MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK, FOGYATÉKKAL ÉLŐK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
A TÁMOP / projekt bemutatása
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
Segélyezési rendszer átalakítása
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A Grundfos Vállalatcsoport
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
Mi is az a társadalmi integráció?
Balog Lajos: Munkáltatók szerepe a komplex rehabilitáció folyamatában
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
Fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi keretei Előadó: Tatosné Takács Andrea június 23.
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
„A TÁMOP /1 program Békés megyében elért eredményei” Solti Lajos TÁMOP projektmenedzser 2013.február.14 TÁMOP
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
ÚJ KIHÍVÁSOK, KAPCSOLÓDÁSI PONTOK A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN, KIEMELTEN A FOGYATÉKKAL ÉLŐKRE DECEMBER 18.
Készítette: Farkasné Veres Edina
A kamarák, mint köztestületek lehetséges szerepe a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítésében.
Előadás másolata:

MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK, FOGYATÉKKAL ÉLŐK „Újra munkában” - TÁMOP 5.3.8 ”Pszichológiai és Pedagógiai” Nonprofit Közhasznú Szolgáltató Kft. MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK, FOGYATÉKKAL ÉLŐK REINTEGRÁCIÓJA A NYÍLT MUNKAERŐPIACRA

Mottónk: „Az igét nemcsak hirdetni kell, hanem ragozni is” /Pázmány Péter/

A pályázó szervezet bemutatása A „Pszichológiai és Pedagógiai” Nonprofit Közhasznú Szolgáltató Kft. 2009 óta látja el fő tevékenységeként rehabilitált járadékos emberek mentorálását, és tanácsadói tevékenységet folytat. 2012-ben Veszprém és Fejér megyében 7 tanácsadó segítségével a másfél év alatt 1460 tanácsadási órát nyújtottunk, ebből 466 óra valósult meg Fejér megyében, 994 óra pedig Veszprém megyében. 2005 óta veszünk részt a hátrányos helyzetűek munkába állását támogató humánszolgáltatásokban.

2013. júliusától ingyenes szolgáltatásunk Veszprém megyében Veszprém Megye - központi iroda 8200 Veszprém, Almádi utca 3.

Fejér megyében Fejér Megye - központi iroda 8000 Székesfehérvár, Távirda u. 12.

Néhány gondolat a programról… A társadalmi szerepvállalás a cégek számára az Európai Uniós tagságunk óta ismertebb fogalom Magyarországon. Munkánk során a hangsúlyt a meglévő képességekre, az együttműködésre helyezzük. A tartós egészségi gondokkal küzdő személyeknek többféle akadállyal kell megbirkózniuk: labilis mentális-szociális háttér, alacsony képzettségi szint, az akadály-mentesítés hiánya, az egyenlő bánásmód elvét nem kellően érvényesítő jogszabályok

A rehabilitációs járadék rendszere lehetővé teszi e hátrányos helyzetű csoport újbóli munkába állását. A megváltozott munkaképességű személyek támogatásához nem elegendő a hagyományos eszköztár – legalábbis a tartós, kielégítő „megoldások” eléréséhez. A támogató, kollegiális és toleráns munkahelyi légkör azonban védő hatású.

a prevenció és a rehabilitáció, Az egészségdeterminánsok az alábbi tényezőkből adódnak össze: 20% veleszületett tulajdonságok 35% életmód 30% természetes és társadalmi környezet 15% egészségügyi ellátás Ebből következik, hogy alapvető fontosságú : a prevenció és a rehabilitáció, melynek sikere humánszolgáltatás - tanácsadói tevékenység és kompetenciafejlesztés együttesével eredményes.

Korlátok helyett sikerek… „Megváltozott munkaképességű lett az év dolgozója a Tesconál.” www.rehabjob.blog.hu

A program közvetlen célja A megváltozott munkaképességű munkavállaló az egészségkárosodásának illetve fogyatékosságának megfelelő munkahelyi környezetben, egészséges képességeihez mért, megfelelő munkakörben dolgozhasson.

A foglalkozási rehabilitáció elemei: • oktatási, foglalkozásbeli és életvezetési előzmények megismerése • funkcionális és foglalkozási képesség és személyiségvizsgálatok elvégzése • a korábbi munkahely támasztotta igények elemzése • egyéni foglakozási rehabilitációs terv elkészítése • képzés, továbbképzés • a munkakörnyezet adaptációja • munkába helyezés • követés

Hogyan képzeljük el az együttműködésünket a munkáltatókkal? megkeressük számukra a megfelelő munkavállalót személyes tanácsadásunkkal felkészítünk a közösségbe történő belépésre, segítünk a munkakör elvégzéséhez szükséges kompetenciák kialakításában segítséget nyújtunk a speciális igényeknek megfelelő munkakör kidolgozásában mentoráljuk a szolgáltatásba bevont ügyfeleinket annak érdekében, hogy munkavégzésük hosszú távra szóljon

Miért alkalmazzon megváltozott munkaképességű személyt? Emberi oldalról társadalmi felelősségvállalás okán presztízst jelent a cég számára a megváltozott munkaképességűek integrációja a fogyatékkal élők nehezebb elhelyezkedésük tudatában gyakrabban lojálisabbak a céghez, munkájukat megbízhatóan, pontosan végzik. hozzásegít az emberek közti tolerancia kialakulásában színt és új látásmódot visznek a cég életébe

Pénzügyi vonatkozásban  Kötelezettségek kiváltása kiváltható a rehabilitációs hozzájárulás összege a munkáltató részéről, ha statisztikai létszámának 5%-ig alkalmaz megváltozott munkaképességű személyeket. A törvény szerint 25 fő feletti statisztikai létszámmal rendelkező cégeknek rehabilitációs hozzájárulást (964.500 Ft/ év) kell fizetnie, ha nem alkalmaznak megváltozott munkaképességű személyeket. Kedvezmények igénybe vétele Rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállalók utáni adókedvezmény. A kedvezmény a bruttó jövedelem, legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27%-a

Miben tudnak segíteni a mentorok a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő személyeknek?

Segítség: Legfőképp kapcsolati támogatásban! 1. Adatlap, nyomtatvány kitöltésében 2. Kérelmek, bejelentések továbbításában 3. Ügyfélszolgálat felkeresésében 4. Tájékoztatás az eljárás menetéről, az ellátással kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről 5. Eligazodás az igények elbírálásban, a jogszabályi előírásokban 6. Rehabilitációs ellátás esetén az együttműködés teljesítésében, munkába helyezés és megtartás segítésében 7. „Klasszikus” mentori feladatok, szolgáltatások biztosításában Legfőképp kapcsolati támogatásban!

A lényeg:

Szemléletmód, kommunikáció, és a viselkedés változására van szükség! „AZOKAT A PROBLÉMÁKAT, AMELYEKET EGY BIZONYOS SZINTŰ GONDOLKODÁSMÓD OKOZOTT, NEM LEHET MEGOLDANI UGYANOLYAN SZINTŰ GONDOLKODÁSMÓDDAL.” (Albert Einstein)

Köszönöm a figyelmet! „Az igét nemcsak hirdetni kell, hanem ragozni is” /Pázmány Péter/

További információk: Veszprém, Almádi út 3. www.piptrening.hu www.facebook.com/ujramunkaban A „Pszichológiai és Pedagógiai” Nonprofit Kft. veszprémi irodája: Veszprém, Almádi út 3.