Baromfiipar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Házi tartósítási eljárások
Advertisements

Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
Készítette: Tóth Tünde
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Flavon max termékcsalád
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Az ókori sumér étkezési szokások
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Reformtáplálkozás.
Természetes Színezékek
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Konzervipari töltőberendezések (Élelm. Gépek I. segédanyag)
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Boripar.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
A megporzástól a termésig
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Állandóság és változás környezetünkben
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testünk építőkövei – a vitaminok
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
„Istenek eledele” A csokoládé.
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Tápanyagaink.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
A káposztafélék és a burgonya
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
21. FÖLDMŰVELÉS.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Híg oldatok tulajdonságai
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar A tojás szerkezete

Baromfiipar

Baromfiipar A tojás tömege A tojás egyes részeinek tömegaránya: Héj: 10% Tojásfehérje: 55-60% Tojássárgája: 30-33% (Sok zsiradékot, zsírban oldódó vitamint, valamint lecitint és koleszterint tartalmaz) Az egész tojás energiatartalma 75 kcal. Ebből a sárgájáé 59 kcal. Az energiatartalom függ a nagyságtól: a "kicsi"-é 66, a "közepes"-é 75, a "nagy"-é 84, az "extra nagy"-é 94 kcal.

A tojás alakja, színe, foltossága Baromfiipar A tojás alakja, színe, foltossága A héj színe a tojó fajtájától függ Lehet: barna, sárga, vagy kékes is (a sötétebb héjú vastagabb és szilárdabb, mint a fehér Felszíne: fényes, vagy matt rücskös (mészrétegek egyenlőtlen lerakódása miatt), vagy sima A tojás külső jellemzőitől nem függ a tojás tartalmának összetétele, minősége! Mintegy tízezer póruson át cserélődnek a gázok A nagyság elsősorban fajtafüggő, (pl. jércetojások  kisebbek) A tyúk súlyának emelkedésével a tojás nagysága is növekszik 3 éves korig. Tavasszal nagyobb.

Baromfiipar A tojás összetétele % Víz Sz.a Fehérje Zsír NMx Hamu Házityúk 72,5 27,5 13,3 11,6 1,5 1,1 Pulyka 72,6 27,4 13,2 11,7 1,7 0,8 Gyöngytyúk 72,8 27,2 13,5 12,0 0,9 Kacsa 70,1 29,9 13,0 14,5 1,4 1,0 Lúd 70,4 29,6 13,9 1,3 Japán fürj 74,0 26,0 12,5 10,8 átlag: 72,07 27,93 13,23 12,32 1,40 0,98 szórás: 1,38 0,43 1,23 0,31 0,11

A tojás összetételének megváltoztatása Baromfiipar A tojás összetételének megváltoztatása Biológiai értékének növelése céljából (pl. Okos tojás tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavmennyiséget - biztosítva ezáltal az ideális omega-3, omega-6 zsírsavarányt -, valamint az antioxidáns hatású E-vitamint )

Baromfiipar A tojások minőség szerinti osztályozása: A osztály, vagy “friss tojás” B osztály, vagy “másodosztályú, illetve tartósított tojás” C osztály, vagy “gyenge minőségű élelmiszeripari hasznosításra szánt tojás” A C osztályú tojás tehát nem kerülhet kiskereskedelmi forgalomba, illetve közvetlen fogyasztásra. Az A osztályú tojás minősége: Tojás héja szabályos alakú, tiszta és sértetlen A légkamra magassága a “friss tojás” jelölésű tojások esetén legfeljebb 4 mm, egyébként 6 mm Fehérjének: tiszta, áttetsző, kocsonyás felépítésű, idegen anyagtól mentes A sárgája: lámpázáskor csak árnyék formájában látható, nem távolodik értékelhetően a tojás középpontjától, idegen anyagtól mentes A csírakorong nem észlelhető fejlettségű A tojás mentes minden idegen szagtól

Baromfiipar A B osztályú tojások minősége: A héj szabályos alakú és sértetlen legyen A légkamra magassága legfeljebb 9 mm lehet. A fehérje tiszta, áttetsző és minden idegen anyagtól mentes Sárgája: átvilágításkor csak árnyék formájában látható, idegen anyag nem lehet benne. A csírakorong: alig észlelhető fejlettségű A tojás minden idegen szagtól mentes legyen. A B osztályú tojások három tojásfajtát foglalnak magukba: a.       nem hűtött és nem tartósított tojások; b.      hűtött tojások, amelyeket mesterségesen +5°C alatt tartott hőmérsékletű helyen hűtöttek; c.       tartósított tojások, amelyeket olyan gázkeverékben tartósítottak (hűtéssel vagy anélkül), melynek összetétele különbözik a levegőétől, illetve amelyeket más módszerrel tartósítottak.

Baromfiipar A C osztályú tojások minősége: A C osztályba tartoznak azok a tojások, amelyek az A és B osztályba sorolásnak nem felelnek meg. Ezek a tojások ipari (élelmiszer- és egyéb ipari) célú továbbfeldolgozásra alkalmasak. A tojásokat minősítésüknek megfelelően jelölni kell. A tojások jelölése: A csomagolások (mind fogyasztói, mind gyűjtőcsomagolás) külső felületén tisztán olvasható módon fel kell tüntetni a következőket: annak a vállalatnak a nevét vagy üzleti nevét és címét, amely csomagolta vagy csomagoltatta a tojásokat; a tojáscsomagoló azonosító számát; a minőségi és tömegosztályt (az A osztályú tojások jelölhetők “A osztály” kifejezéssel vagy a “friss” szóval, illetve együttesen is); a csomagolt tojások számát; a minőségmegőrzési időtartam dátumát, a csomagolás dátumát; a hűtött vagy a tartósított tojások esetében a hűtésre, illetve a tartósítási módokra vonatkozó jelöléseket; javaslatot arra, hogy a fogyasztó vásárlás után hűtve tárolja a tojást.

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar Libatermékek összetétele Liba (egész) Libamáj Libazsír Víz (%) 52,4 35,8 0,5 Fehérje (%) 15,7 22,1 Zsír (%) 31,0 40,5 99,0 Ásványi anyag (%) 0,9 1,6 - Összes kalória (cal/100 g) 364 469 923

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar Egyes baromfiipari termékek zsír- és koleszterintartalma Forrás:www.ohki.hu

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Baromfiipar

Konzervipar Alapanyagok Bogyós gyümölcsök: szamóca, málna, ribizke, egres, csipkebogyó, szőlő, áfonya Csonthéjas gyümölcsök: Cseresznye, sárgabarack, meggy, szilva, őszibarack Almatermésűek: Alma, körte, birs, sárgadinnye. Egyéb gyümölcsök: Citrom, narancs, ananász. Burgonyafélékhez tartozó zöldségek: Paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, burgonya. Hüvelyesek: Zöldborsó, zöldbab, bab, szójabab. Káposztafélék: Fejes káposzta, karfiol, karalábé, bimbóskel.

Konzervipar Gyökérfélék: Sárgarépa, petrezselyem, zeller, kerekrépa, feketegyökér, cékla (magas ásványi anyag és C-vitamin tartalom). Kabakosak: Uborka, spárgatök. Hagymafélék: vöröshagyma (Makói), fokhagyma  prebiotikum Leveszöldségek: Paraj, vagy spenót. Évelők: Spárga, rebarbara (Szibériában őshonos). Gombák: Döntően a termesztettek (Champignon, Laska). Részben vadon termők (vargánya, Rókagomba, szarvasgomba). Állati eredetűek: emlősök húsa, baromfifélék húsa, halfélék (tengeri, édesvízi, Hering, Szardella, Pisztráng, Ponty, Garda, Keszeg).

Konzervipar Adalékanyagok Tartósítók és ízesítők: Konyhasó (NaCl), pácsók (KNO3, NaNO3, NaNO2), cukrok, invertcukor, keményítőszörp, mono-Na-glutamát (glutaminsavas nátrium, kedvező ízhatású), ecetsav (CH3-COOH), tejsav (CH3-CH-(OH)-COOH), borkősav, citromsav, aszkorbinsav. Tartósítószerek: Kénessav (H2SO4), hangyasav (H-COOH), benzoesav (döntően Na-só formájában, mert könnyen oldódik), sorbinsav (CH3-CH=CH-CH=CH-COOH, K-só formájában, mert az a vízben oldódik). Egyéb anyagok: Színezők (mesterséges, természetes), állományjavítók (stabilizálószerek, így pl. a pektinek, keményítők, zselatin). Víz: közepes keménységű legyen.

A konzervipar segédanyagai Mosó – és fertőtlenítőszerek Csomagolóanyagok: Fém, fa, papír, műanyag, üveg és ezek kombinációi. Egyedi (kis és nagyfogyasztói) és gyűjtőcsomagolás. Forma, nagyság- és színválaszték Víz: ivóvíz minőségű (10-400/cm3 szaprofita csíra, nitrit, patogén csíra és mérgező vegyületek nem lehetnek benne, minél lágyabb legyen). Funkciói: Mosó- és fertőtlenítőszer-oldat készítés, cukor és porok oldása, alvadék és vajrögök mosása, stb.

Konzervipar A légzés hatása a gyümölcsök érésében - klimaktérikus gyümölcsök: ebbe a csoportba tartozó gyümölcsöknél a légzésintenzitás a kezdődő csökkenés után ismét növekedni kezd, majd elér egy maximumot (klimaktérikus maximum), ezután ismét csökkenni kezd, de a növekedés előtti értéknél magasabb szintre áll be. Ilyen gyümölcs az alma, körte, banán, sárgabarack, őszibarack, dinnye, szilva stb. nem klimaktérikus gyümölcsök: ezeknél a gyümölcsöknél az érés során a légzésintenzitás fokozatosan csökken. Ide tartoznak a citrusfélék, az eper és rokonai, ananász, szőlő, cseresznye, meggy stb.  Befolyásolja: hőmérséklet: csökkenésével a légzésintenzitás csökken, O2-koncentráció: növekedésével a klimaktérikus maximum korábban következik be, de a légzés intenzitása nem változik.  CO2 és O2 parciális nyomása: a CO2-koncentráció növelése és az O2 koncentráció csökkentése csökkenti a légzésintenzitást, kálcium: túl magas kálciumszint azonban emeli a légzésintenzitást, ezért káros. gyümölcs fajtája: a klimaktérikus maximum ideje és a légzésintenzitás változó

Belső etilénkoncentráció[ml/l] Konzervipar Az etilén szerepe a légzésben a legegyszerűbb szerves molekula, az anyagcsere folyamatokban a zsírsavanyagcserében: a lipidek bomlásával nő az etiléntermelés egyike az érés megindításáért felelős növényi hormonoknakaz érési folyamatok megindításához szükséges specifikus enzimek szintézisét serkenti megtalálható mind a klimaktérikus, mind a nem klimaktérikus gyümölcsökben, de az intenzív etiléntermelés a klimaktérikus gyümölcsökre jellemző. Gyümölcs Belső etilénkoncentráció[ml/l] Citrusfélék 0.1-0.3  Alma 25-2500  Körte 80  őszibarack 1-20  Banán, mangó 0.04-2  Avokádó 30-70 

A konzervipar kész és melléktermékei Befőttek: Tiszta gyümölcs, üvegben, dobozban, cukoroldattal felöntve, légmentesen lezárva, tartósítószerrel és pasztőrözéssel tartósítva. Mesterséges színezékek használata nem engedélyezett.

Konzervipar

Konzervipar

Konzervipar

Konzervipar Gyümölcsízek: Vegyes-, szilva-, narancs-, citrom-, sárgabarack-, őszibarack-, meggy-, málna-, alma-, körte-, földieper- és ribiszkeíz a leggyakoribb.

Konzervipar Zöldségek sós lében   A zöldségtermékek sós lében hőkezeléssel tartósítva enyhén sós vagy enyhén ecetes-sós felöntőlében különféle módon előkészített zöldségeket tartalmaznak. Hőkezeléssel tartósított zöldborsó Hőkezeléssel tartósított zöldbab Csemege kukorica Hőkezeléssel tartósított sárgarépa Hőkezeléssel tartósított gomba Hőkezeléssel tartósított spárgakonzerv (Csírág konzerv) Hőkezeléssel tartósított karfiol konzerv Hőkezeléssel tartósított gyalult tök konzerv Hámozatlan paradicsom Hámozott paradicsom Szeletelt vagy darabolt (kockázott) paradicsom Hőkezeléssel tartósított vegyes zöldségkonzerv

Konzervipar

Konzervipar

Konzervipar

Konzervipar Gyümölcshúsok (pulpok) és -velők: Hőkezeléssel és vegyszerrel (Na-benzoát, kénessav) tartósított Gyümölcslevek: Szűrt és rostos, lé, nektár, gyümölcsital Főzelék és zöldségkonzervek: Zöldborsó, zöldbab, spárga, vegyes, tök, sűrített paradicsom, paradicsom ivólé, lecsó Ételkonzervek: Húsok, belsőségek mártásban (pl. marhapörkölt, csikóstokány), vagy körítéssel, (pl. székelykáposzta, bográcsgulyás) Húskonzervek: Húst, fűszereket, ipari szalonnát, emulgenseket tartalmaznak. Halkészítmények: Pácolt szardellagyűrű (ringli), szardellapaszta, olajos hal, füstölt hering, halászlé, halsaláták, stb. Ízesítők és leveskészítmények: Pritamin, mustár, ketchup, leveskockák, levesporok, levessűrítmények.

Konzervipar Melléktermékek Borsóhüvely: Szilázskészítésre Paradicsommag: Étolaj. Szárított mag 22% olajat tartalmaz. Almatörköly: Pektingyártás, takarmányozás Cefre: Szeszfőzés Cseresznye- és meggyszár: Szárítva értékes drog. Gyógyteák, szívgyógyszer. Sárgabarackmag-bél: Édesipar használja fel

Hűtőipar Alapanyagok Gyümölcsfélék: A szedésre legalkalmasabb. Emellett fajtaazonos, egyenletes nagyságú, friss, ép, egészséges és erős aromájú legyen. Zöldségfélék: Zöldborsó, zöldbab, karfiol, bimbóskel, sárgarépa, paradicsom, paprika, uborka, tök, spárga, paraj, kukorica, stb. Egyéb anyagok: Húsfélék és belsőségek

Konzervipar Késztermékek Gyorsfagyasztott gyümölcsök: Guruló málna, szamóca,cseresznye, meggy, cukorszórt málna, ribiszke, meggy, szeder, cukorszirupos körte, szilva, őszibarack, sárgadinnye, szilva és vegyes gyümölcs, málnakrém, stb. Gyorsfagyasztott zöldségek: Natúr formák (pl. zöldborsó), zöldségkrémek (pl. parajkrém), aprított (pl. tök, uborka, petrezselyem, kapor), kockázottak (pl. sárgarépa, paszternák, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller). Gyorsfagyasztott félkész- és készételek: Vagdalt húspogácsa, vagdaltmáj, töltött paprika, szilvásgombóc, rántani való hús, zsemlegombóc, hús- és májgombóc, derelye, panírozott készítmények, pizzák. Gyorsfagyasztott desszertek: Gesztenyepüré, gyümölcstorták, habosított, zselésített poharas desszertek, stb.