A kutatási program rövid bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Humán TISZK PR, marketing munkacsoport. TÁMOP /1-2F
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Egyesületi tagok.
A tanárképzés új szerepl ő je: a mentor Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola 2009.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje: Pedagógusképzési hálózat.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
Tananyagfejlesztési munkacsoport Tevékenységünket októberében kezdtük. Feladatunk: Olyan tananyagok elkészíttetése pályázat útján, amely önálló.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Beszámoló a Zöld szemüveggel a fenntartható életért projekt megvalósításáról Dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó a projekt szakmai vezetője Debrecen, 2009.
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató És Szakmai Támogató Hálózat.
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
KGYTK Országos tehetségsegítő módszertani konferencia
Nagykanizsa július – HEP munkatalálkozók tapasztalatainak összegzése- a szervezetek szemével Közös fellépési lehetőségek a tapasztalok.
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
A képzett szakemberekért E-tanácsadás Szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet augusztus 28. Nádráné Tóth Borbála osztályvezető.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése I. né december 5. TÁMOP projekt első 2 éve Szakmai bemutató.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
A szakiskola jelene és jövője
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
IGAZGATÓI DICSÉRETEK Budai Vendel 3.b
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Előadás másolata:

A kutatási program rövid bemutatása Záró konferencia BUDAPEST, 2009. október 29. © Mihályfi Márta

» Közvetlen indítékok feltárása (9 kiemelt tematika) Elméleti alapok és gyakorlati program NSZFI pályázati kiírás - tematika illeszkedése az MNT két évtizedes munkájához » A megközelítés alapvetése: a nem formális és az informális tanulás egyenrangúságának hiányosságai » A kutatás háttere 11 hipotézisre épül (megoldásra váró, kiemelt kérdések) » Közvetlen indítékok feltárása (9 kiemelt tematika)

A kutatás célkitűzései 1. Feltárni a nem-formális és az informális tanulás egyenrangúsága hiányának okait, a két tanulási forma eredményességének alkalmazását a formális tanulásban 2. Feltárni az egész életen át tartó tanulás megalapozását szolgáló kompetenciák, attitűdök, motivációk fejlesztésének, a formális tanulás módszerei fejlesztésének szükségességét 3. Feltérképezni a háromféle tanulási forma legfontosabb szintereit, az átjárhatóság és együttműködés fejlesztésének akadályait, a tanulásba történő bevonhatóság, és a tanulási eredményesség fejlesztése érdekében

4 A tanulási eredményközpontúság jegyében megvizsgálni a nem-formális és az informális tanulás során szerzett tudás, készség és attitűd elismerésének és beszámítási módjának rendszerére vonatkozó akadályokat és lehetőségeket 5. Felmérni a nemzetközi gyakorlatokat és a tapasztalatokat, amelyek alkalmazására vonatkozóan javaslatot fogalmaznak meg a kutatás szakemberei. »

» a tanulás társadalmi összefüggései » a felnőttek tanulásfelfogása A kutatás tervezett eredményei » a tanulás társadalmi összefüggései » a felnőttek tanulásfelfogása » a felnőttkori tanulás motivációi » a döntéshozók a tanulás különböző formáiról » nemzeti szintű szakpolitikai fejlesztések a nemzetközi színtér alapján További vállalások: felnőttképzési ellátók, szakemberek megkeresése

Felmérési koncepció és az eszközök kidolgozása Kutatók munkacsoportja megvalósulás Felmérési koncepció és az eszközök kidolgozása Kutatók munkacsoportja - Kérdőívek (2030 egyéni és fókuszcsoport, 300 on-line) - Célcsoport meghatározása (iskolai végzettség, nő-férfi arány, foglalkoztatottság) - Kérdezőbiztosi segédanyag/fogalmak - Fókuszcsoport beszélgetések módszertana

Országos felmérés régiós elveken – regionális team megvalósulás Országos felmérés régiós elveken – regionális team Az MNT társadalmi beágyazottsága (mélytársadalmi kapcsolat) Megyei felmérők felkészítése (képzés)– munkaeszközök véglegesítése Felmérés, interjúk készítése Minta kiválasztása = a tanulás minden formájában résztvevők köre 3 hónap, 2030 interjú, 100/megye, 60 egyéni, 40 fókuszcsoport Közös kiértékelés A kérdőívek feldolgozása Az adatok elemzése, tanulmány megírása (3 hónap)

- Szakértői munkacsoport Koncepció Munkaeszközök Felmérők felkészítése Megvalósulás - Szakértői munkacsoport Koncepció Munkaeszközök Felmérők felkészítése Adatok elemzése Tanulmány elkészítése

Megvalósulás Közreműködők: Arnold Fülöpné, Cziráki György, Hodálik Pál, Bartha Emma, Fesztbaum Zsófia, Piros Ágnes, Fehér Lászlóné, Varga Eszter, Kovács István, Bogdán Tamás, Baka József, Bankó Gabriella, Balogh Judit, Mirk György, Szabó Julianna, Varga Gyula, Harasztosi Sándor, Nagyné Kiss Mária, Tóth Sándor, Dr. Bérczy Judit, Bordás István, Diósi László, Vincze Géza, Nagy Júlia, Porkoláb Lajos, Keresztesi József, B.Balogh Edit