Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A diabétesz dietoterápiája

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A diabétesz dietoterápiája"— Előadás másolata:

1 A diabétesz dietoterápiája
Janovits Gabriella Diabétesz Gondozási Nemzeti Központ, Szent Imre Kórház IV. Belgyógyászat Budapest, október 04.

2 A jól összeállított étrend nélkülözhetetlen eleme a diabétesz terápiájának. Megfelelő diéta nélkül egyetlen kezelési módszer sem lehet elég hatékony.

3 A diéta célja: normoglikémia elérése
ingadozó vércukorszintek kiküszöbölése szövődmények elkerülése vagy kialakulásuk késleltetése ideális testtömeg elérése és megtartása

4 Vércukorszintet befolyásoló tényezők:
étkezések szénhidráttartalma az elfogyasztott szénhidrátok minőségi összetétele mozgás napszak lelki állapot, stressz frontok

5 Energia 1 g fehérje 5,4 kcal (ebből csak 4,1 kcal hasznosul)
1 g zsír 9,3 kcal 1 g szénhidrát 4,1 kcal 1 g alkohol 7,1 kcal

6 Az étrend energiatartalma
Elhízás esetén: kcal fizikai munkát végzők esetében kcal-val megemelhető Normál testtömegűeknél: kcal

7 Az étrend Összetétele:
szénhidrát: 55 % (döntően összetett szénhidrátok, sok diétás rost) fehérje: % zsír: %

8 Szénhidrátok egyszerű szénhidrátok – gyorsan felszívódók:
nem fogyaszthatók: cukor, méz és ezekkel készült termékek korlátozott mennyiségben fogyaszthatók: tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek összetett szénhidrátok – lassan felszívódók: pékáruk, különösen a teljes kiőrlésű lisztből készültek egyes zöldségfélék, hüvelyesek rostok: vízoldékonyak: segítik megelőzni a nagyfokú vércukor ingadozást, mert késleltetik a tápanyagok felszívódását (pl. zab, hüvelyesek) vízben nem oldódók: gyorsítják a táplálék áthaladását a béltraktuson (pl. búza, kukorica)

9 Szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők:
feldolgozottság elkészítés érettség rostok más táplálék egyidejű fogyasztása

10 A diéta irányvonalai

11 Az étkezéseknél nem a naponta bevitt szénhidrátmennyiség nap végére kiszámolt összege a legfontosabb, hanem az, hogy a megadott időpontokban a megadott szénhidrátmennyiséget fogyassza el a cukorbeteg!

12 Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el!
Napi 5-6 étkezés A 3 főétkezés mellé 2-3 kisétkezés beiktatása szükséges kisebb posztprandiális vércukoremelkedés testtömeg-gyarapodás veszélyének csökkentése éhség mérséklése céljából Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el!

13 Tilos a cukros ételek fogyasztása
gyors vércukoremelő hatás magas energiatartalom, alacsony tápérték Mesterséges édesítők: Cukorpótlók: Hőre bomlik: aszpartam szacharin Hőre nem bomlik: ciklamat aceszulfam-K fruktóz szorbit maltodextrin

14 Szabadon fogyasztható élelmiszerek
paradicsom, zöldpaprika, gomba, cukkíni, paraj, saláta, uborka, retek , káposzta nyersen, salátának vagy levesnek elkészítve

15 Alacsony zsírtartalom
túlzott testtömeg gyarapodás megelőzése hiperlipidémia csökkentése, ill. megelőzése céljából sütés, főzés, párolás minimális olajjal - teflon, alufólia stb. olajspray használata alacsony zsírtartalmú tejek, tejtermékek, húsok választása Magas rosttartalmú ételek

16 Relatív fehérjeszegénység
a veseszövődmények kivédése a magas fehérjetartalmú ételekhez társuló többnyire magas energiatartalom miatt

17 Kerülni kell a félkész és késztermékeket
többnyire magas zsírtartalom – nem kívánt súlygyarapodás feldolgozottságuk miatt nagy vércukoremelő hatás szénhidráttartalmuk többnyire bizonytalan Folyadékok elsősorban víz, szénsavmentes ásványvíz, tea cukros üdítők, cukor hozzáadásával készült gyümölcslevek nem férnek bele a diétába light üdítők és gyümölcslevek csak alkalomszerű fogyasztásra ajánlottak

18 Az étkezések szénhidrát tartalma - tablettával kezelt diabéteszesek esetén –
túlsúly → 120 g CH 07.00 reggeli 25 g (legalább 20 g lassú) 10.00 tízórai 10 g ( gyors) 13.00 ebéd g 16.00 uzsonna 10 g (gyors) 19.00 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) (22.00 utóvacsora 10 g) normál testtömeg →160 g CH 07.00 reggeli 30 g (legalább 20 g lassú) 10.00 tízórai 20 g ( 10 g L, 10 g GY) 13.00 ebéd g 16.00 uzsonna 20 g (gyors) 19.00 vacsora g (ebből max. 10 g GY) (22.00 utóvacsora 10 g)

19 Az étkezések szénhidrát tartalma - ICT esetén –
túlsúly → 120 g CH 07.00 reggeli 25 g (legalább 20 g lassú) 09.30 tízórai 10 g ( gyors) 12.15 ebéd g 14.45 uzsonna 10 g (gyors) 17.15 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45 utóvacsora 10 g normál testtömeg →160 g CH 07.00 reggeli 30 g (legalább 20 g lassú) 09.30 tízórai 20 g ( 10 g L, 10 g GY) 12.15 ebéd g 14.45 uzsonna 20 g (gyors) 17.15 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45 utóvacsora 10 g (főleg lassú)

20 Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett
Az étkezések szénhidrát tartalma gyors hatású analóg inzulin + bázisinzulin kombinációja mellett Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett reggeli g (tízórai g) ? ebéd g vacsora g reggeli g (~11.00 szükség esetén - kezelőorvos ajánlása alapján tízóraira is sor kerülhet – g) ebéd 50 g vacsora g

21 Az étkezések szénhidrát tartalma - gesztációs diabéteszben -
reggeli g (csak lassú!) tízórai 20 g ebéd g uzsonna g (gyors) vacsora g ( utóvacsora 15 g)

22 Étkezési napló Elengedhetetlen, mert:
pontos képet kap a dietetikus a beteg táplálkozásáról a hibák korrigálásával a beteg diétája javítható a füzetvezetéssel rögzülnek az élelmiszerek tápanyagtartalmai a beteg ellenőrizni tudja magát

23 Motiváció Nehéz, mert: a betegek többnyire panaszmentesek
nem tekintik magukat betegnek a dolgozó diabéteszesek a munkájukat gyakran a diéta rovására végzik

24 Edukáció a gondozás elengedhetetlen részét képezi team-feladat
diabetológus orvos edukátor asszisztens dietetikus családorvos együtt-mérés, együtt-számolás!

25 Tapasztalatok a kezelés hatékonysága érdekében gyakran kell találkozni a cukorbeteggel (a kontrollok sűrűsége egyéntől függ) az első találkozás alkalmával a megbeszélés ne tartson fél-egy óránál tovább gyakori igény a beteg részéről a diabétesz alaposabb ismerete, a részletes tájékoztatás a kiscsoportos oktatás jó edukációs forma, de az egyéni oktatást nem helyettesíti

26 Összefoglalás A megfelelő diéta (mennyiség, minőség) az egyik legfontosabb részét képezi a terápiának, hiszen segítségével a kooperáló betegek nagyobbik hányadánál a szövődmények kialakulása megakadályozható, de legalábbis késleltethető, a 2-es típusú diabéteszeseknél az inzulin bevezetése elkerülhető.


Letölteni ppt "A diabétesz dietoterápiája"

Hasonló előadás


Google Hirdetések