A burgonya
Származása: Dél-Amerika Európába a 16. szd-ban kezdték termeszteni dísznövényként 17-18. szd-tól termesztik étkezési célból Sok fajtát nemesítettek mára melyek különböznek ízre, színre, alakra, tenyészidőre. Napjainkban fontos emberi táplálék Gazdag A-,B-,C-vitaminban (főleg az újkrumpli!!!) Sok keményítő: szénhidrát – cukrokká bomlik a szervezetben Fény hatására megzöldült gumók mérgezőek. Fő termesztési körzetei: Kisalföld Somogy Nyírség
Gumó: módosult föld alatti szár (bizonyíték a rügyek /szem/) Virág (Fehér v. lilás) Bogyó termés: Mérgező!! Összetett levél Szár Gumó: módosult föld alatti szár (bizonyíték a rügyek /szem/) Gyökér
Leggyakoribb állati kártevője a burgonyabogár (kolorádó bogár) Európába 1947-ben hurcolták be fertőzött gumókkal Kevés ellensége miatt gyorsan elszaporodik Védekezés: Kiskertekben: Lárva és a bogár összeszedése, megsemmisítése (környezetbarát) Nagyüzemben: Vegyszeres védekezés
A burgonyabogár petéi
A kolorádóbogár lárvái
Krumplibogár bábja a talajban
A kifejlett burgonyabogár
9. óra A burgonya Származása: Dél-Amerika Sok fajta (szín, íz, alak, tenyészidő különböző) Fontos táplálék (sok vitamin, keményítő) Fő termesztési körzetei: Kisalföld Somogy Nyírség Növény felépítése: Főgyökeres gyökérzet Gumó: raktározásra módosult föld alatti szár. Szár Összetett levelek Fehér vagy lila virágok Zöld színű bogyótermés (mint a paradicsom, de mérgező!) Fő károsítója a burgonyabogár – behurcolt faj