Segély helyett munkát?! Rendszeres szociális segélyezettek együttműködése – 2007. Beilleszkedési program 2008. Kovács Ibolya szociálpolitikus www.afsz.huwww.afsz.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A családsegítő szolgálatok beilleszkedést segítő szolgáltatásainak fejlesztése Korózs Lajos Államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSI RENDSZER MUNKÁRA ÖSZTÖNZŐ ÁTALAKÍTÁSA ÚT A MUNKÁHOZ február.
„Út a munkához” program
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
Speciális szükségletek a foglalkoztathatóság nézőpontjából …a szociális munka lehetőségei és korlátai.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
általános főig. helyettes
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A munkaügyi kirendeltség szolgáltatási tevékenysége.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Út a munkához program Regionális Államigazgatási Kollégium március 20. Székesfehérvár.
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
Álláskeresőként történő nyilvántartás
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése Kovács Ibolya szociálpolitikus - főosztályvezető Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, július 14.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Az aktív korúak ellátásának új rendszerével kapcsolatos önkormányzati igazgatási tapasztalatok Kiskunfélegyházán Szociális Igazgatási Mintahely Ódor László.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
„Út a munkához”program
Székesfehérvár, július 14.
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Segély helyett munkát?! Rendszeres szociális segélyezettek együttműködése – Beilleszkedési program Kovács Ibolya szociálpolitikus munkaügyi kutatások, szociális és gyermekvédelem

Foglalkoztatási és szociális feladatok összefüggései Foglalkoztatáspolitikai stratégia: foglalkoztatási szint növelése, a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű emberek bekapcsolása a foglalkoztatásba - munkaerő kínálat növelése. Szociálpolitikai stratégia: az esélyek kiegyenlítése, a hátrányos helyzetű rétegek életfeltételeinek javítása. Közös cél: munkavállalásra ösztönzés, munkavállalási hajlandóság javítása, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásra alkalmassá tétele. Foglalkoztatás és szociálpolitika összehangolt működése, integrációja

Célvizsgálat - Együttműködés Makro elemzés: az RSZS rendszeréről, szabályozási folyamatáról, A munkaügyi szervezetek gyakorlatának feltárása, módszerei Települési önkormányzatok feladatellátása, foglalkoztatási módjai Szociális intézmények feladatai beilleszkedést segítő programok elemzése Életút interjúk a segélyezettekkel

Makro elemzés jövedelempótló támogatás 1997 – önkormányzati kötelezettség a tartósan munka nélkül lévők foglalkoztatásba történő bevonása 2001 – segély előtt kíséreljék meg a munkába helyezést – közcélú munka Új feladat – együttműködési kötelezettség – kevés a kijelölt szociális szervezet segélyezett -60% foglalkoztatott az önkormányzatnál

Munkaügyi tapasztalatok Sok önkormányzatok kötött megállapodást a munkaügyi kirendeltséggel Jelentkezési kötelezettség előírása 3 havonta – kapcsolattartás a szociális segélyezettekkel, mint beilleszkedési program Az ügyintézők 52 %-a foglalkozik segélyezettekkel, „Álláskeresési megállapodás” – segélyezetteknél nem megoldás Esetükben az aktív eszközök nem alkalmazhatók, 50 %-uk képzetlen

Munkaügyi javaslatok Jó együttműködés – személyes kapcsolatteremtés fontossága, Rendszeres konzultációk, közös képzések, felkészülés, tapasztalatcsere, Információáramlás fejlesztése,internet alapú közös nyilvántartások, Az együttműködést csak a munkára kész állapotban lévőnek írják elő, Eredményesség = motivált álláskereső Foglalkoztatási profiling – az ügyfél munkára képesség szerinti besorolása

Önkormányzati tapasztalatok Segélyezettek számának növekedése - jelentős az ügyfélforgalom Önkormányzat a legnagyobb közfoglalkoztató – ez szükséges és eredményes is! Inkább a munkaügyi kirendeltséggel működjön együtt a munkanélküli, „azért vannak” Nincs elegendő szakember, forrás se a közfoglalkoztatáshoz, se az ügyintézéshez Beilleszkedési programra több javaslatot várnak – szűk a választék A családi segélyezés nem célszerű

Szociális intézmények gyakorlata Legalkalmasabb a családsegítő, de ehhez a célcsoporthoz nem volt létszám, felkészítés és feltétel, így nem vállalható Beilleszkedési program nehézségei Egyéni sajátosságok és képességek figyelembe vétele szinte lehetetlen A segélyezettek többsége nem motivált, kevés az eredmény, „mi is lehet a cél??” A komplex segítség kevés Mit csináljanak az alulmotiváltakkal?

Segélyezettek véleménye A kapcsolattartási kötelezettségnek többségében maguk tesznek eleget, saját „érdekből” Tanácsadás, az információ kevés Több munkahely kell, a közmunka jó Elvárásaik: mindegy milyen munka, „ha lenne” Helyzetével elégedett 21 %. 21 %.

Beilleszkedési program szervezése szociális és gyermekvédelem munkaügyi kutatások

Módszertani segédanyag szükségessége szakmai tartalom kidolgozása, nemzetközi gyakorlat tanulmányozása hiányzik a „jó gyakorlatok” publikációja, szakmai módszerek átadása nem történt meg tartós munkanélküliek munkaerőpiacra való visszavezetése többszereplős komplex felzárkóztató programok, célzott segítség kevés szervezeti szinten: kompetencia alapú együttműködés hiányzik, közös érdek felismerése nincs meg

Jogszabályi előírások ( Szt. 37/D. § szept.) A nem foglalkoztatott személy a segély folyósításának feltételeként együttműködésre köteles: nyilvántartásba veteti magát és a beilleszkedési programról írásban megállapodik, továbbá teljesíti az abban foglaltakat (együttes feltétel) Szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodik: kapcsolattartás, egyéni képességet fejlesztő, életmódot formáló foglalkozás, tanácsadás, munkavégzésre történő felkészülés, oktatáson, képzésen történő részvétel, felajánlott munkalehetőség elfogadása, a munkaügyi központnál álláskeresőként történő nyilvántartásba vétel, együttműködés. Önkormányzati rendeletben szabályozható.

Programok célrendszere Feltételektől, felkészültségtől függő Célzottan fókuszáljon a különböző élethelyzetekre, képességekre Közel álljon az egyénhez, érthető legyen és tudjon vele azonosulni, értse az együttműködés célját, lényegét, kimenetét Reális célok: az egyén életében bekövetkezett pozitív irányú változás, Motiváció, együttműködési hajlandóság, családi elfogadottság, önérvényesítés, problémák rendezése, megküzdési képesség növelése = „csak ennyi?” Apró lépések is eredmények

Módszerek - tartós munkanélküliekre Segítő kapcsolat a károsító tényezők tompítására, a változás elérésére Az életút elemzése – eligazodási pontok, sodródás – tartós stressz állapot – a szociális krízis mélyül – fizikai, érzelmi reakciók (hárítás, mások a hibások – önvád), folyamatos alkalmazkodás A program elemei: első interjú, kapcsolatfelvétel, tényfeltárás problémamegoldó esetmunka: erőforrások,korlátok feltárása, szerződéskötés (rövid, hosszú táv) természetes támogató rendszerek erősítése (család) Lépésről – lépésre együtt haladva lehet eredményt elérni!

Álláskereső teaház Rendszeres klubdélután, a munkaügyi központ és a családsegítő szolgálatok együttműködésével, a klubtagok aktivitásával működik = önsegítés „papírmentes” környezet, oldott légkör, megbeszélik az álláskeresés nehézségeit, álláskeresési technikákat sajátítanak el önéletrajz, kísérőlevél, telefonálási technikák, interjúra felkészülés Munkaszerződés, munkaviszony formai és tartalmi követelményei fekete munka, foglalkoztatás jogi kérdései, munkáltatói bejelentés leellenőrzése, teendők, ha nincs bejelentve „Nem vagy egyedül” érzés - mint rejtett cél, egymás bátorítása, közösségépítés, közvetlen kapcsolat Önálló ügyféldöntés: „maradok vagy megyek”

Ifjúsági munkanélküliség kezelése „Sebezhetőség”- a fiatalok munkaerőpiaci pozíciói rosszak a fiatalok munkaerőpiaci pozíciói rosszak „KID” program – komplexitás (több segítség egyszerre), integráltság (együttműködésben segítsenek a szervezetek), differenciáltság (egyéni segítés) A felnőtté válás minden fiatal számára egyéni út, egyéni feladat, mindenkinek másféle segítség kell ehhez = ifjúsági munka Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat – önkéntes fiatalok, akik érintettek a problémákban jobban tudnak segíteni egymásnak

Integrált szolgáltatások HEFOP program zárása munkaügyi, önkormányzati, szociális együttműködés = szolgáltatások, támogatások összehangolása Közös eljárásrend – ügymenetmodell Esetmenedzseri rendszer Nem elegendő csak a tanácsadás, kell készségfejlesztés, „munkakipróbálás” családtagok motiválása Tervszerű és folyamatos együttműködés!