Grafikus Feluletek 1 Grafikus feluletek Buzas Hunor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Az operációs rendszer felépítése I.
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Grafikus felhasználó felületek Linux-on
Az Internet elterjedése Lakossági felhasználás. Internet terjedése.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
A Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténete.
Az operációs rendszer.
A Linux grafikus felhasználói felülete
Informatikai eszközök
Számítógép részei.
Okostelefonok....
Grafikus felhasználói felületek
A számítógépi programalkotások jogi védelme
Az operációs rendszer.
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.
A Windows grafikus felülete
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Az operációs rendszereK
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Operációs rendszer.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Grafikus interfészek. Graphical User Interface (GUI): Gnome, KDE, XFCE A GUI olyan program, amely vizualisan mutatja meg az adatokat es az akciokat. Ablakokat,
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Az operációs rendszer.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Információtechnológiai alapok 9. osztály
2. Operációs rendszerek.
(2010. október 25.).  Mi az? ◦ A számítógép és a felhasználó közötti kapcsolatot segíti elő ◦ Különböző vizuális elemeket felhasználva teszi átláthatóbbá.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Rövid összefoglalás: © 2013 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. A Lync kezdőképernyője A Lync kezdőképernyőjének bal oldalán lévő központban.
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Grafikus felhasználói felületek Linux alatt. Grafikus Interface A grafikus felhasználói felület (angolul graphical user interface, röviden GUI) olyan,
Grafikus felhasználói felület Linux alatt Széll Viktor.
Az operációs rendszer.
Bemeneti perifériák.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
A Linux operációs rendszer
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az operációs rendszerek
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Grafikus Feluletek 1 Grafikus feluletek Buzas Hunor

Grafikus Feluletek2 A grafikus felhasználói felület vagy grafikus felhasználói interfész (angolul graphical user interface, röviden GUI) a számitógép és ember közti kapcsolatot megvalósító elemek összessége, melyek a monitor képernyőjén szöveges és rajzos elemek együtteseként jelennek meg.

Grafikus Feluletek3 A leggyakoribb grafikus felhasználói elemek az ablakok, menük, választógombok, jelölőnég yzetek és ikonok, valamint a mutatóeszközhöz kapcsolódó egérkurzor. A leggyakoribb grafikus felhasználói elemek az ablakok, menük, választógombok, jelölőnég yzetek és ikonok, valamint a mutatóeszközhöz kapcsolódó egérkurzor.ablakokmenükválasztógombokjelölőnég yzetekikonokegérkurzorablakokmenükválasztógombokjelölőnég yzetekikonokegérkurzor

Grafikus Feluletek4 Elődei, típusai és változatai A grafikus felhasználó felületet a Stanford Kutatóintézet kutatói (köztük Douglas Engelbart) találták fel, az On-Line Systemükben való felhasználás céljából. Az alapötletet nagyban javította és kiterjesztette a Xerox Palo Alto Kutatóközpontja(röviden Xerox PARC), ahol a Xerox Alto számítógépük elsődleges felületévé tették a GUI-t. A legtöbb modern, általános célú grafikus felületet ebből a rendszerből származtatják. Ebből az okból kifolyólag néhányan az interfész ezen fajtájátPARC User Interface- nek (PUI) hívják. Ez az elnevezés azonban nem terjedt el. Néha a GUI-kat WIMP-eknek nevezik, amely az ablakok, ikonok, menük és mutató eszköz szavak angol megfelelőinek betűszava (Windows, Icons, Menus, Pointing device), de ez az elnevezés szintén nem terjedt el. A grafikus felhasználói felület kifejezés általában a WIMP rendszerekkel szinonim, és a legtöbb modern GUI valóban WIMP, habár akadnak kivételek, mint például a Microsoft Bob, a3dwm vagy (részben) az FSV. Elődei, típusai és változatai A grafikus felhasználó felületet a Stanford Kutatóintézet kutatói (köztük Douglas Engelbart) találták fel, az On-Line Systemükben való felhasználás céljából. Az alapötletet nagyban javította és kiterjesztette a Xerox Palo Alto Kutatóközpontja(röviden Xerox PARC), ahol a Xerox Alto számítógépük elsődleges felületévé tették a GUI-t. A legtöbb modern, általános célú grafikus felületet ebből a rendszerből származtatják. Ebből az okból kifolyólag néhányan az interfész ezen fajtájátPARC User Interface- nek (PUI) hívják. Ez az elnevezés azonban nem terjedt el. Néha a GUI-kat WIMP-eknek nevezik, amely az ablakok, ikonok, menük és mutató eszköz szavak angol megfelelőinek betűszava (Windows, Icons, Menus, Pointing device), de ez az elnevezés szintén nem terjedt el. A grafikus felhasználói felület kifejezés általában a WIMP rendszerekkel szinonim, és a legtöbb modern GUI valóban WIMP, habár akadnak kivételek, mint például a Microsoft Bob, a3dwm vagy (részben) az FSV.Stanford KutatóintézetDouglas EngelbartOn-Line SystemükbenXerox Palo Alto KutatóközpontjaXerox AltoWIMPMicrosoft Bob3dwmFSVStanford KutatóintézetDouglas EngelbartOn-Line SystemükbenXerox Palo Alto KutatóközpontjaXerox AltoWIMPMicrosoft Bob3dwmFSV

Grafikus Feluletek5 A GUI-t támogató rendszerekre példák: Mac OS X, Microsoft Windows, Linux, BSD rendszerek. A Unix szerű rendszerek olyan eszközkészletekkel vannak kiterjesztve, mint például a Motif (CDE), illetve a Qt (KDE) és GTK+ (GNOME). A GUI-t támogató rendszerekre példák: Mac OS X, Microsoft Windows, Linux, BSD rendszerek. A Unix szerű rendszerek olyan eszközkészletekkel vannak kiterjesztve, mint például a Motif (CDE), illetve a Qt (KDE) és GTK+ (GNOME).Mac OS XMicrosoft WindowsLinuxBSDeszközkészletekkelMotifCDEQtKDEGTKGNOMEMac OS XMicrosoft WindowsLinuxBSDeszközkészletekkelMotifCDEQtKDEGTKGNOME Az olyan grafikus felhasználói felületek, melyek nem PUI-k, általában a számítógépes játékokban találhatók meg, továbbá a továbbfejlesztett, virtuális valóság alapú GUI-k is gyakran felszínre kerülnek a kutatóintézetekben. Sok észak-amerikai és európai kutatócsoport jelenleg a Zooming User Interface-en (ZUI) dolgozik, mely a GUI logikus továbbfejlesztése, amely összevegyíti a 3D-mozgást a 2D vagy „2 és fél D” vektorobjektumokkal. Az olyan grafikus felhasználói felületek, melyek nem PUI-k, általában a számítógépes játékokban találhatók meg, továbbá a továbbfejlesztett, virtuális valóság alapú GUI-k is gyakran felszínre kerülnek a kutatóintézetekben. Sok észak-amerikai és európai kutatócsoport jelenleg a Zooming User Interface-en (ZUI) dolgozik, mely a GUI logikus továbbfejlesztése, amely összevegyíti a 3D-mozgást a 2D vagy „2 és fél D” vektorobjektumokkal.számítógépes játékokbanvirtuális valóságZooming User Interfaceszámítógépes játékokbanvirtuális valóságZooming User Interface

Grafikus Feluletek6 Vegeredmenyben mindegy milyen feluletet hasznalunk. Nem lehet elmondani hogy egyik jobb a masiknal mivel mindegyik jobb valamiben a maskinal. Nekunk kell eldontenunk hogy melyiket szeretjuk jobban es tudjuk jobban hasznalni. Vegeredmenyben mindegy milyen feluletet hasznalunk. Nem lehet elmondani hogy egyik jobb a masiknal mivel mindegyik jobb valamiben a maskinal. Nekunk kell eldontenunk hogy melyiket szeretjuk jobban es tudjuk jobban hasznalni.