Tartalmi áttekintés Miért van szükség egyáltalán felsőoktatásra és diplomásokra? A finanszírozási probléma: alulfinanszírozott expanzió Ki, milyen arányban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Diákhitel Lehetőség és felelősség
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
A megbízó-ügynök modell (1)
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
A felsőoktatás finanszírozásának alapfogalmai, alapkérdései
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Civil Európa – civilek Európában
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A szakiskola jelene és jövője
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

A felsőoktatás finanszírozásának modelljei 1. Dr. Gilly Gyula Budapest, 2013 április 10

Tartalmi áttekintés Miért van szükség egyáltalán felsőoktatásra és diplomásokra? A finanszírozási probléma: alulfinanszírozott expanzió Ki, milyen arányban járuljon hozzá, és milyen alapon Versenymechanizmusok és/vagy tervezés? Mi a leghatékonyabb módszer a rendelkezésre álló források allokációjára - Képzési területek között Intézmények, karok, szakok, képzési programok között

Miért van szükség egyáltalán felsőktatásra? A felsőoktatásnak mindig is fontos szerepe volt: Fontos alapértékek közvetítésében Tudás fejlesztése a tudásért (intellektuális szabadság, független hang, innovációk, etc) Új jelenség: A felsőoktatás a gazdasági növekedés motorjává vált Rugalmas ismeretek és készségek iránti igény Foglalkoztatottság Versenyképesség

Tartósan növekszik a felsőoktatás iránti kereslet A technológiai fejlődés » folyamatos kereslet az új, a rugalmas, a széleskörű és a differenciált készségek, és a „tanulási képesség” általános fejlesztése iránt – emiatt több képzésre van szükség A tudás „felezési ideje” is egyre rövidebb – emiatt gyakoribb képzésre van szükség A túl specifikus ismeretek elavulnak és feleslegesé válhatnak – az általánosabb tudás, és az hogy képessé válunk bármit megtanulni biztosítja a szükséges munkaerőpiaci rugalmasságot Nem véletlen, hogy a részvételi arányok folyamatosan növekednek minden országban És semmi nem utal arra, hogy a világban ez a trend kifulladna vagy akárcsak lassulna

A tudástőke a legfontosabb növekedési tényező „A legfőbb különbség a fizikai- és a tudástőke között az, hogy utóbbi esetében a határhozamok nem csökkenőek.” (Baldwin-Wyplosz, 2009) A hallgatói létszám expanziója ellenére a diplomás jövedelemprémium nem csökkent. A tartós növekedés a tudásfelhalmozásból, a technológiai fejlődésből és az innovációból származik: „az OECD országokban érdemes megkülönböztetni a közoktatás és a felsőoktatás hatását.... ... a felsőoktatás bizonyult a gazdasági különbségek legfőbb magyarázó-változójának.” (Aghion et al. 2005).

A diplomások jövedelme (OECD “Education at a Glance, 2012” alapján) Magasabb életútra vetített jövedelem, mindkét nemben A diplomások jövedelme az életkorral nő, az alacsonyabb végzettségűeké vagy csökken, vagy messze nem olyan mértékben nő (országonként eltérő módon) A GDP növekedésekor általában a diplomások jövedelme nő a legjobban A 2009-es válság idején a diplomások jövedelme nőtt, vagy a legkevésbé csökkent

Diplomás jövedelemprémium A diplomások jövedelme lényegesen magasabb

Foglalkoztatottság, munkanélküliség a diplomások körében (OECD adatok alapján) a foglalkoztatottság a legmagasabb a munkanélküliség a legalacsonyabb a 2009-es válság ezt csak minimális mértékben érintette

Miért alacsony a munkanélküliség és magas a foglalkoztatottság és a jövedelem a diplomások körében? Korábbban nem diplomások által betöltött munkaköröket egyre inkább diplomások töltenek be Magasabb képzettség – önálló(bb) munkavégzés - nagyobb hozzáadott érték képesség bárminek a megtanulására, szélesebb látókör, átlátóképeség, jobb probléma megoldó képesség… Screening hipotézis

Felsőoktatáspolitika és finanszírozás

Az alapvető felsőoktatáspolitikai célok Hozzáférés & Igazságosság: nyitottnak kell lennie bárki számára megfelelő képességek és aspirációk esetén, nem függhet a családi-, vagyoni-, jövedelmi-, lakóhelyi helyzetétől. Egy tehetséget sem vesztegethetünk el Ez egyrészt értékválasztás, másrészt hatékonysági követelmény Hatékonyság Allokációs hatékonyság Makro: (i) oktatás és más szektorok és (ii) oktatás alrendszerei közti optimum »» v.ö. költségvetés tervezés Mikro: (i) képzési szakterületek közti, (ii) intézmények, karok, programok közti optimum, (iii) optimális „mix” »» v.ö: központi keretszámmeghatározás, vs piaci mechnizmusok vita Technikai hatékonyság Minőség Méret: elég nagynak kell lennie, hogy megfeleljen a társadalmi, gazdasági elvárásoknak.

A felsőoktatás fundamentális fenntarthatósági és finanszírozási problémája Alapvető társadalmi-, nemzetgazdasági-, versenyképességi okok és kényszerek miatt egyre nagyobb méretű (egyre nagyobb részvételi arányú) felsőoktatásra van szükség “az alulfinanszírozott expanzió” »» részvételi arány nőtt (3-600%), ráfordítás nem nőtt »» fajlagos finanszírozás lecsökkent Az elegendő méretű felsőoktatás nagyobb annál mint amit kizárólag közpénzekből fenn lehetne tartani (verseny a közpénzekért más jóléti szektorokkal, pl.: egészségügy, nyugdíj) Ha a felsőoktatás nem “free at the point of use” (=tandíj önmagában) »» akkor valós és súlyos hozzáférési probléma lép fel

Az érzékelt minőségromlás valódi oka Alulfinanszírozott expanzió: a részvételi arány 5-8%-ról 20-50%-ra nőtt, miközben a felsőoktatásra költött összes pénz reálértelemben nem változott szignifikánsan, ezért az egy főre jutó finanszírozás drámai mértékben csökkent. A helyes diagnózis: Ha van minőségromlás, azt nem önmagában a megnövekedett részvétel okozza, hanem az, hogy a finanszírozás nem tart lépést a hallgatói létszám növekedésével.

A tömeges felsőoktatás és a minőséggel kapcsolatos aggodalmak Gyakoriság 50 IQ 200+ nagyobb részvétel = alacsonyabb minőség? „fit for purpose” képzési szintek közötti minőségi szelekció

A minőség fogalma Sokféle, sokszor egymásnak ellentmondó elvárások. „Mindenkinek van egy minőség definíciója, amit próbál ráerőltetni a rendszerre ...” Hagymányos elitista szemlélet, „exclusiv klub” Műveltség Általános vs. speciális szakismeret Elméleti vs. Gyakorlati Minőségdefiníció a szolgáltatásokban: „Kiváló szolgáltatást nyújtani az érintettek elvárásaihoz képest.” Érintettek? Egyén Munkáltatók, gazdaság Társadalom

Hogyan lehet megítélni a felsőoktatási szektor eredményességét? Megfelelő – főképp outcome- indikátorok pl.: a diplomás jövedelemprémium (EU 27: 50-100%-os többlet) a diplomás munkanélküliség (EU 27: 5% szemben a nem diplomások 10%-ával) diplomások foglalkoztatottsága a részvételi arány (EU27: 29%) (DE SEMMIKÉPPEN SEM olyan input jellemzők, és adottságok, mint a hallgatók átlagos IQ szintje.)

A tömeges felsőoktatás és a hozzáféréssel kapcsolatos probléma Gyakoriság 50 IQ 200+ A tehetség normál eloszlást mutat, Az anyagi teherviselőképesség viszont nem szimmetrikus eloszlású

A kihívás, amivel az EU szembenéz USA Japán Dél Korea Diplomások aránya, 2007 (25-34 évesek, %) 32 42 55 58 Teljes felsőoktatási kiadás 2008 (GDP%) 1.3 3.1 1.5 2.5 - állami kiadás 1.1 1.0 0.5 0.6 - magán kiadás 0.2 2.1 1.9 Az EU27 messze elmarad finanszírozásban és különösen a magánfinanszírozásban a versenytársaihoz képest. Forrás: Eurostat 2010

Költségvetési korlát A szembeszáguldó vonatok esete: A technológiai fejlődés miatt fokozódó kereslet a minőségi tömegoktatás iránt, ami többletforrásokra támaszt igényt A költségvetési források fokozódó szűkössége Öregedő társadalmak finanszírozása Egészségügyi kiadások robbanása Globális versenyből fakadó adócsökkentési nyomás Ezek a korlátok a válság előtt is léteztek; a válság nem hozott új típusú problémákat, csak felerősítette a régieket. Tanulság: az állami finanszírozást ki kell egészíteni magánfinanszírozással. Ez nem egy ideológiai következtetés. 18 18

Magánforrás-bevonásra van szükség Potenciális magán-források Családi erőforrások – de rontja a hozzáférést (b) A hallgató keresete a képzés ideje alatt – de a tanulás rovására megy (c) Munkáltató támogatás – de a munkáltatók kevéssé hajlandóak finanszírozni a képzést, mivel a munkavállalók mobilak és nem lehet/nem érdemes őket röghöz kötni. (f) Az egyetemek vállalkozói tevékenységéből származó jövedelmek – de könnyen túlbecsülik ennek mértékét (g) Adományok – de könnyen túlbecsülik ennek mértékét (h) A hallgató jövőbeli keresete, vagyis diákhitel felvétele Csak egy jól megtervezett és megfelelően működtetett diákhitel- rendszer képes (i) kellően nagy mennyiségben és (ii) igazságos módon magántőkét bevonni a felsőoktatás finanszírozásába. 19 19

Egy jól-tervezett diákhitel-rendszer főbb tulajdonságai Jövedelemarányos visszafizetés Kellően nagy hitelösszeg (költségtérítés + megélhetési költségek) Általános hozzáférés Önfenntartó működés Államháztartáson kívüli elszámolhatóság és valódi magántőke bevonás

Mennyi is az annyi? Mi a köz- és magán finanszírozás optimális mértéke? Elvi válasz “egyszerű”: a köz- és magánfinanszírozás aránya akkor optimális, ha a “marginal social benefit” és a “marginal private benefit” arányában kerül meghatározásra Gyakorlati megvalósítás: bonyolult Mérési, mérhetőségi, metodikai problémák: technikailag számos kvantifikálható költség- és haszon elem kiszámolása technikailag is bonyolult (v.ö. “önköltség számítás”) számos alapvető fontosságú költség- és haszon nem is kvantifikálható képzési programok “önköltsége” és a “marginal social/private benefit” viszonya “homályos” A tandíj mértéke a várható egyéni haszonnal kell arányos legyen, nem pedig a képzési programok önköltségével 21 21

Elvileg kívánatos-e hogy önfinanszírozó legyen a felsőoktatás és a hallgatók befizetéseiből éljen meg? Egy felsőoktatási intézmény nemcsak létező ismereteket oktat, de új ismereteket is produkál (kutat is). A kutatási eredmény “public good”-ként viselkedik, hacsak nem ipari titokként kezelik. Ezért közkinccsé váló új ismeret nem fog előállni, ha nincs megoldva a kutatás közfinanszírozása A kutatási költségek épp a kutatási eredmények public good jelleg miatt nem háríthatóak át a hallgatókra.

Helyes-e ha a képzés összes költségét a hallgató fizeti meg? Ha a képzésnek nem lenne semmilyen externália hatása (társadalmi haszna), és ha a képzés kizárólag egyéni “fogyasztási jószág” lenne, akkor indokolt lenne, hogy költségét teljes mértékben az és csakis az fedezze, aki “fogyasztja” (l. pl.: csokoládé, luxus üdülés, autó, egyéni életbiztosítás, kozmetikai célú plasztikai sebészet stb.) Ezért a hatékonynál alacsonyabb mennyiséghez, és súlyos hozzáférési problémákhoz vezet, ha a felsőoktatás minden költségét a hallgatóknak kellene állniuk Ez az összes felsőoktatás-politikai alapcélt aláásná: Nem oldódik meg a felsőoktatás finanszírozás fundamentális problémája, miközben egyetlen hozzáférési, társadalmi és nemzetgazdasági cél sem tud teljesülni

A felvételizők választása -mi a hatékonyabb allokációs mechanizmus: központi munkaerőpiaci tervezés versus piaci versenymechanizmusok A hatékony választás feltételei: a) a fogyasztó informáltsága; b) az információ olcsón és hatásosan megszerezhető; c) ha a fogyasztó könnyebben tudja értelmezni az információt; d) ha a rossz döntés költsége alacsony; e) ha a fogyasztói „ízlések” különbözők. A felsőoktatás esetében ezek a feltételek túlnyomórészt teljesíthetőek. A hallgatók képesek lehetnek olyan döntéseket hozni, ami a saját és a társadalom érdekeit szolgálja. Fontos kivétel: a hátrányosabb helyzetűek kevésbé informáltak, és motiváltak. Teljesen szabályozatlan szabadversenyes piac helyett szabályozott piacra van szükség.

Központi munkaerőpiaci tervezés (mikro-allokációs hatékonysági kérdéskör (1)) A legtöbb ország felsőoktatásában jelentős mértékű központi erőforrás-tervezés zajlik. Problémák: az egyetemek, képzési programok és a hallgatók száma, messze meghaladja a tervezéssel kezelhető méretet. A különböző profilú és színvonalú egyetemeket nem lenne hatékony egyformán finanszírozni. A differenciált finanszírozás elvben megvalósítható lenne egy mindentudó központi tervező által, de a valóságban a probléma már ma is túl komplex, és komplexitása nőni fog. Mi a tervezés szempontjából releváns munkaerőpiac, és a releváns időtáv? (5 év? 50év?; hazai – EU munkaerőpiac?)

Fő következtetések A humán tőke és különösen a felsőoktatás jelentősen meghatározza a jövőbeli kilátásokat Célok: Méret, Minőség és Hozzáférés egyszerre ! Stratégia: Szabályozott piaci versenymechanizmusok az allokációban Információnyújtás Minőségbiztosítás 0-18 hozzáférési politikák Állami szerepvállalás, ahol az adekvát Jól megtervezett diákhitel

Köszönöm a figyelmet!