1/25 Hány méter magas a Kékes? Azaz az egészségügyi rendszerek pénzügyi és politikai fenntarthatóságáról Dr. Kincses Gyula.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Dr. Csermely Tibor GÉPJÁRMŰBIZTOSÍTÁSI HELYZETKÉP
A magyar egészségbiztosítási rendszer
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A tételek eljuttatása az iskolákba
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A makrgazdasági munkakínálat:
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Az európai szociális modell esélyei és a fenntartható fejlődés
1/9 Kőleves kő nélkül azaz kényszerek, peremfeltételek és esélyek Dr. Kincses Gyula.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
szakmérnök hallgatók számára
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Záhony: a kelet nyitott vámkapuja Mérföldköveink EU-s csatlakozási „előkészítő kavicsok”, május 01, Románia EU-s csatlakozása, Schengeni.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
A politikai bátorságról Az én generációmnak a szocializmus alatt volt ideje megtanulni hogy, igen, széllel szemben is lehet pisilni. Egy titka van: nem.
A hippokratészi eskü értelmezése
ÉLTANULÓ VÁLSÁGBAN Dr. Pogátsa Zoltán Magyar Tudományos Akadémia.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Civil Európa – civilek Európában
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

1/25 Hány méter magas a Kékes? Azaz az egészségügyi rendszerek pénzügyi és politikai fenntarthatóságáról Dr. Kincses Gyula

2/25 Tematika Ez az előadás nem szól: –a kormányzati munka értékeléséről, –a jelenlegi kormány terveiről. De szól –a világról, amiben élünk, –az ebből fakadó kényszerekről Nem programadás, nem politikai nyilatkozat, egyszerű eset-leírás.

Az alapkérdés

4/25 A fenntartható fejlődés kérdése Európában Európa meghatározó kérdése a fenntartható fejlődés biztosítása. A fenntartható fejlődés kérdése nem egyszerűsíthető a környezeti kérdésekre, vagy önmagában a gazdasági versenyképesség kérdésére. A fenntarthatóság meghatározó kérdése a jóléti rendszerek fenntarthatóságának problémája, beleértve a társadalmi koherenciát (szegregáció + az etnikai kérdések) is.

5/25 Közös problémák Európában Egész Európa a szerzett jogok csapdájában vergődik. A jövő meghatározó kérdése, hogy hogyan lehet összeegyeztetni – a versenyképesség megőrzését és javítását egy egyre inkább globalizálódó piacon – az örökölt jóléti rendszerek fenntartható- ságával. A tét a mindannyiunk által elfogadott európai értékrend gazdasági fedezetének a biztosítható- sága, mely szükségszerűen mindenütt a jóléti rend- szerek felülvizsgálatát fogja eredményezni.

6/25 Közös problémák Európában II. Kihívások: –technológiai robbanás (nem csak orvostudomány), –demográfiai torzulás (elöregedés), –az etnikai és kulturális megosztottság növekedése a migráció és a szegregáció miatt, –a versenytársak versenyelőnye a szociális rendszerek és garanciák fejletlensége miatt (globalizált piac…). Következmény: a társadalmi koherencia és a politikai stabilitás fellazulásának kockázata: –a reform sok esetben jogszűkítés  egyes rétegek vesztesnek érzik magukat (pl.: nyugdíjkorhatár),  elégedetlenség, reformellenesség  szélsőségek erősödése –a szegregáció és az enklávék kialakulásának és a politikai instabilitás, radikalizálódás veszélye.

7/25 A gazdaság növekedése 2007-ben (%) CZEEHUPLSISKEU27EU15 Forrás: Az Eurostat előrejelzése

8/25 Adócentralizáció a GDP százalékában, ATSIHUCZPTPLEESK Forrás: Eurostat (2007)

9/25 A szlovák csoda ára Magyaro.Szlovákia EU15 Szociális védelemre fordított kiadások a GDP százalékában (2004) 20,717,2 27,6 1 főre jutó szociális védelemre fordított kiadások (PPS[1])[1] (2004) Az egy főre jutó kiadások átlagos éves növekedési üteme ,20,6 2,1 Nyugdíjkiadások aránya a GDP százalékában 8,66,6 12,2 Egészségügyi közkiadások/táppénz aránya a GDP százalékában 6,05,0 7,5 Rokkantsági kiadások a GDP százalékában 2,11,6 2,1 Család és gyermektámogatások a GDP százalékában 2,51,8 2,1 Munkanélküliekre fordított kiadások a GDP százalékában 0,61,0 1,8 Hosszú távú munkanélküliség (2006) 3,48,3 2,8 Minimálbér 271,43 EUR (2008) 241,2 EUR (2007) Átlag öregségi nyugdíj 290,9 EUR (2005) 221,1 EUR (2006) [1] [1] PPS: az Eurostat a PPS-t (Purchasing Power Standard-ot, vásárlóerő-egységet) vezette be mértékegységként, amely a vásárlóerőparitások alapján származtatott

10/25 Mit lehet tenni?

11/25 Következtetés A térség (Közép-Kelet-Európa) számára csak átfogó társadalmi reform hozhat megoldást. A reform elemei: –a jóléti rendszerek reformja (nyugdíj, egészségügy, oktatás, szociális támogatás/gondozás/ gondoskodás), –adó- és járulék-reform (az újraelosztási ráta csökkentése), –szelektív támogatáspolitika a valóban rászorultaknak. Feltétel: az egyéni és közfelelősség újraértelmezése.

12/25 Az egyenszilárdság a jóléti rendszerekben A szolidaritás maximalizálását csak az egészség- ügyben követeljük meg. Itt csak a legkorszerűbb technológiákat tartjuk elfogadhatónak a teljes ingyenesség mellett. Ugyanakkor: –senkit nem zavar, hogy emberek tömegével éhenhalnak, –senkit nem zavar, hogy emberek hajléktalanság miatt esélytelenek a hosszabb és minőségi életre, –senkit nem zavar, hogy társadalmi csoportok kulturális és etnikai okok miatt esélytelenek a hosszabb és minőségi életre. a populációs szintű egészségi állapot javításában költséghatékonyabb ezen területek konszolidálása.

13/25 A szubszidiaritás jelentősége Ha az egyének mindent automatikusan az államtól kapnak, akkor a társadalom legfontosabb hajtóerejét, az egyének aktivitását zárjuk ki. A szubszidiaritás elvének kényszere nélkül nem javul az egyének (és így a társadalom) adaptációs képessége. Ha a közösség próbálja meg pótolni az egyének aktivitását, az drágább és rosszabb eredményt hoz. Kockázat-megosztás nélkül nincs egyéni felelősség, és finanszírozhatatlanná válnak a jóléti rendszerek.

14/25 Az egyéni felelősség területei Bizonyosan: –a nem közcélú, nem az általános életvitelből fakadó kockázatok: extrém sportok, egyéb veszélyes hobbyk (pl.: tigris vagy mérgeskígyó tartás). –a társadalom teherbíró-képességét meghaladó igények finanszírozása Vitatottan: tömegesen elterjedt egészség-károsító szokások (bonus igen, malus ma nem!) : –dohányzás, alkohol, drog, –táplálkozás, túlsúly, mozgáshiány, –felajánlott közfinanszírozott szűrések kihagyása.

15/25 Egy osztrák szállodában… (az egyéni és közfelelősség jó példája) Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a szálloda valamennyi helyisége tűz és füstjelző berendezéssel van felszerelve. Amennyiben a szobai dohányfüst miatt riasztás történik a tűzoltóság felé, a kiszállási díj (700 Euro ~ Ft) továbbszámlázásra kerül Ön felé. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a szálloda valamennyi helyisége tűz és füstjelző berendezéssel van felszerelve. Amennyiben a szobai dohányfüst miatt riasztás történik a tűzoltóság felé, a kiszállási díj (700 Euro ~ Ft) továbbszámlázásra kerül Ön felé.

16/25 Itt, és a környéken a kétezres években

17/25 A térség helyzete Az alacsony GDP és az örökölt magas köz- felelősségi szint miatt a térségben fokozottan, és hamarabb jelentkeznek a fenti problémák. Ezért ezek az országok a reformokban is előrébb járnak a régi tagállamokhoz képest. Azok az országok lehetnek nyertesek, ahol –elindult az államháztartás reformja, beleértve az adóreformot is, –elindult a társadalombiztosítás reformja, –nincs komoly politikai bebetonozása a szerzett jogoknak.

18/25 Itthoni helyzetkép 1989-ben Magyarország a legjobb start- pozícióból indult, ezért realitásnak tűnt az az illúzió, hogy a jóléti rendszerek fenntarthatóságát a gazdaság berendezkedésének megváltozása biztosítja. Az elvárásaink így irreálisak. Egyszerre akarjuk : a szocializmus biztonságát, ingyenességét, és a „kapitalizmus” (EU 15-ök) jövedelmét. Egyes erők politikai érdekből táplálják az irreális elvárásokat.

19/25 Az elvárások realitásáról Velünk bármit lehet? Hogy lehet az, hogy négy évvel az EU csatlakozás után még mindig csak 1014 méter magas a Kékes? Mit tett, mit tesz azért a Kormány, hogy végre elérje az EU átlagot? Meddig tűrjük???

20/25 A kiút

21/25 A feladat A realitásokkal való szembenézés – erre építkező program, amely –gazdaságélénkítő, –valóban szolidáris, azaz csak a rászorult rétegek számára teszi szükségessé az újraelosztást és az állami támogatást, a többség számára a jóléti rendszerek alapvetően a közösségi kockázatkezelésen és az ezt kiegészítő öngondoskodáson alapulnak. Az öngondoskodás új intézményrendszerének a kialakítása. Egészséget támogató gazdaság és társadalompolitika.

22/25 Az öngondoskodás segítése: előtakarékosság A jövő : integrált, többcélú előtakarékosság (miért kell előre eldöntenem, hogy idős koromban inkább szegény szeretnék lenni, vagy inkább beteg?) Elvárt jellemzők: –korlátos adókedvezmény a befizetésnél, –kötelező felhalmozási idő, –egyéni számlás és szektorsemleges kockázatközösségi megoldás egyaránt megengedett, –nyugdíjkorhatár előtt rászorultság esetén eü és ápolási szolgáltatásokra, termékekre fordítható a hozam, –nyugdíjkorhatár után szabad jóléti felhasználás (életjáradék, eü, ápolás).

23/25 Hol is a kőleves az előadásban? Az elmondott tendenciák bizonyosan érvényesek lesznek Magyarországon is, de a reformok alacsony támogatottsága miatt átmenetileg ezek lelassulása várható. Hogy azután mi lesz, azt tudjuk, de addig mi lesz??? A kőlevesből valóban kimarad a kő (a biztosítási reform), de végülis húsból, zöldségből és fűszerekből is lehet levesi főzni, akár kő nélkül. Most a nagy reformok helyett az aprómunka következik, de ez nem kárba veszett idő. Minderről külön előadások…

24/25 Koktélivás közben nem lehet lefogyni és formás alakot „vásárolni”. Ez csak önfegyelemmel, némi lemondással, és nagyon sok munkával érhető el. Minden más megoldás csodavárás és önámítás.

25/25 És ne feledjék: