Szigetszentmiklós, 2013.március 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészségtan tizenéveseknek
Stressz.
A magzat fejlődése.
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
Az idegrendszer vegetatív működése
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
Alkoholizmus.
Én-védelem a szociális munkában
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
A mellékvese.
Este negyedhét van, autózol hazafelé egy szokásos nehéz munkanap után. Fáradt és frusztrált vagy és természetesen egyedül vagy……
Fülemüle informatika verseny
mindenki másként reagál a változásokra.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
N. VAGUS (X. AGYIDEG, BOLYGÓIDEG) VEGETATÍV IDEGRENDSZER
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Készítette: Mester Fruzsina
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Mozgás, pihenés, egészség
Az idegrendszer vegetatív működése
Szabályozás-vezérlés
A stressz szeminárium céljai:
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az idegrendszer vegetatív működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Keszitette:Szilagyi Emese
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
A hatékony stresszkezelés titkai
Mennyire tudsz relaxálni?. Az alábbi kérdések közül hányra tudsz igennel válaszolni? Előre szólok a tévézés és a semmittevés nem azonos a relaxációval.
A szervezet energiaforgalma
Este negyedhét van, autózol hazafelé egy szokásosan nehéz munkanap után. Fáradt és frusztrált vagy és természetesen egyedül vagy……
Az egészséges életmód és a stressz
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Mozgás szükséglete.
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Modern edzésmódszerek
Kiégés prevenció Testi-lelki-szellemi törvényszerűségek a betegség és az egészség hátterében dr. Darnói Tibor.
SZORONGÁS M.SZÖGEDI ILDIKÓ PTE ETK Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők.
Mit tehetünk a kimerültség ellen?
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.
TUDOMÁNYOS ÜLÉS INNOVÁCIÓ A TESTNEVELÉS, SPORT ÉS REKREÁCIÓ TERÜLETÉN A stressz és outdoor tevékenységek kapcsolata a rekreációban Dorka Péter Szeged,
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Készítette : Polyák Petra 8.a
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Fáradt és frusztrált vagy és természetesen egyedül vagy……
Szabályozás-vezérlés
Útmutató hosszú távú túlélőknek
Magaslati edzőtábor Edzéselmélet II. Készítette: Pelyhe Árpád PEAUAAF.SZE.
Az idegrendszer vegetatív működése
Előadás másolata:

Szigetszentmiklós, 2013.március 23. Stresszkezelés Gyakorlati tanácsok és technikák a stresszoldáshoz és a stresszhelyzetek kezelésére Tavaszi Életmód Nap Szigetszentmiklós, 2013.március 23. Dr. Boldog Zsuzsanna megelőző szakorvos

idegesség, idegeskedés ingerlékenység feszültség, szorongás Stressz fogalma idegesség, idegeskedés ingerlékenység feszültség, szorongás

Stressz jelentése „A szervezet válaszreakciója, mellyel képesek vagyunk megfelelően alkalmazkodni az állandóan változó környezeti hatásokhoz.” /Selye János/

2. szakasz az alkalmazkodás 3. szakasz a kimerülés Stressz jelentése A stressz egy nem specifikus reakció, mellyel szervezetünk reagál minden kihívásra, minden őt ért ingerre. 1.szakasz a Canon féle vészreakció, a vegetatív idegrendszer szimpatikus aktiválódása (küzdj vagy menekülj) 2. szakasz az alkalmazkodás 3. szakasz a kimerülés

Vegetatív idegrendszer A vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részének feladata azokat a funkciókat segíti, melyek az élet mindennapos fenntartását szolgálják: például a bélizomzat működésének fokozása, gyomorszekréció növelése a táplálék emésztését és felszívódását segíti elő.

Vegetatív idegrendszer A szimpatikus rész aktiválódásával felkészíti az egyént a vészhelyzetre való alkalmazkodásra: tágul a pupilla, szapora szívverés, vérnyomás emelkedés (vérellátás), bőr vérerei összehúzódnak, emeli a vérben a glükóz és a szabad zsírsav szintjét (energiaellátás).

alkalmazkodás A szimpatikus rendszer aktiválódása is teljesen természetes reakció, mely ugyanúgy az életben maradást szolgálja. A stresszhatás elősegíti a belső erőforrások mozgósításait, ezáltal képessé tesz minket arra, hogy meg tudjunk felelni a minket érő kihívásoknak és elérjük céljainkat.

A stressz károssá akkor válik, amikor tartósan fennáll! Káros stresszhatás A stressz károssá akkor válik, amikor tartósan fennáll!

betegségek A köznapi értelembe vett stressz, a rohanó életmód elősegíti a lelki problémák, betegségek (szorongás, depresszió, krónikus alvászavar, pánik, fóbiák, szenvedélybetegségek stb.), valamint az ehhez kapcsolódó testi tünetek (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, bélbetegségek, bizonytalan testi tünetek stb) kialakulását, a panaszok súlyosbodását.

Ma már a megfelelő streszkezelés a célkitűzés. megelőzés Régen a stresszmentesség volt a cél, de tudnunk kell, hogy az éppoly egészségtelen lenne, mint a túlzott stressz. Ma már a megfelelő streszkezelés a célkitűzés.

tudat Mivel az agy központi szerepet tölt be a folyamatban ezért gondolatainkat uralva, megtanulhatjuk kezelni a stresszhelyzeteket. Így reakcióink valóban a szervezet alkalmazkodását segítik elő és nem okoznak egészségromlást, hosszútávon pedig betegségeket.

azonnali hatás, könnyen elsajátítható stresszoldás – légzéstechnika technikák A stresszkezelés kapcsán most két gyakorlati technikát fogok megtanítani: azonnali hatás, könnyen elsajátítható stresszoldás – légzéstechnika hosszú távú hatás, általában szakember segítségét is igényli – probléma feltárás

a tüdő a mellkasban helyez- kedik el, tágulásához hely kell Légzéstechnika a tüdő a mellkasban helyez- kedik el, tágulásához hely kell a légcsere a léghólyagokban történik A cél: mellkasi-hasi légzés egyszerre lassú, kiegyensúlyozott ritmus a levegő beáramlik (nem beszívjuk)

egy nyugodt időszakban tegye két csoportba: nem tudom megváltoztatni Probléma feltárás 2 hétig írja össze egy listába a stresszhelyzeteket, idegesítő dolgokat egy nyugodt időszakban tegye két csoportba: nem tudom megváltoztatni meg tudom változtatni

Nem tudom megváltoztatni Ezekhez a dolgokhoz keressen egy jó nyugtató technikát, relaxációt: megnyugvást eredményező technikák: autogén tréning, agykontroll, meditáció, jóga, masszázs, mantra, mudra kikapcsolódás, hobbi nyugtató teák, méz, vitaminok

Gyakori, hogy nem tudjuk hogyan változtassunk, ennek több oka lehet: Meg tudom változtatni Gyakori, hogy nem tudjuk hogyan változtassunk, ennek több oka lehet: nem látjuk megfelelően a problémát (nem az az igazi probléma) csak igen-nem megoldásban gondolkozunk (lekorlátozzuk magunkat) nem tudunk változtatni több évtizedes szokásokon (csak a változás, ami állandó)

A probléma feltárás Ehhez sokszor szakember segítségére is szükség lehet. Tanács: válassza ki a leggyako- ribb problémát és egy apró csellel külső szemlélőként ránézhetünk másként a problémára. Fogalmazza meg írásban a problémát E./III. személyben (mit csinálna mi bántja, mi lenne neki a jó).

Az agy Az agy folyamatosan dolgozik, az embert érő ingerekre reagálnia kell (érzékeljük a mozgást, hangokat, szagokat a környezetünkből), fenn kell tartania a szervek működését (attól, hogy nem érezzük, áramlik a vér, termelődnek a hormonok, enzimek).

Megfelelő mély légvétel. Gyakorlat A látás útján érzékelhető dolgokra nagy hangsúlyt fektetünk, ezért, ha becsukjuk a szemünket, máris egy kicsit kevesebb a munkája az agynak. Emellé egy stresszoldó mudra: a jobb kézen a hüvelyk-, a középső-, és a kisujjbegyet érintsük össze; bal kézen a kisujj körömrészére helyezzük az első hüvelykujjpercet. Megfelelő mély légvétel.

„A stressz az élet sója” /Selye/ ,tanulják meg használni és élvezzék az életet! Jó egészséget kívánok: Dr. Boldog Zsuzsanna megelőző szakorvos