keit! a) x3 - 5 ·x2 - 4 ·x + 2 = 0 b) 3 ·x3 - 5 ·x2 + x - 6 = 0 c) a ·x2 + b ·x + c = 0 2.feladat: Tekintsük az f(x) = x3 - 3 · x2 függvényt, és a belőle származtatott y(x)=x·f(x-1) negyedfokú polinomot. Mutassuk meg, hogy az y deriváltjának gyökei mértani sorozatot alkotnak!

Az 1. gyakorló feladat megoldásai

A 2. gyakorló feladat megoldása

A 2. lecke Feladat: Tekintsük az f=4·x4+4·x3-13·x2-7·x+8 po-linomot! a) Határozzuk meg az f összes valós gyökét! b) Rajzoljuk fel f-et olyan intervallumban, ami az összes gyököt tartalmazza! Törekedjünk arra, hogy szép ábrát kapjunk! c) Határozzuk meg az f érintőjének egyenletét az x=0 pontban, és rajzoljuk fel ugyanarra az ábrára az f-et és az érintőt!

A 2. lecke megoldása

A 2. lecke megoldása

A 2. lecke megoldása

A 2. lecke megoldása

A 2. lecke megoldása

A 2. lecke megoldása

Mit tanultunk a Maple-ből (I.)? A solve eljárás elfogad egyenlet helyett kifejezést is, és ekkor a kifejezés=0 egyenletet oldja meg. A max és a min eljárás a paraméterként megadott sorozat legnagyobb illetve legkisebb elemét hatá-rozza meg. A plot eljárás legegyszerűbb hívása: plot(kifejezés,x=a..b). Ennek hatására a kifejezés által meghatározott görbét a rendszer az [a,b] zárt intervallumon ábrázolja. Ha a plot eljárásnak kifejezések halmazát adjuk meg, akkor a görbéket a rendszer egy ábrán jeleníti meg, különböző színekkel.

Mit tanultunk a Maple-ből (II.)? Kifejezések helyettesítési értékét a subs eljárással állíthatjuk elő. Ennek legegyszerűbb formája a subs(változó=kifejezés1,kifejezés2). Hatására a változó minden egyes kifejezés2-beli előfordulása a kifejezés1 értékével helyettesítődik. Figyelem: a helyettesítés a kifejezés2-t nem változtatja meg! A halmaz adattípus MAPLE objektumok kapcsos zárójelbe zárt sorozata, mely elemeinek rende-zetlen összessége. A halmazokkal műveletek is végezhetők: union, intersect és minus.

A 2. lecke gyakorló feladatai 3.feladat: Rajzoljuk fel a következő függvényeket különböző intervallumokon! a) x4 -2 · x3 - 7 ·x2 + 8 ·x + 12 b) x3 + 5 ·x2 - 4 ·x - 20 4.feladat: Tekintsük az f=4·x4+4·x3-13·x2-7·x+8 polinomot! a) Határozzuk meg az f összes valós gyökét! b) Rajzoljuk fel f-et olyan intervallumban, ami az összes gyököt tartalmazza! Törekedjünk arra, hogy szép ábrát kapjunk! c) Határozzuk meg az f érintőjének egyenletét az x=1.2 pontban, és rajzoljuk fel ugyanarra az ábrára az f-et és az érintőt!

A 3/a. gyakorló feladat megoldása

A 3/b. gyakorló feladat megoldása

A 4. gyakorló feladat megoldása (I.)

A 4. gyakorló feladat megoldása (II.)

A 3. lecke Feladat: Készítsük el az f=(x5+8*x2-2*x-6)/(x5+1) függvény ábráját úgy, hogy az jól mutassa az f viselkedését! Kérdés: Mi jellemzi egy függvény „viselkedését”? Válasz: Zérushelyek Szélsőértékek Határértékek (véges és végtelen)

A 3. lecke megoldása

A 3. lecke megoldása

A 3. lecke megoldása

A 3. lecke megoldása

A 3. lecke megoldása

A 3. lecke megoldása

A 3. lecke megoldása

Mit tanultunk a Maple-ből (I.)? Az fsolve eljárás megadja a függvények gyökeinek valós közelítését. Polinom esetében fsolve az összes gyököt; minden más esetben egy gyököt közelít. Az fsolve-nak opcióként megadható, hogy a gyököt milyen intervallumban keresse: fsolve (f,x,x=a..b). A numer eljárás a paraméterként adott tört vagy törtfüggvény számlálóját adja. A nevező a denom eljárással állítható elő. A realroot egyváltozós polinomok gyökeit izolál-ja. Outputja [[a1..b1],…[an..bn]] alakú, ahol az [ai..bi] intervallumok mindegyike egy-egy gyököt tartalmaz.

Mit tanultunk a Maple-ből (II.)? A realroot egyéb könyvtári eljárás, amit a readlib(realroot) utasítással kell elérhetővé tenni. Az f kifejezés i-dik deriváltját a diff(f,x$i) parancs közvetlenül előállítja. A limit eljárás függvények végesben és végtelenben vett határértékeit határozza meg. Tehát limit(f,x=a) nem más, mint az f határértéke, miközben x tart az a-hoz. A plot eljárásban harmadik paraméternek op-cióként megadhatjuk a függvényértékek ábrázolási tartományát. Tehát a plot szintaxisa: plot(f,x=a..b,y=c..d);

A 3. lecke gyakorló feladatai 5.feladat: Izoláljuk az alábbi polinomok gyökeit, és adjuk meg mindegyik intervallumra a gyököt! a) x3 -3 · x2 - 1 b) x4 - x - 1 c) x3 -7 ·x2 - 2 ·x - 1 d) x4 + x2 - 1 6.feladat: Határozzuk meg az alábbi határértékeket! a) limit(sin(x)/x,x=0) b) limit(n/(3 · n2+1),n=infinity) c) limit((n2+1)/(2 · n+1)-(3 ·n2 + 1)/(6 ·n+2), n=infinity) 7.feladat: Vizsgáljuk meg az alábbi függvények szélső-érték helyeit és rajzoljuk fel egy ábrába az első és a második deriváltakat! a) f = x5- 5 ·x4 + 5 ·x3 + 7 b) f = sin(x) + x ·cos2(x)