MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

Társadalmi Megújulás és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TÁMOP-TIOP Soós Roland igazgató ÉRÁK.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
általános főig. helyettes
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány évi számok Támogatási programok és fejlesztések.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában Szűcs Erika miniszter Szociális és Munkaügyi Minisztérium november 11.

A munkaerőpiac főbb mutatói és jellemzői Alacsony foglalkoztatási ráta (57,3%) Magas szintű inaktivitás (2,6 millió) Európai átlag körüli munkanélküliség (7%-8%) Szerkezeti feszültségek - Kereslet-kínálat iskolai végzettség szerinti nagyfokú eltérése - Tartós munkaerőhiány v.s. munkaerő-felesleg - Jelentős területi különbségek - Munkaerő alacsony mobilitása Foglalkoztatás ágazati átrendeződése Duális szerkezetű gazdaság (multik – hazai vállalatok)

Világgazdasági környezet és kihívások Gyors innováció és technológiai változások Folyamatos gazdasági szerkezetváltás Erősödő globalizációs folyamatok Alkalmazkodóképességi verseny a munkaerőpiacon Rugalmasság és biztonság egyensúlyának megteremtése Szociális partnerek növekvő szerepe A világ gazdaságában történő negatív változások

Az alacsony aktivitás okai Nincs kereslet az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező munkaerő iránt A munkavállalási hajlandóságot jelentősen csökkentik a relatíve bőkezű szociális ellátások - Szociális segélyek - Rokkantsági ellátások - Családtámogatások Oktatási expanzió, a fiatalok közül többen és hosszabb ideig tanulnak nappali képzésben Európai viszonylatban rossz átlagos egészségi állapot Korlátozott területi mobilitás

Átfogó kormányzati célok Makrogazdasági egyensúly megteremtése: a tartós növekedés és a foglalkoztatás bővítésének alapja Tartós gazdasági növekedés feltételeinek kialakítása (reformok, strukturális intézkedések) Növekedés és foglalkoztatás (a foglalkoztatás és aktivitás növelése uniós források felhasználásával) Szociális ellátórendszer átalakítása a munkára ösztönzés erősítése érdekében Rövidtávú prioritás a világgazdasági recesszió hatásainak ellensúlyozására

Egy meghatározó tényező: a demográfia Európai tendencia: a népesség elöregedése, fogyása. Okai: Alacsony termékenység (Magyarországon az átlagosan egy nőre jutó gyerekszám az Unióban a második legalacsonyabb arányszám.) A népesség korösszetételének a megváltozása (Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben a dolgozó-eltartottak aránya 1-ről 1,5-re nőtt) Várható élettartam növekedése (mindkét nem esetében a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.) Bevándorlási: Európa migrációs célpont, de ez nem ellensúlyozza az általános népességfogyást

Következmények Magyarországon EU szinten prognosztizált 2%-os népességfogyással szemben 12%-os népességcsökkenés 2050-ig (Eurostat) 2050-re 8.9 milliós magyarországi népesség (Eurostat) A népesség lassú öregedése miatt a munkavállalási korú népesség száma ezt meghaladó ütemben csökken

A foglalkoztatáspolitika átfogó céljai A gazdasági aktivitás növelése, a gazdaság és a munkaerőpiac kapcsolatának erősítése A munkaerő kereslet és kínálat egyensúlyának hosszú távú javítása A foglalkoztatás bővítése, több és jobb munkahely létrehozása A munkaerő-piac rugalmasságának növelése Képzési szerkezet javítása Területi különbségek csökkentése A munkavállalási hajlandóság ösztönzése A szociális segélyen lévő tartós álláskeresők foglalkoztatási esélyeinek bővítése a munkaügyi és a szociális ellátórendszer összehangolt fejlesztésén keresztül az „Út a munkához” kormányzati program keretében Rövidtávú prioritás a világgazdasági recesszió hatásainak mérséklésére

Legfontosabb célcsoportok pályakezdők ötven év felettiek kisgyerekes anyák romák megváltozott munkaképességűek  szakképzetlenek  hátrányos helyzetű térségekben lakók * fenti hátrányok halmozott megjelenése

A munkaerő kereslet-kínálat egyensúlyának megteremtése Keresletvezérelt szak- és felnőttképzési rendszer A szakképzés átalakítása, szak- és felnőttképzés összehangolt fejlesztése Pályakövetés rendszerének kialakítása Előrejelzések készítése Gazdasági kamarák szerepének növelése

Szak- és felnőttképzés összehangolt fejlesztése meg kell teremteni a gazdaság, az iskolai szakképzés és a felnőttképzés szorosabb kapcsolatát növelni kell a szakmai kamarák szerepét a gyakorlati képzésben és a szakmai vizsgáztatásban pályakövetési rendszer kialakítása kapacitás–szabályozás új TISZK-ek létrehozása szakképzésre felkészítő programok kibővítése fiatalok és felnőttek szakképzésben való részvételének növelése az Új Magyarország Fejlesztési Program keretében jelentős fejlesztési források szolgálják majd a szak- és felnőttképzés megújítását Regionális Munkaügyi Tanácsok (RMT), Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése

„Út a munkához” foglalkoztatást ösztönző és munkahelyteremtő program A munkaügyi és a szociális feladatok eddiginél hatékonyabb összehangolása Foglalkoztatási lehetőségek számának növelése A tartós álláskeresők munkavállalási hajlandóságának erősítése Rászorultsági elv jobb érvényesítése A legális foglalkoztatás elősegítése Szigorító, ösztönző, támogató intézkedések

Intézkedések a gazdasági aktivitás növelése érdekében piacképes ismeretek megszerzésének ösztönzése a felnőtt lakosság képzettségi színvonalának növelése a képzési struktúra változásának ösztönzése a pályaválasztás elősegítése önálló álláskeresés ösztönzése aktivitás megőrzése a nyugdíjkorhatár eléréséig a rokkantsági nyugdíj rendszerének átalakításával érintettek munkaerőpiaci integrációjának segítése munkáltatók ösztönzése a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok foglalkoztatására legális alkalmi munkavállalás munkaerő-piac fehérítése

A foglalkoztatás bővítése érdekében tett intézkedések munkahelyteremtő beruházások támogatása magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő támogatása egyedi kormánydöntés alapján nyújtható támogatások beruházás-ösztönző képzési támogatás meglévő munkahelyek megtartásának támogatása, a munkaadók gazdasági szerkezetváltásának, foglalkoztatási struktúraváltásának segítését célzó támogatások a távmunka szélesebb körű elterjesztésének elősegítése

A munkaerőpiacra történő be- és visszalépés elősegítése a támogatási rendszer EU-kompatibilis átalakítása célzott járulékkedvezmények biztosítása (START-ok) a foglalkoztathatóság javítása képzési támogatások biztosításával (Lépj egyet előre programok) hatékonyabb szolgáltatási rendszer működtetése integrált munkaügyi és szociális szolgáltató rendszer kialakítása megváltozott munkaképességűek ellátó rendszerének átalakítása a közmunka támogatások kibővítése képzési elemmel

Rövidtávú prioritás a világgazdasági recesszió hatásainak mérséklésére Gyors előrejelzési rendszer kiépítése Foglalkoztatási garanciaalap létrehozása Csoportos bértámogatás Új Magyarország Fejlesztési Terv intézkedéseinek dinamizálása KKV+ munkahelybővítő program Átmeneti részmunkaidős foglalkoztatás támogatása Állami forrásokhoz jutás könnyítése 1) A „DE MINIMIS” szabály felfüggesztése 2) Szankciók enyhítése közbeszerzési szabályoknál Infrastruktúra fejlesztése, beruházások felgyorsítása

Foglalkoztatást érintő további fontos kormányzati intézkedések Leghátrányosabb térségben élők felzárkóztatása „Nem mondunk le senkiről-esély a leghátrányosabb helyzetű térségekben élőknek” program Komplex rehabilitációs intézkedések TÁMOP keretében futó programok Nemzeti közfoglalkoztatási program

Érdekegyeztetés foglalkoztatáspolitikai kérdésekben Magyarországon Országos Érdekegyeztető Tanács Ágazati Párbeszéd Bizottságok Gazdasági és Szociális Tanács Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács Szektorális fórumok Ágazati/szakmai érdekegyeztető fórumok Regionális érdekegyeztető fórumok (Regionális Munkaügyi Tanácsok, Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok) Civil Konzultatív Tanács (Civil Foglalkoztatási Műhely, Regionális Foglalkoztatási Civil Kerekasztalok)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! További információk: