Közösségi pénzügyek - előadás - A foglalkoztatás- és szociálpolitika az Európai Unióban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Makroökonómia 5. előadás.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Civil szervezetek a munka világában
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A VÁSÁROSNAMÉNYI KÜLÖNLEGES VÁLLALKOZÁSI KISTÉRSÉGEK MINT TERÜLETFEJLESZTÉSI PREFERENCIÁK Készítette: Orbán Nóra.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Összehasonlító gazdaságtan
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A munkahelyi diszkrimináció
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A munkaerőpiac áttekintése
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Közösségi pénzügyek - előadás - A foglalkoztatás- és szociálpolitika az Európai Unióban

Miért hívták életre a kormányzati programot? a piaci integráció elmélyülése; a '90-es évek elején jelentkező magas munkanélküliségi arány (10%); a belső piac megvalósulása után jelentkező foglalkoztatásbeli különbségek (munkahelyi biztonsági előírások, bérezés stb.); voltak azok az indokok, amik szükségessé tették közös, uniós foglalkoztatás- és szociálpolitika életrehívását.

Milyen piaci kudarcokat kíván a program megoldani? magas munkanélküliség: aktív munkaerő nem képes bekerülni a munkaerőpiacra --› távolmaradás --› nem fogja megérni a saját humántőkébe fektetni --› gazdasági akadály szociális dömping: a fejletlenebb országokban kevesebbet fordítanak a munkahelyi biztonságra --› ez alacsonyabb árakat eredményez --› a fejlettebb piacokon megjelenő olcsóbb árú dömpinget eredményez --› veszteség a fejlettebb államoknak (negatív externália; információ asszimetria) Lábbal szavazás: fejletlenebb piacokról munkaerő kivándorlás --› a fejlettebb piacokon újabb munkanélküli tömeg --› egyéb negatív hatások Információ asszimetria: eladó, kereskedő tudja, hogy rosszak az árú származási helyének körülményei, de a vevő nem tudja

diszkrimináció: ugyanaz a folyamat játszódhat le, mint a teljes munkaerőpiaci munkanélküliség tekintetében; ha bizonyos társadalmi csoportokat (nők, hátrányos helyzetűek, kisebbségek stb.) kirekesztődnek, akkor a hozzájuk tartozó személyek távolmaradnak a piactól --› passzívvá válnak --› nem éri meg a humántőkébe fektetni --› ebben az esetben az egyes társadalmi csoportok torzulása még súlyosabb hátrányokat okozhat a munka, mint közlegelő: hiszen a munka feltételezhető közjószágként, a humántőkébe fektetés révén azonban mégis megjelnik a "fogyasztók" közti versengés és a kimerülés megoldási lehetőségek: államosítás, előírások A magas munkanélküliség mindenképpen piaci kudarc, de ez nem jelenti egyértelműen, hogy kormányzati beavatkozásra van szükség. Ennek fontos előfeltétele, bizonyítani azt, hogy a beavatkozás pozitív gazdasági fejlődést eredményez. (nirvána tévedés)

Miért olyan a program amilyen? szubvencionálás (ESZA) és piackonform beavatkozás a programról összeségében megállapítható, hogy laza, nem kötelező erejű szabályozást alkalmaz; ajánlások, iránymutatások, a nyitott koordináció eszköze ennek oka lehet, hogy a kormányzat nem kíván közvetlen módon beavatkozni a piac működésébe, vagyis piackonform próbálja meg befolyásolni a működést. Az ilyen alternatív módszerek sok esetben hatékonyabban működhetnek, mint a hatósági szabályozás eszköze. (Ábra!!!) a nyitott koordinációban többek közt megjelenik a "name and shame", vagyis a negatív információk nyilvánosságra hozatalaa vállalkozásösztönzés: mivel minél több kisvállalkozás, minél több embernek képes munkát adni

Piaci viszonyok kiterjesztése Pozitív integráció DEREGULÁCIÓ ÚJABB SZABÁLYOZÁS (reguláció)

A program egyes elemeinek hatásai - nyertesek és vesztesek Több és jobb munkahely munkahelyi szegmentálódás és polarizálódás: szigoródó szabályozás magasan kvalifikált, jól megfizetett munkaerő; az elvárásoknak megfelelő munkahelyek teljes kiszolgáltatottsá g a fejletlenebb országokban Lábbal szavazás, a kiszolgáltatott munkaerő elvándorlása jelentkezhet

a túl nagy elvárások a munkakörülmények javításának tekintetében, a túl sok biztonsági előírás a vállalkozásokat is költözésre késztetheti a munkakörülmények javításának anyagi ráfordításai a munkavállalók elbocsátását vagy bérük csökkenését eredményezheti --› újabb munkanélküliség a több munkahely csökkentheti a munkanélküliségi adatokat, de emelett a munkahelyeken túlképzettség problémája jelenhet meg, ami (gazdasági) fejlődés tekintetében nem jelent előrelépést. Akár ugyanaz a negatv hatás is bekövetkezhet, mint a munkanélküliség révén (nem éri meg magasszintű tudást elsajátítatani, mivel később nem térül meg). Ennek a túlképzettségnek az oka lehet az információ hiány --› fel kell mérni a meglévő aktív munkaerő képzettségét --› ennek fényében kialakítani a programot ha a szubvencionálás folytán a megfelelő kvalitású munkahelyek nem egységesen, hanem bizonyos területekre koncentrálódva alakulnak ki ---› káros migráció több munkahely révén a munkanélküliség rövid távon csökken, de igazán ösztönző hatás az oktatásban érvényesülhet tényleges nyertesei a programnak maguk a tagállamok, hiszen ha kevesebb embert kell szociális ellátórendszeren keresztül támogatni, az a tagállam kiadásait csökkenti nyertesek lehetnek a harmadik országból érkező munkavállalók --› vesztes lehet az unió vagy legalábbis a fejlett nyugati államok a káros migráció folytán vesztesei a programnak a munkaadók, akiknek a profitmaximalizálásból kifolyólag nem érdekük a minél több foglalkoztatottra való törekvés vagy a munkakörülmények javítására szánt anyagi kiadások ebből kifolyólag akár a korábbi munkavállalók is lehetnek vesztesek, ha a fenti okok miatt bérük csökken, esetleg elbocsátásukra is sor kerül

Társadalmi befogadás és megkülönböztetés elleni küzdelem ha túlzott mértékben előtérbe kerülnek a hátrányos helyzetűek a munkaerőpiacon, akkor a teljes értékű munkát végezni képes emberek ismét kiszorulhatnak és távolmaradnak a munkától ennek egyik esete a nyugdíjasok munkában maradása, ami a fiatalkori munkanélküliség egyik okozója is lehet nyertesként itt is felfogható maga a tagállam, hiszen ha a hátrányos helyzetűek munkába állhatnak, valószínűleg csökkentik a nekik szánt támogatást (nyugdíj, rokkantnyugdíj, stb.), viszont a további munkanélküliek ismét plusz költséget jelenthet alternatíva: meghatározott munkakörök a hátrányos helyzetűeknek (hasonlót hasonlóan, eltérőt eltérően)

Nők és férfiak közti esélyegyenlőség a nők nagy számban való megjelenése a munkaerőpiacon szociális problémát is eredményezhet: több lehetőség a nőknek --› jobb karrierkilátások; ösztönző hatás --› család háttérbe szorul --› népességcsökkenés esélyegyenlőség ítélkezési gyakorlatából idézve: hasonló helyzeteket hasonló, eltérőeket eltérő módon kell kezelni --› egyenlő bánásmód? tagállami veszteség lehet, ha a nők egyre később vállalnak gyereket vagy nem vállalnak az a nyugdíj rendszer megterhelését jelentheti alternatíva: flexicurity

Zárás a program célkitűzései nem feltétlenül javítanak a jelenlegi helyzeten, csupán eltolódnak a problémák. Egyik területen pozitív javulás, másik oldalon veszteség. nem bizonyított a kormányzati beavatkozás szükségessége; tipikus nirvána-tévedés