Az „ösztönlény” nevelése és lelkigondozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hűtlenség ellenszere
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
A szeretet himnusz értelmezése
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Bibliai lelkigondozás Mi a célja? A materialista és a humanista ugyanarra törekszik: Érezze jól magát a segítséget kérő Önértékelésében Társkapcsolataiban.
Ha szívemben Istennek békéje él,
Krisztus uralma alatt élni 5.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
Folyamodjatok az Úrhoz,
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
férfivá és nővé teremtette őket.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A humanizmus pedagógiai és lelkigondozói szemlélete Minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennélfogva biztosítani kell.
Szívvel elhiszem, Szájjal megvallom Hogy Jézus Krisztus Úr
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
Vegyetek erőt! Folk Iván.
(A tudomány szemszögéből)
A BIBLIA KÖZEPE.
Bibliatábor nyár Püspökladány.
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Készíts utat a Kegyelem előtt!
Kikészít vagy kiegészít?
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
"Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!"
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
E világ tisztel és vív értetek. Amik nyereség voltatok nekem,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Asztal- és életközösség Jézussal
A boldogság is kegyelemből fakad
Tudod-e, hogy szükséged van rá? „A bölcs ember nyitott szemmel jár, a bolond pedig sötétben botorkál” (Prédikátor 2, 14)
Ezt a táncot neked ígértem,
Te vagy az, akibõl élet árad,
Jézus, tiszta lényed nézve,
A lélektan fogalma, szerepe világunkban
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem,  Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Lecke a vadludaktól.
A BIBLIA KÖZEPE. Vajon melyik fejezet a legrövidebb a Bibliában? A 117. Zsoltár.
Lecke a vad-ludaktól.
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
Isten mondta.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Református istentisztelet 2015 január 11 vasárnap.
– és mitől működhetnek – a Biblia házassági tanácsai?
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Beszélgessetek arról, amikor hálásak voltatok valamiért!
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem, Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Imádság Keveset lenni Istennel annyi, mint kevésnek lenni Istenért (E.M.Bounds)
A tetté lett szeretet Családi istentisztelet Mikulás napján Program: – Gyülekezés és énektanulás – „A tetté lett szeretet” - totyogók istentisztelete.
E világ tisztel és vív értetek. Amik nyereség voltatok nekem,
I-028.
Igeolvasás „Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. 8Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének.
Igeolvasás „1Dicsekednem kell, habár nem használ; rátérek azért az Úr megjelenéseire és kinyilatkoztatásaira. 2Ismerek egy embert a Krisztusban: tizennégy.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
A teremtő és gondviselő Atya
Benned szabad vagyok Téged hívlak Istenem,
Előadás másolata:

Az „ösztönlény” nevelése és lelkigondozása Nevelés = viselkedés formálás Lelkigondozás = viselkedés terápia

A pedagógiai irányzatok forrása az emberkép Mit kell tennünk és hogyan? Kicsoda az ember? Mi a nevelés? Antropológia Neveléselmélet Módszertan Viselkedést formáló pedagógia A nevelés tárgya „gyermekanyag”

VISELKEDÉS-FORMÁLÁS AZ EMBER = GÉP DRESSZÚRA Viselkedést formáló pedagógia VISELKEDÉS-FORMÁLÁS AZ EMBER = GÉP DRESSZÚRA Az ember mechanikusan működő reaktív lény A nevelés viselkedés-szelekció jutalmazás és büntetés alapján Watson

Természetes szelekció Ösztönöket szabályozó pedagógia Az ember magasan fejlett állat = ösztönlény Ösztön-kielégítés irányított tárgyválasztás és szublimáció által Ösztön-szabályozás Hosszú idő Küzdelem a létért – Természetes szelekció ANYAG Véletlen Mint a mesében… A királylány puszija

Cél: Hasznos szokások kialakítása Pedagógiai irányzat Emberkép Mihez hasonlít a pedagógus munkája? Viselkedést formáló pedagógia Mechanikus emberkép A fejlődés külső hatásra történik „Semmi nincs benne, az egészet nekünk kell megcsinálni” A pedagógus szobrász, aki „embert farag az alaktalan tuskóból” Ösztönöket szabályozó pedagógia Biológiai emberkép A fejlődést belső erők mozgatják, de kívülről szabályozható „Van benne valami” A pedagógus erőművet építő mérnök, aki szabályozza, mederbe tereli az ősi energiákat Cél: a közösség érdekeihez igazodó ösztönszabályozás Cél: Hasznos szokások kialakítása

Az ember = Isten eltorzult képe Bibliai szemléletű pedagógia Az ember = Isten eltorzult képe Érték-közvetítés Pásztorolás = őrzés táplálás vezetés Az ember életvezetése értékekhez igazodik (Kőmíves Kelemen és Jézus tanítványa esetében ugyanúgy)

A lelkigondozás = viselkedés terápia Tanulj meg úgy viselkedni, hogy jól érezd magad Memorizálj, olvass, gyakorolj, mondj sok-sok imát… Attól érzed jól magad, hogy kielégíted saját szükségleteidet „Lelki békéd” az önzés egyensúlya Addig imádkozz, addig énekelj, addig vezekelj, amíg elönt az eufórikus érzés

Lehet „víz” és „tűz”, de Isten nem hagy el Bibliai szemléletű lelkigondozás Cél: a gondozott kerüljön közelebb Istenhez - nem az, hogy jobban érezze magát Közelebb Istenhez – fogyasztói szemlélettel? De nekem olyan jó Isten közelsége (Zsolt 73, 28) Ha vízen kelsz át, én veled vagyok… Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg! (Ézs 43, 2) Lehet „víz” és „tűz”, de Isten nem hagy el

Célja: a szív (az értékrend) megváltozása Bibliai lelkigondozás Célja: a szív (az értékrend) megváltozása A lelki béke kulcsa a kegyelem Istentől felém, tőlem a másik emberhez Pál apostol vallomása: Ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan nagyságáért. Fil 3, 7-8