Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
Egészséges táplálkozás
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Lipidek – zsírszerű anyagok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
A takarmányok zsírtartalma
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
LIPIDEK.
Élelmiszerek gyártása
Étkezési zsiradékok.
Viasz és Gyümölcs észter
Észterek.
Butadién, kaucsuk, műgumi, vulkanizálás, ebonit
A helyes táplálkozás.
Omega 3 étrend kiegészítő kapszula
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A lipidek.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
A szén és vegyületei.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Takarmányozástan.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Szénhidrátok Dolce vita……….
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
Takarmányok zsírtartalma
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
Lipidek.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
Aromás szénhidrogének
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
A FOSZFOR ÉS VEGYÜLETEI
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített telítetlen Természetben páros számú szénatomból

Zsírsavak Alfa (α)-végén található egy karboxilcsoport (-COOH) Másik végén omega (ω)-szénatom Hosszuk növekedésével csökken a vízoldhatóságuk,savasságuk 8 szénatom felett vízben oldhatatlan Szerves poláris oldószerekben oldhatók

Glicerin+zsírsavak = természetes zsírok Természetben állati és növényi szervezetekben Kötött állapotban észterek (trigliceridek) alkotórészeként ↓ Élő szervezetből származó olajok észterkötéseinek hidrolízisével, a glicerin eltávolításával→zsírsavak

Telített zsírsavak Telítetlen zsírsavak Nem tartalmaznak kettős kötéseket Csak karboxilcsoport (-COOH) Egyenes láncai szorosan illeszkednek egymás mellé Állatok → zsír formájában nagy mennyiségű energiát képesek elraktározni kis helyen Telítetlen zsírsavak Legalább egy, kettős kötést (-CH=CH-) tartalmaznak a láncban.

Zsírok,zsírsavak ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ Telítetlen zsírok Telített zsírok(állati zsírok,vaj,disznózsír) ↓ ↓ Többszörösen telítetlen zsírok Egyszeresen telítetlen zsírok ↓ Omega-3 zsírsavak ↓ ↓ ↓ Omega-6 zsírsavak Hal,kagyló,lenmag,dió,szója Omega-9 zsírsavak ↓ ↓ Kukoricaolaj,napraforgóolaj Olivaolaj,avokádó,amerikai mogyoró,mandula

Omega 3 zsírsav Normális növekedés Egészség Omega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszeripari termékek Halolajjal/lenolajjal dúsított termékek Tej és a tojás ↓ Zsírsavtartalma természetes úton is növelhető

Jótékony hatások Agyműködés serkentése, annak zavarainak megelőzése Trombociták szabályzása Bőrbetegségek kezelése és megelőzése

Eszkimók és az Omega 3 http://www.egeszsegguru.hu/news/erdekessegek/mitol-egeszsegesek-az-eszkimok

Fehér húsú halak Lazac Makréla Hering Ezeket eszik az eszkimók, tessék ilyet enni mert jóó és finom is

Hiánya Szerepe az agy kémiájában Szív és érrendszer http://www.tenyek-tevhitek.hu/omega-3-mentalis-zavarok-lelki-betegsegek.htm „És akkor a hiányának következményeinek összefoglalásával megnézzük mit is tudtunk meg ma róla…” Gyors felsorolás: hiánya az agyban elmezavarokat okozhat (depresszió, hiányos koncentráció, szezonális affektív zavarok, agresszió), trombociták esetleges túlszaporodása (=> trombózis, vérrög), artériákban lerakódó anyagtorlaszok. Beszéltünk még a zsírsavak szerepéről, h azon belül hol helyezkedett el az omega-3.

Köszönjük a figyelmet! Előadta: Glück Dóra Készítette: Takács Dóra

Források http://www.tenyek-tevhitek.hu/omega-3-mentalis-zavarok-lelki-betegsegek.htm - Ez a cikk alján meg vannak jelölve az egyéb források amelyből dolgozott http://www.egeszsegguru.hu/news/erdekessegek/mitol-egeszsegesek-az-eszkimok Siklódi Enikő tanárnő órai anyaga A halak Wikipedia