Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft."— Előadás másolata:

1 avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Mobil térképezés avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.

2 Mitől mobil a térképezés?
Terep felvétele nem fix mérőállomásról, hanem km/h sebességgel haladó személygépkocsival történik. Rodcont kft.

3 Miért mozog a mérőállomás?
Mozgó bázissal milliószor több adatot tudunk felvenni egységnyi idő alatt. Ha mozog, hogyan lesz pontos? A helymeghatározás a műholdak segítségével és nagypontosságú GPS vevővel történik. A nagyobb geodéziai pontosságot a precízen bemért illesztőpontok segítségével utófeldolgozással érjük el. A kocsi három irányba billeg mérés közben, ezt hogyan lehet korrigálni? A mérőegységbe navigációs giroszkóp és gyorsulásmérő van beépítve, ami méri a méréskori „billegéseket”, ez teszi lehetővé a pontos korrekciót. Mit mér a készülék? Nagysebességű lézerscenerekkel távolságot mér rögzített irányokban, ebből határozza meg egy beépített program a mért pont koordinátáit WGS84 rendszerben. Honnan tudjuk, hogy az így mért pont micsoda? A készülék része egy panoráma képet készítő fényképezőgép, amely georeferált képet készít. Mi az a georeferálás? Röviden az a lényege, hogy a képen megjeleníthető mérési pontok ott látszanak, ahol a tényleges mérés is történt.

4 Mi az a sárga vonal a képen?
Az útburkolat és a szegély határvonalát rajzoltuk meg. A tervezési alaptérképhez ilyen határvonalakat kell rajzolni 3D-ben. Ugyanígy meg lehet rajzolni a képen látható kapubejárókat, és aknafedlapot is. Ill. akármennyi tereptárgyat. Ha a képre rajzolunk valamit, mitől lesz az 3D? Rodcont kft.

5 A képen látható sötét pontok a készülék által felvett lézerpontok.
Valójában nem a képre rajzolunk, hanem a felmért 3D pontokat kötjük össze vonallá, vonallánccá, amely így már térbeli lesz, hiszen minden pont térbeli pont, amit felmért a készülék. Rajzolás közben bármely pont pontos koordinátáit megnézhetjük, a jobb felső sarokban WGS84 és EOV koordináták látszanak.

6 A felhasználói programmal tetszés szerinti helyen keresztszelvényeket is fel tudunk venni, ami rendkívüli előny ahhoz képest, hogy a tervező csak olyan keresztszelvénnyel tud dolgozni amit a geodéták méterenként felvettek. Ha esetleg a tervezőnek igénye van a terepi felvétel esetén új keresztszelvényre, akkor ismét ki kell küldeni a geodétákat felmérni, ami többletköltség és igen sok idő. Evvel a technológiával mindez megtakarítható, sőt szinte korlátlan információ áll rendelkezésre segítve a tervező munkáját.

7 Ez egy keresztszelvény, amit a felmért pontokból egy tetszőleges helyen vettünk fel.
A tervezési alaptérkép készítéséhez nem szükséges minden pont, ezért csak a jellemző pontokat vesszük fel, kerítés, terep, szegély teteje, burkolat széle, burkolat közepe stb. tetszőleges sűrűségben és tetszőleges általunk választott rétegre. Röviden az alaptérkép készítés a tervező igénye és a tervezési feladat követelménye határozza meg, ami bármikor megváltoztatható a nélkül, hogy új geodéziai felmérésre lenne szükség.

8 Mi látható a képen? Ez a Biatorbágyi Viadukt szerkezetének felmért pontfelhője.

9 Itt már jobban látható a viadukt.
A képről teljesen egyértelműen igazolható, hogy olyan információk is kinyerhetők a mobil térképezés segítségével, ami hagyományos geodéziai módszerekkel nem elérhető.

10 Másik példa a hatékony alkalmazásra
Másik példa a hatékony alkalmazásra. Minden oszlop bármely részéről méréseket tudunk végezni, sőt a vezetékeket is felméri a mobil térképező rendszer. Lehetséges egy meglévő oszlopra egy új távközlési vezeték nyomvonalát elhelyezni, ami ezek után már 3D-ben is rendelkezésre áll.

11 A megrajzolt vonalak, pontok rétegenként is számtalan formátumban kimenthetők, többek között dxf. formátumban, ami lehetővé teszi a tervező programban a közvetlen felhasználást. Az adatokat EOV-ba konvertálja a program. Az adatokat nemcsak kimenteni, hanem a programba beolvasni is lehet a képen látható formátumokban. Mivel a felhasználói program magyar, ezért a tervezői igényeknek megfelelően a program alakítható, egyedivé is tehető. Rodcont Kft.

12 A földhivatali nyilvántartás és a mobil térképezővel felvett dxf
A földhivatali nyilvántartás és a mobil térképezővel felvett dxf. Formátumban, EOV koordinátákkal bemásolt alaptérkép. Ez az alapja a tervezésnek. Az itt készített tervből pl. tervezet kábel nyomvonala a mobil térképező programba importálható. Tervezés vagy kivitelezés közben – akár laptopon- folyamatosan megjeleníthető és ellenőrizhető a nyomvonal, ill. a nem digitalizált tereppontok is láthatóak. A tervezett kábel nyomvonalától a tényleges távolságok mérhetők. Szükség esetén a tervező az alaptérképet új pontokkal egészítheti ki.


Letölteni ppt "avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft."

Hasonló előadás


Google Hirdetések