Történelmi hősök Edward Jenner 1749-ben született. Már kis srácként is érdekelte a tudomány és a természet, órákat töltött a Severn folyó partján fosszíliákat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers! CLICK TO ADVANCE SLIDES Egy fiatal nő várakozott egy nagy repülőtér várójában gépe indulására.
Advertisements

Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Bőrelváltozások.
A GYERMEKGYÓGYÁSZAT TÖRTÉNETE
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
A GYERMEKKOR-TÖRTÉNET ALAPMŰVEI
13. Tétel.
Ági úgy ment suliba, hogy nem érezte igazán jól magát: fájt a feje és folyt az orra. Az osztályteremben Nati mellé ült le, és nem sokkal később észrevette,
VÉRBETEGSÉGEK.
“13 tanács egy életre".
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
Antibiotikum- rezisztencia
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Gárdonyi Géza meséi.
Haszpra Tímea Homonnai Viktória Ivády Anett Sepsi Panna
Egy kis gesztus.
Tols vs. MKK-Apol Kontinens 34 A kezdetek Eleinte a Tols nem volt jelen a K34-en olyan mértékben hogy az gondot okozzon akármelyik ellenséges klánnak.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Feltétel nélküli szeretet
Őszi képek – és a sikló…  Lapozáshoz majd kattints…
A Paradicsom és a Pokol.
James Watt
Akik számítanak „Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok.” Fil.1,3.
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
Cicognani a bolognai Sant’Orsola Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Készítette: Juhász Orsolya
Szeretnék bemutatni valakit:
Feltétel nélküli szeretet
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
Tibeti teremtéstörténet By Nagy Márk and Vincze Gergely.
Egy hűvös reggelen a washingtoni metró egyik állomásán megállt egy ifjú és hegedülni kezdett. 45 perc alatt 6 szerzeményt játszott, mindet Bachtól. Becslések.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
A szabadítás öröme (a kisebbik tékozló fiú). „Amit ma megehetsz ne halaszd holnapra.” népi „bölcsesség”
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
Valós és képzeletbeli utazások
Der Ű s ébredést kívánok! A pesti férj táviratot kap a felesége vidéken élő családjától: - Anyósod nagyon beteg. Stop. Az orvosok feladták. Stop. A férj.
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának, segélykiáltást hallott egy.
Emelt szintű matematika érettségi
Miért aggódsz?.
Feltétel nélküli szeretet
Oldal váltás kattintásra !
Dicsőség mennyben az Istennek. Dicsőség mennyben az Istennek
Vírusok.
Miért aggódsz?.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
A statisztika eredete és története
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik a hanggal könnyebb bánni, mint a csönddel.
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Istennel beszélget egy ember
Alexander Fleming igaz története.
A következő dián még van pár információ.
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Robert Fulton –1815. amerikai feltaláló, a gőzhajó megalkotója
Megváltóm, elfogadtalak! Szívem örül, az üdv enyém,
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
1 SZENNYEZŐDÉSI KOCKÁZATOK A következő módon határozható meg: Alkalmazás elött orvosi vizsga Periodikus orvosi vizsga Napi járványügyi.
Herman Ottó nyomában Herman Ottó halálának századik évfordulóján rendezte meg iskolánk „Herman Ottó nyomában” elnevezésű környezetvédelmi akadályversenyét.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
Feltétel nélküli szeretet
41.Felvidéki Magyar Matematikaverseny 2017, Szenc
Immunitás és védőoltás. A védőoltás A védőoltás (vakcina) gyengített vagy elölt kórokozókat, azok részeit vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény.
A következő dián még van pár információ.
MUDr. Kiss László, kandidátus, dr. habil.
Előadás másolata:

Történelmi hősök Edward Jenner 1749-ben született. Már kis srácként is érdekelte a tudomány és a természet, órákat töltött a Severn folyó partján fosszíliákat (ősmaradványokat) keresgélve. 1770-ben, 21 évesen orvosnak kezdett tanulni Londonban, majd két év múlva szülővárosában Berkeley-ben (Gloucestershire) kezdett praktizálni.

Történelmi hősök Ekkoriban az embereket egy szörnyű betegség, a fekete himlő tartotta rettegésben. Aki himlőben megbetegedett, annak bőrén hólyagok, majd maradandó hegek jelentek meg, s többen bele is haltak a betegségbe. Edward Jenner orvosként azt is meghallgatta, hogy mit beszélnek a vidéki emberek a himlőről: úgy tartották, hogy aki elkapta a tehenétől a tehénhimlő nevű, enyhe fertőzést, az nem kapja el a fekete himlőt!

Történelmi hősök Jenner elhatározta, hogy egy kísérlet segítségével fogja eldönteni, vajon igaz-e a tehénhimlőre vonatkozó megfigyelés. 1796-ban egy Sarah Nelmes nevű fejőlány kereste fel Jennert a kezén levő kiütések miatt. A kiütéseket tehénhimlő okozta, s Jenner vett egy kicsit a Sarah kezén levő tehénhimlős kiütés váladékából. A váladékból egy keveset kertésze 8 éves fiának, James Phipps-nek a karjába karcolt: James megbetegedett tehénhimlőben, de hamarosan meg is gyógyult.

Történelmi hősök Ekkor Jenner egy fekete himlős beteg veszélyes váladékából is vett egy keveset, s azt is belekarcolta a kis James karjába. A fiúnak heges lett a karja – de nem lett fekete himlős! Vagyis beigazolódott Jenner feltevése! Jenner ekkor beoltotta az összes helyi fiút tehénhimlővel, hogy ne kaphassák el a sokkal veszélyesebb fekete himlőt. A latin vacca: tehén szó nyomán a felfedezés vakcináció néven vált ismertté.