Energia a házban és a ház körül

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Széchényi Ferenc Gimnázium
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Alternatív energiaforrások
A megújuló energiaforrások
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
Kazán rekonstrukció
Gyors megtérülés termál, vagy hulladékhő hasznosítással, utóbbi esetben a meglévő környezeti ártalmak csökkentésével!
Üzemeltetési költségek csökkentése
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
Hővisszanyerős szellőztetés
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
Energiatakarékosság a Délép Ipari Park Kft.-nél
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
Mivel és hogyan világítsunk gazdaságosan?
Világítási fogyasztók és világítástervezés Kapitány Dénes 2/14.E.
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Készítette: Éles Balázs
Napkollektor Kránicz Péter.
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Levegő-levegő hőszivattyú
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Energia és takarékosság a háztartásban
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Energetikai gazdaságtan
A tűz.
Hőszivattyú.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Dr. Gutay Zoltán – ügyvezető Kovács Sándor épültgépész-mérnök
KÜLSŐ ÉGÉSI LEVEGŐS KANDALLÓK ÉGÉSTERÉNEK SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE
Egészségügyi intézményekben végzett energia hatékonysági beruházások
1 Épülettervezés Készült az támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom nem feltétlenül tükrözi az.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Napelemes rendszerek és a napkollektor
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
Lakóépületek hőszivattyús rendszerei
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Fenntarthatósági témahét
Energiatakarékos megoldások
Lenti Róbert Villamosmérnök BSC
Előadás másolata:

Energia a házban és a ház körül

„Légkondicionálás”

Hagyományos építészet

Légkondicionáló/léghűtő

Szigetelés

Építészeti

„Zöldítés”

Energiatakarékosság Kapcsold le! Húzd ki! Vedd lejjebb! Cseréld le! stb.

Stand by

Fogyasztás Egy háztartás teljes energiaköltségének 60-70%-a fűtésre, 10-15%-a meleg vízre 8-12%-a hűtésre 10%-a az elektromos berendezések üzemeltetésére, 2%-a pedig világításra megy el. Hosszabb távollét esetén teljesen kapcsolja ki a háztartási készülékeket.

Konyha - Hűtőszekrény A hűtőszekrény szellőzőnyílását szabadon kell hagyni és rendszeresen tisztítani kell. A szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése kb. 10 %-kal növelheti az energiafogyasztást. A hűtőszekrény helyes, illetve helytelen használata közötti különbség a tényleges energiafogyasztásban 100% is lehet! A hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk (+5°C-nál már 15%-kal nő a fogyasztása.) A hűtést nem igénylő élelmiszereket (pl. felbontatlan konzerv) ne tárolja a hűtőben. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, csak akkor, ha feltétlenül szükséges, ez ugyanis hőveszteséget jelent. Energiatakarékossági szempontból is fontos a megfelelő hűtőkészülék kiválasztása. Fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda mellé felesleges több csillagos hűtőszekrényt vásárolni, mert a hűtőszekrényben lévő mélyhűtő rekeszt nem lehet kihasználni. Ilyenkor célszerűbb a csillag nélküli, hátlap-elpárologtatós hűtőszekrényt választani. Rendszeresen ellenőrizni kell a hűtőkészülék ajtajának zárását, a záró felület tisztántartását. Az energiafelhasználás szempontjából az "A" jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a "G" fogyasztja a legtöbb energiát. 2003-ban bevezették az "A+" és az "A++" változatokat is, amelyeknek további 25-45%-kal kisebb a fogyasztása.

Konyha - Főzés Ha az étel felforrt, vegyük a tüzet kis lángra. A zöldségeket ne főzzük bő lében. Energiát spórolunk meg, mert kevesebb vizet kell felmelegíteni. Amit lehet, azt gőz nyomása alatt (kuktafazékban) célszerű főzni. Az idő és az energia megtakarítása elérheti a 30-40 %-ot. Ennél az eljárásnál az ételek csak gőzzel érintkeznek, ezáltal a vitaminok és ásványi sók vesztesége jelentősen csökken. Főzéshez olyan edényt használjunk, amelyiknek a talpa a főzőlap méretéhez illik. Amennyiben elektromos tűzhelyet használ, kapcsolja le a főzőlapot a főzés befejezése előtt, és használja ki, hogy a főzőlap még 5-10 percig meleg!  Energiát spórolhatunk, ha a sütőt pár perccel azelőtt kikapcsoljuk, hogy a sütnivaló készen lenne. A sütőben van még annyi tartalékenergia, ami készre süti az ételt. Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel hosszabb idő alatt, de kevesebb energiával főzhető meg. Sokkal kevesebb energia kell tojásfőzőben a lágy tojás elkészítéséhez, mint nagyobb teljesítményű főzőlap és külön edény felfűtéséhez. Ügyeljen arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén; elektromos tűzhely esetén pedig a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt használjon. Ha a sütünk, minél több ételt süssünk egyszerre, vagy egymás után. Az elektromos sütőt akár már a befejezés előtt 5-10 perccel is kikapcsolhatja, hagyja dolgozni az utóhőt! A villamos főzőedények és villamos serpenyők jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgoznak, mint a főzőlapon az edény. A légkeveréses edényben 20-30 %-kal gyorsabban és 30-50 %-kal kevesebb energiával lehet főzni, mint a tűzhelyen. Párolt ételek nemcsak egészségesebbek is, de energiatakarékosabb a főzés is. A sütőt nem érdemes előmelegíteni, ez energiapazarlás. Csak a kelt tésztáknak van szükségük meleg sütőre, minden mást hideg sütőben is el lehet kezdeni.

Világítás A világítás kialakításánál vegye figyelembe, hogy milyen helyiségben milyen tevékenységhez szeretné használni a mesterséges fényt. Ezzel biztosíthatja, hogy az adott helyiségben csak olyan mértékben és addig világítson, amíg szükséges. Az általánosan elterjedt izzólámpának a hatásfoka mindössze 6%. A hagyományos izzóhoz mérve a halogénizzóé már 12%-os, kb. 20% energia takarítható meg. Energiagazdálkodási szempontból a kompakt fénycsövek alkalmazása igen kedvező, fogyasztásuk mindössze egyötöde az azonos teljesítményű izzólámpának (szemünk a fény hatásfokában többnyire négyszeres különbséget érzékel). Előnyük még, hogy élettartamuk 4-10-szerese az átlagosan mintegy 1000 órás izzólámpáknak. Energiát 90-95% takaríthatunk meg LED-es fényforrások használatával. Használjuk ezeket ott ahol csak tudjuk. Ez évente több kW energia megtakarítását eredményezi, ráadásul hosszú élettartamuk miatt környezetkímélőbb! Mondjon le a folyamatos világításról. Mindig csak abban a helyiségben legyen felkapcsolva a világítás, ahol éppen tartózkodik. Érdemes bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni, így valóban csak akkor ég a világítás, amikor szükség van rá.

Számítógép http://www.journeysystems.com/?powercalc Új számítógép vásárlásakor figyeljen arra, hogy energiagazdálkodási rendszerrel ellátott készüléket válasszon. Az ilyen berendezéseknél csak azok a részek kapnak áramot, amelyek aktuálisan épp használatban vannak. Legtakarékosabb képernyővédő a kikapcsolás. Hosszabb munkaszünetnél a számítógépet és a képernyőt kapcsolja ki teljesen. Jó ha tudja, a képernyővédő becsapós dolog: mozgó képek esetén még több energiát is elfogyaszt, mint normál üzemmódban. Jobb, ha hosszabb munkaszünet esetén teljesen kikapcsolja a képernyőt.

Szellőztetés/hűtés Sok energiát igényel a hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése is, ezért rövid ideig, szélesre tárt ablakokkal szellőztessen, a fűtést pedig közben állítsa minimumra. Használjon függönyt, sötétítőt, reluxát, redőnyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheti a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, és télen a nagyon hideg levegő beáramlását.

Fűtés Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30%-kal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik. Feleslegesen ne fűtsön, vegye le a fűtést abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik! Minden 1 °C hőmérséklet-csökkentés kb. 5% fűtőenergia-megtakarítást eredményez. A központi fűtésű lakásokban célszerű a kívánt hőmérsékletet helyiségenként hőmérséklet-szabályzókkal beállítani és radiátorra szerelhető szeleppel a szükséges fogyasztást szabályozni. Ezzel a megoldással 6-7 % energia-megtakarítást érhetünk el. Szobai párologtatóval a relatív nedvesség szabályozható, a nagyobb légnedvesség mellett az alacsonyabb hőmérséklet is kellemes. A vízcsapok csepegését lehetőleg azonnal meg kell szüntetni. A meleg vízcsap folyamatos csepegése havi 150-200 liter meleg víz elfolyását okozhatja. A elektromos melegvíz-tárolókat célszerű külön mért villamos energiával működtetni, ezzel is 53-63% költségmegtakarítás érhető el. Lakószobáinkat 20-22 C fokra fűtsük, a fürdőszobában 24 C fok szükséges, a konyhában elegendő a 18 C fok is. Éjszaka legjobb 18 C fok körüli hőmérsékletben aludni. Célszerű azokat az épületeket és helyiségeket is temperálni, ahol nem tartózkodunk. Teljes fűtési számláját úgy kalkulálhatja ki, ha fűtési rendszere beruházási költségeit - a rendszer várható élettartamára leosztva - is hozzáadja a havi fűtés költségéhez.

Mosás Mosógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszon olyan eszközt, amely víz- energiatakarékos programmal is rendelkezik. Válasszon olyan készüléket, ahol a mosási hőfok a mosási programtól függetlenül, egyedileg állítható. Kerülni kell a ruhanemű túlzott elszennyeződését. Mosáskor lehetőleg 60 °C-os mosóprogramot kell választani, akkor ugyanis nem szükséges előmosást és a 95 °C-os programot alkalmazni, így 35-40 % villamos energia takarítható meg. A mosógépet teljesen fel kell tölteni. A mosógép áram-felhasználása összefügg a töltöttségi állapottal és ezzel ugyancsak összefügg a vízfelhasználás. Ha a teljes feltöltést választjuk, akkor havonta ezzel 15-20 kWh villamos energiát tudunk megtakarítani. Mosási hőmérséklet: Érdemes kipróbálni, hogy az újfajta mosószerekkel nem szükséges 90 °C-on mosni a szennyezett ruhát, ha a hőmérsékletet 10-20 °C-kal alacsonyabbra (melyet a mosószer lehetővé tesz) állítjuk be, az elérhető energia-megtakarítás, minden mosási folyamatnál 0,2 és 0,5 kWh között van. A makacs foltokat inkább kezelje egyedileg, ahelyett, hogy az egész töltet mosnivalót magas hőmérsékleten, sok mosószer hozzáadásával mosná.

„Pszichikai” A villany-, gáz- és vízóra legyen jól látható és rendszeresen olvassuk le, így hozzászoktatjuk magunkat a takarékos energiafelhasználáshoz.

Új technológiák

Kondenzációs kazán A hagyományos égéssel működő kazánoknál a vízgőz, vagyis a benne lévő rejtett hő a termelődött füstgázzal együtt távozik a kéményen keresztül. A kondenzációs technológia elsődleges célja az, hogy a füstgázzal távozó rejtett hő mennyiségét drasztikus módon lecsökkentse, azaz a fűtőanyagban rejlő energiát a maximális mértékben hasznosítsa olyan magas hatásfokkal, amelyet a hagyományos típusú gázüzemű kazánokkal lehetetlen elérni.

Pellet kazán Az újszerű légáram megoldással a legalacsonyabb füstgáz-hőmérsékletet tudjuk garantálni. A speciális terelésnek köszönhetően a hamu a kazánban tárolódik, és nem kerül a kéményen keresztül a szabadba, mint oly gyakran az előfordul. A pellet hulladékfából préselt hengeres rudacskák. Kezeletlen, vagyis természetes fűrészporból, ill. gyaluforgácsból állítják elő, ami a hazai erdő- és mezőgazdaságból, ill. a fafeldolgozó iparból kerül ki hulladékként. A pellet természetbarát, CO2 semleges, vagyis az égése során mindössze annyi széndioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során beszívott, így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, valamint nem segíti elő az üvegházhatást, kedvező árú és gazdaságos energiaforrás. Míg a kőolaj-, gáz- és szénkészleteink végesek, a szállításuk, ill. áraik külföldtől függnek, addig a fa hazai és állandó megújuló tüzelőanyag. Ezzel egy potenciálisan korlátlan energiaforrás áll rendelkezésre.

Megújuló energiaforrások

Napkollektor A síkkollektor a napkollektorok legismertebb és legelterjedtebb változata. Ez a kollektor egy elől üvegezett, hátul hőszigetelt lapos szerkezet, amelyben egy napsugárzást jól elnyelő, fekete lemezre (abszorberre) erősített csőrendszer található. A napsugárzás áthalad a jó fényáteresztő képességű üveg fedőlapon és elnyelődik az abszorberen, amely az elnyelt napsugárzás hatására a hozzá erősített csőrendszerrel együtt felmelegszik. A keletkezett hőenergiát aztán a csővezetékben keringtetett hőátadó folyadékkal lehet elszállítani a napkollektorból. A síkkollektorok közös jellemzője az egyrétegű üvegfedés, és a magas szelektivitású elnyelőlemez alkalmazása. Az ilyen kollektorok maximális hatásfoka 80% körül van, átlagos, derült időjárás esetén pedig 60% körüli hatásfokkal alakítják át a napsugárzást hőenergiává.

Napelem Bárhová, ahová nem jut el a hálózati villamos energia, a nepelem ott is működteti elektromos készülékeit 12 vagy 230 V-ról egyaránt. Hűtheti ételét - italát, olvashat energiatakarékos lámpák fényénél, vagy akár Tv-t is nézhet. A napelem a napkollek- tortól eltérően nem hőt, hanem elektromos áramot termel. Előnyei: Zajtalan működés Nincs káros Co2 kibocsátás Nincs mozgó alkatrész és így alacsony a karbantartási költség A napelem cellák élettartama hosszú, általában minimum 20-25 év és szinte bárhol használhatóak Felhasználási javaslat: Villamos hálózattal el nem látott épületekhez Hétvégi házakhoz Nyaralókhoz Tanyákra

Hőszivattyú Levegő – víz Talajhő – víz Víz – víz Levegő – levegő

Levegő – víz hőszivattyú A levegő-víz hőszivattyú egy olyan ventilációs rendszer, amely a levegőt beszívja, majd egy hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. Ez a legelterjedtebb hőszivattyú könnyű és olcsó telepítésnek valamint a kis helyigénynek köszönhetően. Főbb jellemzői: szélsőséges hőmérsékletek között (-25 °C - +30 °C) is alkalmazható a talajhő-víz és víz-víz hőszivattyúkhoz képest kisebb beruházást igényel könnyen beépíthető az arra alkalmas fűtési rendszerbe alacsony hőlépcsőjű rendszerekhez javasolt kül- és beltéri típusok egyaránt léteznek egyszerűen, olcsón telepíthető nem igényel előkészítést bárhová telepíthető

Víz- víz hőszivattyú A hasznosítható energia szempontjából a víz-víz hőszivattyúk a legoptimálisabbak, mivel a legtöbb hőenergiát állítják elő ugyanazon befektetett elektromos energiából az összes hőszivattyú típus közül. Ennek oka a viszonylag magas talajvíz hőmérséklet, amely nem változik jelentős mértékben a téli hónapokban sem. A víz-víz hőszivattyúk telepítéséhez három kútra van szükség egy nyerő és két nyelő kútra. Fontos, hogy a kút vízhozama folytonosan tudja biztosítani a hőszivattyú működését, ugyanis a kút elapadása esetén a hőszivattyú nem üzemel. Magas talajvízszinttel rendelkező területeken javasolt a használata. Főbb jellemzői: a hűtés kialakításának lehetősége tartozékokkal nem szükséges más fűtési rendszer nagy mennyiségű vizet igényel legmagasabb COP (jóságfok)

Föld (talajhő) – víz hőszivattyú A felhasználható, kinyerhető energia szempontjából a föld-víz hőszivattyúk a víz-víz hőszivattyúk után a második helyen állnak. A rendelkezésre álló szabad földterület függvényében lehetőségünk nyílik földkollektoros vagy talajszondás hőszivattyú alkalmazására. A felső talajréteg úgy 100 méter mélységig a besugárzott napenergiát és a föld belsejéből érkező geotermikus energiát tárolja. A föld-víz hőszivattyúk meglehetősen nagy földterületet igényelnek, a kellő hőenergia előállításához. Ha nincs elegendő helyünk ilyen földkollektor telepítésére, a talajszondás kivitel a megfelelő választás. A föld-víz hőszivattyúk alkalmasak passzív hűtés ellátására is, így kellemes hőmérsékletet biztosíthatunk egész évben. Főbb jellemzői: passzív hűtés kialakításának lehetősége nem szükséges más fűtési rendszer vízszintes fektetés esetén nagy földterületet igényel

Levegő – levegő hőszivattyú Ez a hőforrás a kivitelezés egyszerűsége és gyorsasága miatt ideális, nincs hozzá szükség kertre, vagy talajvízre, a levegő bárhol elérhető hőforrás. Ebben az esetben egy levegős kültéri egységgel nyeri a hőszivattyú a hőt a környezetből és a kivont hőt a helyiség levegőjének adja át. Főbb jellemzői: egyszerűen, olcsón telepíthető nem igényel előkészítést hűtés - fűtés lehetőség bárhová telepíthető

Rekuperátor (központi szellőztető berendezés) A mindinkább emelkedő energiaárak arra kényszerítik az embereket, hogy épülő, vagy meglévő házaikat fokozottan hőszigeteljék és a lehető legnagyobb légtömörséget érjék el. Így lehetséges az energiaveszteség és a fűtésköltség minimalizálása. A természetes légcsere a szigetelt ablakok és ajtók miatt többé nem lehetséges. Ennek következtében a helyiségben nagy mennyiségű szén-dioxid és vízpára halmozódik fel, mely rossz közérzetet, felületi kondenzációt és az épületszerkezet károsodását eredményezi. Ezek kiküszöbölésére szellőztetőrendszert (rekuperátort) érdemes beépíteni. Ez a rendszer segít a lakásban tartani a meleget, miközben behozza a friss, oxigéndús levegőt. A szellőztető készülékek cserélhető pollenszűrőkkel vannak ellátva, melyek biztosítják, hogy a helyiségek levegője mindig tiszta, por és pollenmentes legyen. Előnyei: A folyamatos friss levegő Nincs szennyezőanyag, por vagy rovarok A speciális pollenszűrők az allergiásoknak is kellemes környezetet biztosítanak A szellőzés eredményeként nem lép fel penészesedés, gombásodás A friss levegő bejön, de a zaj nem A rendszernek köszönhetően a huzat kiküszöbölhető A szellőztetés eredményeként a konyhából és mellékhelyiségből a kellemetlen szagok folyamatosan távoznak A szabályozott szellőztetés eredményeként csökken a fűtési- és hűtési költség, valamint csökken a környezet károsanyag terhelése A távozó fáradt levegő hőtartalma a bejövő friss levegő felmelegítésére fordítódik

Földház

Készítette: Ecsedi Zsolt, tanár Gönczy Pál Általános Iskola, Debrecen-Józsa