Számítógépek, és Gps-ek az autókban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Advertisements

A vízszintes mérések alapműveletei
A kolerikus vérmérséklet
A számítógép-hálózat olyan rendszer, amelyben független számítógépek és számítógéprendszerek egymással információkat, adatokat cserélhetnek és erőforrásaikat.
1/13 Péter Tamás, Bécsi Tamás, Aradi Szilárd INNOVÁCIÓ ÉS FENNTARTHATÓ FELSZÍNI KÖZLEKEDÉS KONFERENCIA Budapest, szeptember 3-5. Útmenti objektumok.
Számítógép, navigáció az autóban
Navigáció mobiltelefonnal
Számítógép, navigáció az autóban
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Vezetékes átviteli közegek
Számítógép, navigáció az autóban
A hosszúság mérése.
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Csillagunk, a Nap.
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Számítógép, navigáció az autóban (GPS).
Mai Számítógép perifériák
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Készítette: Bodnár Attila
Városi tömegközlekedés
Térinformatika Házi feladat.
Számítógépes alapismeretek
A Föld, mint űrhajó felfedezése
Adatnyerés a)Térkép b)Helyi megfigyelések c)Digitális adatbázis d)Analóg táblázatok, jelentések e)Távérzékelés.
Intelligens Felderítő Robotok
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban A helymeghatározás során alkalmazott koordináta-rendszerek.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Valós idejű adaptív útvonalkeresés
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
GNSS.
Műholdas navigációs rendszerek Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és.
Számítógép, navigáció az autóban 2010 Szántó Ádám SZARADI.ELTE.
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
Virtuális méréstechnika a középiskolai kísérletező oktatásban
A meteorológiai ballon
Vezető nélküli autók az utakon 2015-től? Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
Készítette: Juhász Lajos 9.c
AmI Project Group Bay Zoltán Foundation for Applied Research Ambiens Intelligencia AmI Alkalmazások Járműközelben Hiradástechnikai Egyesület, Távközlési.
Okostelefon (smartphone) Gyakran PC-szerű funkcionalitást nyújtó mobiltelefon. Teljes értékű operációs rendszere szabványosított interface-eket és platformot.
Egyenes vonalú mozgások
Űrkutatás hét.
A geometriai magasságmérés
1 Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda ABR ( Adatbázisrendszerek) 2. Előadás : Műveletek a relációs modellben 2.2 Műveletek a.
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
I MMISSZIÓ T ÉRKÉPEZÉS - Z AJ 1. ELŐADÁS 1. RÉSZ Á LTALÁNOS FOGALMAK Készítette: Győrfi András.
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
BigDog Gregus Albert AKXHA9. A BigDog Boston Dynamics fejleszti durva terepre szánt négy lábon járó robot 109kg 1m magas 1,1m hosszú 0,3m széles Képes:
A fizika tanítása a 2012-es NAT-hoz készült A kerettanterv szerint Egri Sándor Debreceni Egyetem, Fizikai Intézet TÁMOP B.2-13/
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Google Autó Lengyel Róbert Óbudai Egyetem, 2015.
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
GPS kezelési alapismeretek
Innováció és fenntartható felszíni közlekedés konferencia 2016
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
Előadás másolata:

Számítógépek, és Gps-ek az autókban Készítette:lengyel Tamás

Bevezetés Ma már méretük miatt az autókban is lehetnek számítógépek Pc-k az autókban Beágyazott számítógépek Gps-ek

Pc-k az autókban Laptopok, és notebookok méretük miatt bármely autóba beépíthetők méretük miatt Funkciók a rádió- és zenehallgatás,a legkülönfélébb formátumú (például DVD, DivX) filmek lejátszása általánosnak tekinthető, a tévézés és a mobilinternet használata is. Gps-t is lehet csatlakoztatni, ha rendelkezésre áll.

Beágyazott számítógépek Beágyazott számítógépek az autókban. Fő céljuk a járműbiztonság növelése:A mai autók mechanikáján különféle szenzorok és érzékelők tömkelegével találkozhatunk, amelyek mérési eredményeket továbbítanak a gépkocsi számítógépeinek. Az értékek elemzése után ez vezérel szinte mindent: a gyújtást, a benzinbefecskendezést, a fékerőt, a rugózást, a műszereket, a belső hőmérsékletet,

Viszont számítógép rásegítés nélkül nagyon sok dolgot nem lehetne megcsinálni. Az autókba azért építenek ma is egyre több számítógépet, hogy a vezetést, és a közúti közlekedést minél biztonságosabbá tegyék. A blokkolásgátló, a kipörgésgátló, a menetstabilizátor, vagy hogy kanyarodásnál a belső kerekeket finoman befékezik csökkentve a fordulókört, mind megkönnyítik az életünket, és biztonságosabbá teszik a vezetést.

Ma ez a technológia is ott tart, hogy egyre több kísérletet folytatnak olyan járművekkel, amelyek már az embert is mellőzik a vezetésből, mint hibafaktort Német kísérletek a vezető nélküli autókra

Gps A rendszer működése:A mai Gps rendszerek alapjait 193-ban fektették le. 24 műholdat küldtek fel, amelyek nap alatt kerülik meg a Földet 20 200km-es magasságban. Elhelyezkedésül olyan, hogy mindig legalább 4 látszódjon közülük. A 24 műhold 6 csoportra van osztva, a Föld körül keringve egymástól 60°-os kelet-nyugati eltérésű pályán mozognak. Az égbolton sík terepről egyszerre 7-12 műhold látható, melyből a helymeghatározáshoz 3, a tengerszint feletti magasság meghatározásához pedig további egy hold szükséges.

A helymeghatározás lépései: A GPS-vevő folyamatosan rendelkezzen a műholdakon lévő atomórák pontos idejével Legalább 4 műhold láthatósága esetén „háromszögeléssel” meghatározható a földfelszíni pozíció Ehhez ismerni kell a vevő és a műholdak pontos távolságát, amihez a műholdak aktuális pályájának és a kisugárzott jel megérkezési idejének ismerete szükséges Hibák és korrekciók

A Gps-nek vannak előnyei, és hátrányai is. -napszaktól független -felszín feletti magasságtól független -mozgási sebességtől független (akár sebességet is mérhetünk vele) Hátrányai: -a szükséges adatok vétele viszonylag hosszú időbe telik -csak nyílt, fedetlen területeken alkalmazható (pl.: alagútban nem) -az épületekről visszaverődő jelek zavart okoznak a mérésben -a ritkán előforduló erős napkitörések alatt használhatatlanná válnak  

Összefoglalás A mai autókban ez a technikai rendszer már a leggyakrabban megtalálható, a drágább típusokban már alapfelszereltségként is adják, őket, viszont pár tízezer forintért bárki megveheti. A GPS rendszereket ma komolyabb kísérletekre is használják, hiszen a tervezők szerint ez lesz az út a jövő autója felé, amely szenzorok, és GPS segítségével a vezető beleszólása nélkül is képes haladni. így a közlekedés kényelmesebb, és biztonságosabb is lehet a jövőben.