Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A csontok diétája.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A csontok diétája."— Előadás másolata:

1 A csontok diétája

2 A csontokban szervetlen : kalcium, foszfor, magnesium, mangán szerves: kollagén, egyéb fehérjék találhatóak

3 Felépitést Segiti:A, D, E, K vitamin C-vitamin,
réz, mangán, cink, vas, magnézium Gátolja: oxálsav, fitinsav, vas sok, fehérje sok zsir, sok rost tartósitók erős sózás kávé, nikotin

4 Kalcium Az emberi testben kb. 1 kg kalcium található,
99%csont, 1% idegrendszer,izmok, véralvadás Ha valahol hiány keletkezik, a szervezet azt a csontokból pótolja. 0-6 hó: 400 mg, 6-12 hó: 600 mg, 1-10 év: 800 mg, 11-24 év 1200 mg, felnőttkor: 800 mg, változókor, időskor: mg. A kalcium felszívódása éves korig a legjobb (átlag 60%, míg a későbbi életkorokban csak 20-40%).

5

6 Tej, tejtermékek minden olyan tényező adott, ami segíti a kalcium felszívódását, illetve csontokba való beépülését. Savas közeg D-vitamint, A-, K- és E-vitamint, tejcukrot, tejfehérjéket, magnéziumot, foszfort, mangánt stb.

7 a magyar lakosság tej- és tejtermékfogyasztása alacsony. 5 l/fő/év
az optimális a 15 l/fő/év lenne. A joghurt és kefir - könnyebben emészthető, a kalcium felszívódása is ezekből a termékekből a legkedvezőbb. élő kultúrával - antimikrobális hatásuk is van, bélflóra

8 oxálsav a sok kalciumot tartalmazó paraj, sóska, zeller és rebarbara gátolja a bennük lévő Oxálsav kalcium felszívódását, túlzott fogyasztásuk esetén az egyéb élelmiszerekben levő kalciumot is megkötik

9 fitinsav Szintén nem engedi a kalciumot felszivódni
Pl: hüvelyesek, szárazbab, búzakorpa

10 Kalciumelvonás kávé és egyéb koffeintartalmú italok, alkohol, kakaó
Vizeletkiválasztás fokozása révén 1 césze kávé milligram. nagy fehérjetartalmú, erősen sózott ételek nikotin nikotin.

11 Állati zsiradékok csökkentése
hidegen sajtolt növényi olajokat; hal; a gyümölcsök és a zöldségek egészségesebbek nyersen; desszertnek gyümölcsöt, joghurtot, túrót fogyasszunk; a frissen készített ételek mindig értékesebbek lassan, jól megrágva normál testsúly,

12 Túlzott kalciumbevitel
káros az arra hajlamosaknál elősegítheti a vesekőképződést, székrekedést is okozhat, Hangulati zavarok:depresszio rontja a vas és a cink felszívódását.

13 foszfor túlzott mennyiségben megakadályozza a kalcium beépülését, sőt, el is vonja azt a csontokból. Az egyes élelmiszerek foszfortartalma magas: konzervek, kóla, készételek, krémek, szószok, ömlesztett sajtok, kávé. nátrium-foszfátot, kálium-foszfátot, foszforsavat, pirofoszfátot vagy poliofoszfátot

14 Magnézium 60 százaléka a csontokban található. hiánya
zavart okoz a szénhidrát- és zsíranyagcserékben, Fehérjesziintézisben szója, a búzacsíra, a zabkorpa, a barna kenyér, az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, a főzelékek és a gyümölcsök.

15 A vázképzéshez szükséges még zselatin, amihez a kocsonyákból, zseléből, csontlevesből és a háztartási zselatinból is hozzáférhetünk

16 D vitamin Hal, belsőségek, kaviár Csukamájolaj NAPFÉNY
Vitaminkészitmények Min. 4ooE/die (1oooE) freseniusD3, alphaD3

17 Javasolt gabona kerülendő
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka finomított liszt, 4 tojásosnál tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács

18 Javasolt zöldség kerülendő
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba bő olajban sült, csőben sült, rántással sürített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonya

19 Javasolt gyümölcs kerülendő
friss asztali gyümölcsök ,aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben Édes kompótok, szirupok, édes nektárok

20 Javasolt olajos magvak kerülendő
gesztenye, pattogatott kukorica, dió, mandula földimogyoró, kesudió, kókusz, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (2-3 dkg/adag) Sózott magvak Vajas pattogatott kukorica

21 Javasolt zsiradék kerülendő
növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin

22 Javasolt hús, hal kerülendő
szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek (különösen javasolt: szardínia), mérsékelt (max. 30%) zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek Fogas!!!! pecsenye kacsa és liba, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, 30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő

23 Javasolt tejtermék kerülendő
1,5% és 2,8% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, 20-30% zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári) tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% tejföl, zsíros túró, 30%-nál sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán,camambert tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor

24 Javasolt Tojás Kerülendő
Heti max 5 Főtt, buggyantott Zsirban sütve

25 Javasolt, édességek kerülendő
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé (max. 3 dkg/adag), teljes kiőrlésű lisztből készült keksz

26 Javasolt italok kerülendő
víz, ásványvíz Fonyódi, Büki, Kékkúti, Visegrádi, Balfi, Mohai Ágnes zöldség- és 100%-os gyümölcslé, tejes-, joghurtos turmixok, max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők, Ca+ ital szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok

27 CartinormD Étrendkiegészitő Chondroitin-szulfát, 800mg!!
Glukozamin – szulfát 1500mg!! C-vitamin, mangán Calcium D3vitamin 2000E!! Izületi kopás, porcbetegségek, de csontritkulás megelőzésére is

28 CSONTRITKULÁSBAN HASZNÁLHATÓ HOMEOPÁTIÁS GYÓGYSZEREK, Schüssler sók
 Calcium fluoratum D6 Kálcium felszívódás javítása, kötőszöveti gyengeség, csontritkulás Silicea D12 Ásványi anyaok felszívódásának serkentése, törések gyógyítása Symphytum 5 CH csonttörés fájdalmának csillapítása Calcium carbonicum 9 CH kálcium felszívódás javítása, csontritkulás Calcium phosphoricum D6 Kálcium felszívódás javítása, gerincgyengeség


Letölteni ppt "A csontok diétája."

Hasonló előadás


Google Hirdetések