MTA Regionális Kutatások Központja A befejezetlen reform – Várakozások és tények a kistérségi közigazgatás vonatkozásában XVII. Országos Jegyző-Közigazgatási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A kistelepülési esettanulmányokból leszűrhető tanulságok
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
A régiók kialakításának finanszírozási kérdései Vigvári András
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
MTA Regionális Kutatások Központja A hálózati együttműködés lehetséges szervezeti és jogi keretei a Pozsonyi agglomerációban Somlyódyné Pfeil Edit „Közszolgáltatás-fejlesztési.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Egészségpolitika.
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
MTA Regionális Kutatások Központja A kooperáció intézményesítésének kérdései a városi térségekben Az MRTT VI. Vándorgyűlése Gödöllő, december 11–12.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az ÚMVP intézményrendszere
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Keringer Zsolt MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata ASP alapú közigazgatás lehetőségei.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
Az önkormányzatok érdekképviselete
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
MTA Regionális Kutatások Központja Középszintű reform és/vagy területi léptékváltás Pálné Kovács Ilona
Eszköztelenül? Területfejlesztés új helyzetben Szaló Péter.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar középszint községi és kistérségi nézőpontból Finta István Ph.D. MTA RKK
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK Az Integrált.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE II. 1. ÖNKORMÁNYZATI HORIZONTÁLIS ÉS VERTIKÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS MECHANIZMUS KITERJESZTÉSÉT.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
„Út a munkához” program tapasztalatai
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Előadás másolata:

MTA Regionális Kutatások Központja A befejezetlen reform – Várakozások és tények a kistérségi közigazgatás vonatkozásában XVII. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia Siófok, szeptember Somlyódyné dr. Pfeil Edit

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Közigazgatási reform program 2002 –A regionális önkormányzat modelljének kialakítása –A helyi közigazgatás racionalizálása és hatékonyságának növelés –Az önkormányzati finanszírozási reform végrehajtása. A reform egy területen ért célba, az ún. helyi közszolgáltatási reform valósult meg A reform koncepcionális háttere: –Az életkörülmények egységességének és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés állampolgári esélyegyenlőségének elve –A szubszidiaritás elve – a helyi közigazgatás hatékonyságának növelése –Az Európai Unió elvárása – teljesítőképes és átlátható tagállami közigazgatás A közszolgáltatási reform háttere

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Nemzetközi válaszok az önkormányzatok funkcionális teljesítőképességének hiányára 1.Önkormányzatok fúziója – területi reform 2.Önkormányzatok társulása – önkéntes és kötelező társulás 3.Térségi szemlélet/város és vonzáskörzete egységben kezelése a települések funkcionális rangsora alapján 4.Differenciált hatáskör-telepítés az önkormányzati népességnagyság-kategóriák szerint 5.Közvetett közigazgatás – közszolgáltatások privatizációja 6.Funkciómegosztás a helyi és a területi önkormányzati szintek között. Cél: a közfeladatok hatékony és szakszerű ellátásához szükséges (gazdaságos) területnagyság kialakítása, illetve ellátotti létszám generálása.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A helyi közszolgáltatási reform helye A magyar reform egy nemzetközi közigazgatási trendbe illeszkedik, melynek célja az önkormányzati feladatellátás optimalizálása (pl. Dánia, Németország, Franciaország, Csehország stb.). Az ezredfordulón – a fejlett országokban tapasztalható negatív demográfiai folyamatok a közigazgatási struktúrák és közszolgáltatás-szervezési egységek felülvizsgálatára kényszerítik az államot. Magukat az önkormányzatokat két irányból éri nyomás – egyrészt a lakosság igényszintje folyamatosan növekszik, másrészt mind több helyhatóság kerül pénzügyi krízishelyzetbe.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A többcélú kistérségi társulás modellje A kistérség alapja az önkéntes társulás A kistérség nem közigazgatási, hanem „szervezési szint” Lényege az alapfokú közszolgáltatások racionalizálása és integrált ellátása A többcélú társulás kötőereje a finanszírozási kényszerhelyzet Belső ellentmondása a reform végrehajtási felelősségének áthárítása és a bottom-up építkezés Területi kerete a statisztikai kistérség, mely a városok középfokú vonzáskörzeteinek lehatárolásán alapul – a lokális társadalom megélt térélménye?

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A kistérség mint szervezési egység Kistérségi társulás saját fenntartású intézménye útján történő feladatellátás Kistérségi városok/mikrotérség-központok általi többszereplős, körzeti feladatellátás Több önkormányzati intézményi társulásban megvalósuló, részben integrált feladatszervezés Kistérségi központ város intézményei működési területének kiterjesztése a kistérség egészére Közszolgáltatási feladatok kiszervezése (non profit szervezet, gazdasági társaság megbízása) Szolgáltatásvásárlás a szomszédos többcélú társulástól, illetve annak önkormányzataitól.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A többcélú kistérségi társulások eredményei és hiátusai A helyi közszolgáltatások átfogó hálóját a többcélú társulások szintjén kevés helyen sikerült megszervezni A közszolgáltatásokhoz való állampolgári hozzáférés részben javult, de a kötelező helyi önkormányzati feladatokkal való lefedettség messze nem teljes körű A pótfinanszírozás és a közszolgáltatások minőségjavulása között nincs közvetlen kapcsolat a támogatáslehívás automatizmusa okán Az állami támogatási preferenciák követése mentén történik a kistérségi és önkormányzati feladatszervezés, az ellátás szervezeti formájának megválasztása – a hatékony feladatszervezés gátja A kistérségi közigazgatás törékeny és instabil – a fenntartását garantáló finanszírozási rendszer évről évre változik A rendszer súlypontja a közigazgatáson van - munkaszervezetek státusza rendezetlen és személyi összetétele gyakorta inadekvát a közigazgatási működéssel.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Dilemmák a kistérségi rendszer vonatkozásában A többcélú társulások differenciálatlan bevezetése az ország teljes területén - rurális és urbánus térségek szervezeti uniformizálása Egyközpontú (moncentrikus) kistérségek kezelésének megfelel a többcélú kistérségi társulás intézménye → a rurális térségek modellje (a demográfiailag hanyatló térség modellje?) A feladatszervezés optimális léptéke csak részben a kistérség – a mikrotérségek a hiányzó „optimális” alapszintű önkormányzati nagyságrendet modellezik A városok befogadására alkalmatlan – térségi funkcióik kiürülésével fenyeget (A kistérségnek van székhelye, de ehhez sem státusz, sem integráló erő nem társul) A többcélú társulás formájában pótintézmény létesült, mely –a városokkal „szemben” erőtlen –az önkormányzatok vele kooperálnak – a tagönkormányzatok közötti bizalom és együttműködési kultúra változatlanul alacsony szintű maradt. Az elérhetőség problematikáját a modell nem kezeli → nem párosult közlekedésfejlesztéssel.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A többcélú kistérségi társulások és vállalt feladataik (2007) Forrás: Kovács K.–Somlyódyné Pfeil E. (2008), 217. o. Kovács Katalin szerkesztése az ÖTM honlapján elérhető adatok alapján

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A kistérségi reform értékelése A kistérségi közszolgáltatás-szervezés a szakmai színvonal, az elérhetőség, a költséghatékonyság és a méretgazdaságosság szemszögéből nem hozott lényeges elmozdulást (ÁSZ-jelentés, 2008) Elterjedt vélemény szerint nem volt alternatívája a kistérségi reformnak ↔ reformra szükség volt A szükséges strukturális átalakulás kezdeti lépései történtek meg → a közszolgáltatási reform befejezetlen A kistérségi közigazgatás az önkéntes társulás és a támogatás- átcsoportosítás módszerére épít → a közszolgáltatási reform átfogó beágyazására és az alkalmazott módszerek kiszélesítésére lenne szükség Rossz a kistérségek kommunikációja a lakosság felé – politikai és szakmai belügyről van szó? → a kormányzati szint került lépéskényszerbe.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A jövőt meghatározó lehetséges eszközök – alkotmányjogi keretek A lokális közigazgatás teljesítőképességének fokozásához funkcionális közigazgatási reform végig vitelére lenne szükség, ami feltételezné –a centralizált unitárius állam keretei között az erős középszint működtetését –A feladattelepítésben a helyi, a területi és a központi szint viszonyának újragondolását. Hosszú távon nem zárható ki, hogy létrejött mikortérségi körzetrendszer alapul szolgáljon egy nagyobb méretű önkormányzati alapszint kialakításához → kétszintű helyi önkormányzati szervezet.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A jövőt meghatározó lehetséges eszközök - Közigazgatási keretek A pozitív módon előrehaladt kistérségi szintű tervezés területi szintű koordinációjának és szakmai kontrolljának biztosítása → a kistérségi és regionális tervezés strukturális összekapcsolása Az önkormányzatok feletti törvényességi ellenőrzés felügyeletté szélesítése → mulasztásos törvénysértés esetére a helyettesítő felügyeleti intézkedésre való feljogosítás A kistérségi szintű feladatszervezés tárgyát képező feladatok ágazati szakmai és finanszírozási feltételeinek összegzése és koordinálása A rurális és urbánus (kis)térségek kooperációjának differenciált intézményesítése Az önkormányzati finanszírozási reformba illeszkedő stabil támogatási rendszer megteremtése A közszolgáltatások elérhetőségének biztosítása – közlekedésfejlesztés.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Záró gondolat Magyary Zoltán: „Mivel a közigazgatási apparátus egységes szervezet, bármely rész módosítása az egészet érinti. Nem lehet tehát új fajta szervet létesíteni, a nélkül, hogy ez a meglevő régi szervekre kihatással ne lenne.”

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit PÉCS – 2010 CULTURAL CAPITAL OF EUROPE