Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser A szenvedésről - a pasztorálpszichológia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
Advertisements

Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
A szabad akaratról I. V. Rész
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
A barát az, akihez akkor fordulunk, amikor bátorításra van szükségünk.
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Melyik vallás az igazi? Előadás Csongrád május 31.
Idézetek Carl Gustav Jungtól ( )
A Biblia tanítása a gyermekekről (3.) A megtérés szükségessége © Copyright 2009 Child Evangelism Fellowship.
A Zsidók egyik szent könyve a
A középkori filozófia főbb kérdései
A vallás, mint világnézet
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
Tehetség és Kompetencia Pedagógus konferencia Kodácsy Tamás Tehetség és kompetencia a Bibliában április 10. Miskolc.
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
Kiszakadás az újjászületésből
Valami aggaszt, vagy idegesít?
Spurgeon gondolatai.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Tudod-e, hogy szükséged van rá? „A bölcs ember nyitott szemmel jár, a bolond pedig sötétben botorkál” (Prédikátor 2, 14)
Szentlélek, úgy kérünk szállj le ránk,
Szegények reménytelensége és reménysége. SSSSzegénység: szűkölködés az anyagi javakban DDDDepriváció: a különböző javaktól való megfosztottság,
Szentlélek, úgy kérünk, szállj le ránk, töltsd el a szívünk, életünk, hogy béke, és áldás szálljon ránk, küldd el a lelked, úgy kérünk, Istenünk!
Készítette: Jon A. Palmer
Készítette: Jon A. Palmer
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
ISTEN hozott köztünk!.
Az Élet Igéje április „ Ne az legyen, amit én akarok, hanem amit te!” (Mk 14,36)
Az én kedves barátimnak
Egyéni és közösségi panaszénekek az Ószövetségben és a mezopotámiai szövegekben.
Református istentisztelet 2015 január 11 vasárnap.
A Föld népességének kultúrföldrajzi megoszlása
Lajoskomárom, november 27.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
Beszélgessetek arról, amikor hálásak voltatok valamiért!
Jób könyve 1.. Játék Helyezzük Istent középpontba a tanulmányozás során Jeremiás 29:11-13 Zsoltárok 33:4-7,,Mert amit Isten kimond, az élő beszéd, erőteljes.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
Szükségünk van rasszistákra? A következő fotók egy nemrég a Londoni muzulmán közösség „Vallással a békéért: tüntetésén készültek. Hogy senki sem legyen.
18. óra Világvallások.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
MILYEN AZ ISTEN? Katolikus hitünk és más (ismertebb) felekezetek tanítása Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.
Jézus szenvedése, halála és feltámadása.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
A babiloni fogság.
Igeolvasás.
Értékeld az elmúlt évet:
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
Az élet tisztelete 6. Parancsolat „Ne ölj!” 2 Mózes 20, 13.
Egyet értünk abban, mi erkölcsös és mi nem?
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
III. Szakadék Isten és az ember között:
A teremtő és gondviselő Atya
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
A Teozófiai Társulat küldetése
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
“Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet, mint az aggodalom, és ha valaki hisz Istenben, akkor szégyellheti magát, ha bármi miatt aggodalmaskodik.”
Előadás másolata:

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser A szenvedésről - a pasztorálpszichológia szempontjából

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser  Élet kérdések mögött vallási – vallási kérdések mögött életkérdések rejlenek  Egy szenvedés nem jár egyedül…  Senki sem szenved egyedül …  Nem lehet nem szenvedni… A tapasztalatok :

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser  A szenvedés önhibá(k)ból való?  A szenvedés „Isten büntetése”? kis szenvedés – kis bűnért, nagy szenvedés – nagy bűnért?!  Hogyan engedheti Isten?  Van értelme? Kérdések:

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser Hinduizmus - a szenvedés oka: immanens törvényszerüség értelme: ugyanazt ne kelljen újra elviselni Buddhizmus – a szenvedés oka: életélvezet-vágy ill. az azokhoz való ragaszkodás értelme: vágyak nélükli elégedettség (nirvána) elérése Taoizmus - a szenvedés oka: a rend princípiumával (tao) való szembekerülés értelme: visszatalálás ehhez

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser Negro-afrikai természeti vallások oka: egy természetfeletti hatalom megsértése értelme: ezek kiengesztelése áldozatok Iszlám – a szenvedés oka: Allahhal szemben Iblisz csábításának engedni értelme: szenvedésmentes túlvilágba jutás

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser ÓSZÖVETSÉG egyik alapvető jellemzője: az életigenlés protestál az élettől elidegeníthetetlen szenvedés ellen példa: vádlón-panaszos zsoltár-költészet, Jób története

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser ÚJSZÖVETSÉG kirajzolódik az ember-léttel szolidaritást vállaló, együtt- szenvedő és ellene küzdő Isten képe ÚJ: szeretet-principium – Isten=szeretet a szenvedés nem transzcendens büntetés a szenvedést nem feltétel nélkül vállalni, hanem azzal szembe szállni kell az ellene való küzdelem isteni akaratból és szolidaritással történik

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser Pasztorálpszichológiai megfontolások:  Adható a szenvedésnek transzcendens értelem? nem tudjuk – de hasznos „nyitott kérdésként“ kezelni nem a szenvedés, hanem az arról való elgondolkodás van hasznunkra

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser  Elfogadás vagy protestálás? amennyire lehetséges megelözés, leküzdés vagy csökkentés szenvedés-halmozodás lenne, ha nem tehetnénk Istent felelőssé a szenvedésünkkért – transzcendens projekció az ember teremtett valóságához tartozik Pasztorálpszichológiai megfontolások:

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser Pasztorálpszichológiai ember- és élet-képe: Az élet több mint egészség - Isten az élet, és nem az egészség garanciája Az élet, az egészség ajándék - ráutaltság A szenvedés az élet konstitutív része Az élet/az egészség fragmentum

Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser Tíz kegyes zsidó törvényt ül Isten felett Auschwitzban. Vádat emelnek Teremtőjük ellen: népét elhagyta, hűtlenné vált ígéretei iránt. Éjszakákon át folyik a tárgyalás, a mózesi törvények szerint. Megszületik az ítélet. A rabbi felolvassa: Isten bűnös. Halotti csend. Suttogva teszi fel valaki a kérdést: „...és akkor most...?” „...akkor most? - imádkozzunk Hozzá!“