Készítette: Molnár István Molnár Richárd. OFDM  Az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) moduláció lényege, hogy több ezer vivőt állítunk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Orthogonal Frequency Division Multiplexing
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Digitális átállás – és ami mögötte van
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Kiss Anett 7
Az információ átviteli eljárásai és azok gyakorlata
Információ, adat, kommunikáció
HungaroControl fejlesztései a GA repülésbiztonság fokozására
Pár szó a digitalizálásról
Magasságmérés és Műszeri
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
QAM és OFDM modulációs eljárások
Digitális technika, digitális áramkörök
96 csatornás QAM modulátor 96 csatornás QAM modulátor Kötetlen beszélgetés arról, hogy milyen irányba fejlődik a híradástechnika Készítette: Zigó József.
Digitális Átállás.
Számítógép, navigáció az autóban
A HÍD. Régebben még az idő múlását különböző jelzésekkel érzékeltették. Például ha egy hajó miatt egy hidat kellett felemelni,kolomppal jelezték a kezdetét…
QAM, QPSK és OFDM modulációs eljárások
Mik azok a mikrobák?.
Műholdas hangátvitel Műholdas kapcsolatrendszer Előadó: Kovács Iván (MR Rt. Külső Közvetítések Osztálya)
Orthogonal Frequency Division Multiplexing
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Számítógépes Hálózatok
Az informatika alapjai
A számítástechnika és informatika tárgya
Informatikai alapfogalmak
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Készítette: Ujlaki István MF13M4 Geodézia alapjai tárgyhoz kapcsolódik
Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést.
Vezeték nélküli megoldások
Maros Dóra LTE architektúra 2012.
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
Vezeték nélküli hálózatok
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS TÁVIRATOZÁS A TÁVBESZÉLÉS KEZDETEI
KÁBELTELEVÍZIÓ RENDSZEREKET GYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ MAGYAR-AMERIKAI KFT. A HUNGARIAN-AMERICAN LTD COMPANY FOR MANUFACTURE AND SALES OF CATV EQUIPMENT Séta.
KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATOK
Szombathy Csaba tanársegéd
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Hálózati architektúrák
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Dolceta - Pénzügyi ismeretek
Készítette: Garay Adrienn
Nyomtatók.
Processzor, alaplap, memória
Nagy Szilvia 4. I−Q-moduláció
Nagy Szilvia 5. Út a csatornán át
DRM Digital Radio Mondiale Fekete Borbála 2007.május 3.
Multiplex  .
Az alapvető kommunikáció
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Kommunikációs Rendszerek
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Adatátvitel elméleti alapjai
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
8. osztály Beszúrás. Töréspont  Kurzor elhelyezése.  Beszúrás menü, töréspont parancs.  Vagy CTRL + ENTER.  Oldaltörés.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Analóg jel, digitális jel
Szinuszos vivőjű hírközlési rendszerek
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Szerkesztette:Balogh Krisztina
Séta az adatsebességek birodalmában
Szinuszos vivőjű hírközlési rendszerek
XDSL hálózatok tervezése 9. Előadás
Vezetéknélküli és mobil hírközlő rendszerek
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
VDSL 2 Vektorozás ELEKTR NIKA
VDSL 2 Vektorozás ELEKTR NIKA
Előadás másolata:

Készítette: Molnár István Molnár Richárd

OFDM  Az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) moduláció lényege, hogy több ezer vivőt állítunk elő, azokat PSK vagy QAM-ben külön-külön moduláljuk, és az így kialakított összetett jelet hosszú ideig sugározzuk a vevő számára. A képen az OFDM jel látható időtartományban. Az alsó részen a jel pirossal jelölt szakasza kinagyítva látható.

OFDM A vételi oldalon a demodulátor számára az OFDM jel rövid szakasza értelmezhetetlen, kimenőjel csak a 896 µs (8k módban) hosszú keret (amelyen belül a több ezer vivő PSK vagy QAM modulációja található) feldolgozásával állítható elő. Az OFDM jel demodulátora hosszú időn keresztül nem ad kimenőjelet, majd a szimbólum végén egyszerre adja át a több ezer vivő által szállított bitek halmazát (ezt láthattuk a távközlés 1 tárgy qpsk ofdm matlab feladatánál is). Fizikailag a demodulált kimenőjelet egy memóriába írva kapjuk meg a szimbólum végén. A képen az OFDM jel spektruma látható. Megfigyelhetjük a különböző vivők görbéit.

OFDM  Két változatban dolgozták ki. A 2k néven ismert mód 2048 vivővel, a 8k néven ismert 8192 elméleti vivővel dolgozik.  Az egyes szimbólumok után bizonyos ideig tartó védelmi idő következik miután következik a soron következő szimbólum továbbítása. A védelmi időt a szimbólumidő 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 részére lehet megválasztani. A védelmi idő növelésével egyre nagyobb kiterjedésű hálózatok építhetők, de csökken a hasznos adatsebesség.

Az OFDM felhasználása  IEEE a, g, n wlan  DVB-T, DVB-S, ISDB-T digitális televízió  ADSL

OFDM  A QAM jelnél a 150 ns-os szimbólum-idő miatt a néhány méterrel hosszabb úton terjedő rádióhullám már komoly zavart okoz. Az OFDM esetében hosszabb szimbólumidő és a védelmi idő beiktatásával csökkenthető a reflexiók miatt kialakul szimbólum áthallás ha a védelmi időt úgy választjuk meg, hogy a késve érkező szimbólumnak vége legyen a következő szimbólum kezdete előtt.  Az OFDM azért éppen így került kialakításra, és azért ilyen bonyolult, hogy a reflexiókat el tudja viselni.

OFDM megvalósítása 16QAM-el Simulinkben

Működés közben…