Régészet Szerényi Dóra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TERMELŐ EMBER.
Advertisements

„A történelem az élet tanítómestere.” /régi közmondás/
1. A régészet, a régészek munkája Szolnokon
Tanulmányút és kirándulás, Ottomány, Czakó András A Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör közgyűlése, Gyula,
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Cella Septichora.
VADÁSZOK ÉS GYŰJTÖGETŐK
Sumér, az első civilizáció
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
ŐSKOR.
A Szaltovói kultúra/1 Kutatástörténet ‒ vázlatpontokban
A Szaltovói kultúra/2 A magyar érdeklődés kibontakozása (vázlat)
AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA.
A görög történelem kezdetei
A korai civilizációk Rácz Lajos
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Segédanyag a vizuális kultúra tanulásához Horák György
Az emberré válás folyamata
Történelem vizsga képei
A NEOLITIKUM Az Újkőkor i.e
Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, május 9. Dr. Németh Norbert.
Technikatörténet előadás (5. diasorozat)
Demográfia 2. A Világ népessége.
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Mágneses kölcsönhatás
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
Érdekességek Kattintásra.
Világ legrégebbi még lakott városa
Másik Petra, Másik Petra,Szaud-Arábia.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A sámánizmus művészeti alkotásai és szimbolikája
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Az emberré válás folyamata
Hortobágy.
Avagy a világ ismerete az ókorban
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Történelem vizsga képei
Vegetáció- és tájtörténet I.. Európa tájtörténete I. Az első betelepülő ember: valamelyik interglaciálisban Stabil populációk: a Würm vége felé (neandervölgyi.
Európa városi történelme
Hazai újholocén klíma- és környezetváltozások vizsgálata régészeti adatok segítségével Szerző: Horvát Anikó Készítette: Vida Zsófia Viktória III. geográfus.
A rómaiak nyomában.
Felvidék.
Ókeresztény Sírkamrák
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
„Reflektorfényben Te állsz”
Kairó, Fáraófalu Kérem, szíveskedjen a hangszórót bekapcsolni
A magyarság őstörténete
ADVENTI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN
Mezopotámiai lakáskultúra
A Szaltovói kultúra/1 Kutatástörténet ‒ vázlatpontokban
Kis országok az ókori Közel-Keleten
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Bevezetés az ókori régészetbe Kutatástörténet. Fogalmak: Ókortudomány Időbeli és térbeli határok Kezdete: A humanizmus: Petrarca, Erasmus Brit és francia.
Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.
Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Készítette:
Összefoglalás.
A zsidóság nyelvei Biró Tamás május 12.
Őskor művészete Zetye Péter Előadása.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.
Téma: A demográfiai robbanás, mint társadalmi jelenség
Vándorlás a kelet-európai pusztán
A TERMELŐ EMBER.
A kén=Sulfur.
Szerkesztette:Balogh Krisztina
Készítette: Rákos lili 5. a
A Szaltovói kultúra/1 Kutatástörténet ‒ vázlatpontokban
Az orosz kultúra klasszikus korszaka (18. – 19. század)
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

Régészet Szerényi Dóra

A régészet fogalma A régészet vagy archeológia tudománya a régi korok kultúráit tanulmányozza különböző tárgyi leletek alapján. A régészet legfontosabb társtudománya a történettudomány, amely a régészek kutatási eredményeit is felhasználja a történelem feltárásához. A régészek leggyakoribb módszere az ásatás, amikor a föld alól tárják fel pontos tervek és rendszerezés alapján a múltbeli épületek vagy sírok maradványait. Ezen kívül víz alatti és barlangi régészeti kutatások is előfordulnak. A régészek a jellegzetes azonosságokat mutató leletegyütteseket földrajzi terület, illetve korszak szerint összekapcsolják, mint a feltételezhetően összetartozó emberi közösségek, törzsek vagy népek hagyatékát. Ezeket az összetartozó leletegyütteseket, illetve a mögöttük álló hajdani kultúrákat nevezik régészeti kultúráknak.

Régészek eszközei Seprű és lapát Mérőszalag Zseblámpa Különféle ecsetek Fényképezőgép Ásó Madzag

A régészek eszközei

A régészet fő területei Ősrégészet (a bronzkor és a vaskor régészete) Egyiptomi régészet (egyiptológia) Klasszikus régészet (görögországi és római régészet) Középkori régészet

Főbb régészeti korszakok Paleolitikum (őskőkor vagy pattintott kőkorszak) – Európában kb. az i. e. 10. évezredig Mezolitikum (átmeneti kőkor) – Európában kb. az i. e. 10. évezred és i. e. 8. évezred között Neolitikum (újkőkor vagy csiszoltkő-korszak) – Európában kb. i. e. 8. évezred – i. e. 5. évezred Rézkor – Európában kb. i. e. 5. évezred – i. e. 3. évezred Bronzkor – Európában kb. i. e. 3. évezred – i. e. 1. évezred Vaskor – Európában az i. e. 1 évezred folyamán Római kor – a Kárpát-medencében 1. század – 5. század Népvándorláskor – 5. század – 9. század

A régészet célja A régészet célja, hogy minél többet tudjunk meg a múltbeli életről és az emberek fejlődéséről Sok kultúrában nem játszott szerepet az írás, így az egyetlen mód a kutatásra a régészet A régészet sokat elárul a technikai fejlődésről is, például hogy az ősemberek ismerték a tüzet, vagy, hogy a középkorban milyen ekét alkalmaztak

A feltárások menete A feltárások kezdetén, mielőtt még megkezdik az ásatást, a régészek műholdas felvételek segítségével meghatározzák, hogy hol érdemes ásni. Egy nagy terület felásása nagyon drága lehet, ezért a kutatók először mintát vesznek kisebb területekből, hogy megállapítsák, hol bukkanhatnak érdekes leletekre. Ha kiválasztották a megfelelő területet, megkezdődik a feltárás. Ma már meg tudják határozni a tárgyak pontos pozícióját a földben, így nem ásnak hiába, és tudnak ügyelni arra is, hogy ne rongálják meg a leleteket. Az ásatás a régészeti kutatások legdrágább része. Ezután a régészek részletesen elemzik a megtalált tárgyakat. Gondosan megtisztítják a leleteket, lefényképezik, és pontosan leírják és összehasonlítják őket az eddig talált leletekkel.

Magyar ásatás

Dolgozó régészek

Légi kutatások

Vízi feltárások