Táplálkozással kapcsolatos Gyakorlati tanácsok CF-eseknek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
A táplálkozás rendje.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
A diabétesz dietoterápiája
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Húspótlók, főzelékfeltétek
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A helyes táplálkozás.
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészséges életmód.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉGES ÉLET MEGŐRZÉSÉHEZ RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Vérzékenységben szenvedő és gyenge látású űrhajósok számára
A hasznos kender Cannabis sativa L..
A csontok diétája.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Táplálkozással kapcsolatos Gyakorlati tanácsok CF-eseknek Tóth Tímea Tanársegéd Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálozástudományi Tanszék 2011. 11. 13. Csillebérc

Javasolt energia-bevitel és tápanyag-összetétel Átlagosan 120-150% energiaszükséglet. Javasolt tápanyagarányok: Fehérje: 30 energia% Zsír: 40 energia% Szénhidrát: 30 energia% Tápanyagok energiatartalma: 1 g fehérje – 4,1 kcal 1 g zsír – 9,3 kcal 1 g szénhidrát – 4,1 kcal Életkor Ajánlott napi energiabevitel CF-eseknek Csecsemőkor 150-200 kcal/kg 1-10 év 130-180 kcal/kg 11-18 éves fiúk 100-130 kcal/kg 11-18 éves lányok 80-110 kcal/kg Férfi 100-120 kcal/kg Nő 80-120 kcal/kg

Energiatartalom növelésének lehetőségei Nyersanyag-válogatás Ételkészítési technológia

Energianövelésre alkalmas konyhatechnológiai eljárások dúsítás bő zsiradékban sütés bundázás - többször, burkolás, tűzdelés legírozás, montírozás manierozás tejpor, tejszín, tápszer használata ételkészítéshez

Javasolt nyersanyagok Zsírtartalom növelésére: tejszín tejföl vaj, margarin, olajok majonéz olajos magvak zsíros sajtok bacon Fehérje növelésére: tojásfehérje egész tojás, tojáspor túró sajt tejpor máj

Javasolt nyersanyagok étkezésenként – 1. Reggeli, kis étkezés Tejes italok – jól dúsíthatók tejszínnel, tápszerrel Tejes turmixok túróval, tejporral Szendvicskrémek vajjal, margarinnal – halból, májból, túróból, sajtból, tojásból Tojásételek – omlett sajttal, sonkával, szalonnával, zöldségekkel Majonéz alapú saláták Szalámik, kolbászfélék Mogyorókrém, lekvár, méz Müzli mézzel, olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel

Javasolt nyersanyagok étkezésenként – 2. Ebéd Levesek – krémlevesek, gyümölcslevesek, pürélevesek Húsételek – sovány vagy közepes zsírtartalmú húsokból; Bő zsírban sütéssel bundázva (akár többször) Töltött húsok – kolbásszal, tojással Párolással készítve – tejszínnel, tejföllel, behabarva Töltött, rakott ételekbe – sajttal, májjal, tojással dúsítva + mártás Tojásételek – krokett, habart, omlett + sonka, sajt, tejszín Köretek Burgonyából püré, fánk, francia rakott b., töltött b. Zöldséges, sajtos párolt rizs Sűrített főzelékek – rántással+tejföl, hintéssel, finom habarással

Javasolt nyersanyagok étkezésenként – 3. Csőben sültek kiegészítve sajttal, tojással, tejszínnel Rizottók, rakott tészták Mártások Hideg mártások – majonéz, tartár Meleg mártások – besamel alapúak, hollandi, gyümölcsmártás, egyszerű meleg mártások Pudingok, felfújtak – sajt~, túró~, dara~, rizs~, máj~, stb. Leveles tészták, omlós tészták, palacsinták édes és sós töltelékkel

Táplálkozással javítható állapotok – 1. Reflux a gyomrot záró gyűrű nyomását fokozó ételek kerülése (csoki, koffeines italok, szénsavas italok) nyálelválasztás fokozása – cukorka, rágógumi, gumicukor gyakori kis étkezések lefekvés előtt ne egyen, étkezés után ne feküdjön le étkezés után séta Puffadás egyes nyersanyagok kerülése – „K” betűsök, hüvelyesek, szénsavas üdítők

Táplálkozással javítható állapotok – 2. Antibiotikus kezelések normál bélflóra megváltozik, a hasznos baktériumok is elpusztulnak probiotikumok vagy szimbiotikumok fogyasztása Tejtermékek – kefir, joghurt, tejföl, túró rudi Étrendkiegészítők – Normoflore, Bonolact, Protexin, Laktív, … Diabetes mellitus egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése: cukor, édességek, cukrozott italok alacsony GI ételek fogyasztása javasolt – glükózhoz képest hogyan emeli a vércukorszintet az adott étel, ital

Táplálkozással javítható állapotok – 3. Alacsony GI ételek: zöldségek, teljes kiőrlésű (magas rosttartalmú) gabonafélék, -tészták, lédús gyümölcsök héjastól Növeli a GI-t: vizes oldat növényi eredetű ételeknél a sejtfalat sértő eljárások: turmixolás, pelyhesítés, reszelés, főzés Csökkenti a GI-t: korpafélék használata egyidejűleg fehérje és zsírfogyasztás

Felhasznált irodalmak: Veresné Bálint Márta szerk. - Gyakorlati dietetika, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, 2004; 270-272.o. Gabriela Sabolová - Nutrition of Childeran and Adults with Cystic Fibrosis; Slovak Cystic Fibrosis Assosiation 2010.

Étrendkiegészítők hatékonyságának vizsgálata cisztás fibrózisban

CÉL: Annak bizonyítása, hogy a kiválasztott étrend-kiegészítő termékek kedvező hatással bírnak a cisztás fibrózisban szenvedő betegek általános fizikai állapotára, emésztőrendszerük működésére, laborparamétereire, légzésfunkcióira. Egy új lehetőség biztosítása a betegeknek állapotuk, életminőségük javítására.

A kutatásban résztvevő intézmények: Semmelweis Egyetem Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék JNS Hungária Kft. – Nahrin étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó cég a kiválasztott betegek kezelését ellátó betegközpontok

Hipotézisek: a termékek használatával javulnak a vizsgált paraméterek a kontroll értékekkel szemben a termékek használatával javul a betegek közérzete, életminősége

A vizsgálat lebonyolításának lépései: Résztvevők szóbeli és írásbeli tájékoztatása a vizsgálat céljáról és menetéről – információk átadása a termékekről. Résztvevőkkel történő beleegyező nyilatkozat kitöltése.   Termékek vizsgálata  Első alkalommal megadott időpontban: betegekkel való konzultáció, életminőség vizsgálatára alkalmas, validált kérdőív kitöltése, a vizsgálandó paraméterek mérése (antropometriai mérések, labor, légzésfunkció, vitális paraméterek) > kontroll értékek, az első kiválasztott termék átadása, használatának ismertetése.

Termékfogyasztás szakaszát követően, 3 hónap elteltével: vizsgálatok ismételt elvégzése – (labor, légzésfunkció, antropometriai mérések, vitális paraméterek), életminőség vizsgálati kérdőív kitöltése > termékhasználat utáni értékek szükség esetén a felmerülő problémák, kérdések megbeszélése   Kiürülési szakaszt követően, 1 hónap elteltével: vizsgálatok ismételt elvégzése > kiürülés utáni értékek, vasprofil ellenőrzése vérvétel során – a következő vizsgálati termék várható hatása miatt,

További lépések: 1 héttel az utolsó vizit után – follow up vizit Kapott eredmények feldolgozása és elemzése, a hipotézisek igazolása, vagy cáfolása. Eredmények publikálása

Vizsgált termékek: 1. Articsóka keserű Egy ital, mely... serkenti a máj szöveteinek regenerálódását (májsejtvédő), javítja az epe viszkozitását, fokozza az epetermelést és ürülést, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést, emulgeálja a zsírokat. Emellett vérnyomáscsökkentő és ér-elmeszedés gátló hatását is igazolták.

Vizsgált termékek: 2. Narosan Áfonya multivitamin Folyadék, amely… tartalmaz minden életfontosságú vitamint és ásványi anyagot, magas antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítő.

Vizsgált termékek: 3. Halolaj kapszula segíti az immunrendszer munkáját, gyulladáscsökkentő hatású, segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, pozitív hatású a vérzsírszintre, vesebetegség, valamint egyes bőrbetegségek esetén is. a halolajban lévő omega-3 zsírsav hosszú távon cf-eseknél javítja a tüdő funkciót, a légzőrendszert érintő fellángolásokat és az antibiotikumos kezeléseket csökkenti.* *G Olveira, C Olveira, E Acosta… Fatty acid supplements improve respiratory, inflammatory and nutritional parameters in adults with cystic fibrosis – Arch Bronconeumol, 2010 Feb;46(2):70-7.

Köszönöm a figyelmet!