Új fejezetek a vajdasági ifjúságpolitika történetében Eszményektől a kompetenciák felé IV. Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások Magyarországon és Európában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Mgr.iur. Deli Andor október 29., Szabadka.  MÁR LASSAN TÍZ ÉVES SIKERES EGYÜTTMŰKÖDÉS  PÁLYÁZATI RENDSZEREN KERESZTÜL  ÓTA A MAGYAR NEMZETI.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
általános főig. helyettes
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az ÚMVP intézményrendszere
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
A Magyar Köztársaság kormánya
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
HU HR CBC időszak rövid áttekintése TOURISM4C HUHR/1101/124/0008 Nyitókonferencia Zalaegerszeg 2015 május 21 Tálos András, programmenedzser,
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Vajdasági ifjúsági tapasztalatok az uniós programok terén
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
Előadás másolata:

Új fejezetek a vajdasági ifjúságpolitika történetében Eszményektől a kompetenciák felé IV. Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások Magyarországon és Európában előadó: ifj. Juhász Bálint Szeged, október 4.

A vajdasági ifjúságpolitika kormányzati szereplői ► Szerb Köztársaság Ifúsági és Sport Minisztériuma ► Vajdaság Autonóm Tartomány Sport és Ifjúsági Titkársága ► Magyar Nemzeti Tanács Ifjúsági Bizottsága – új szereplő, új szerepkörben ► Helyi önkormányzatok (járások) ifjúsági irodái

A szakterületre vonatkozó stratégiai dokumentumok ► Nemzeti Ifjúsági Stratégia ► NIS Cselekvési Terve ► VAT Ifjúságpoltikai cselekvésterve 2010 – 2014 (vázlat) ► helyi önkormányzatok cselekvési tervei (Pancsova, Kishegyes, Topolya, Magyarkanizsa) ► kidolgozásra vár a magyar fiatalok problémáival foglalkozó stratégiai dokumentum

VAT Ifjúságpolitikai Cselekvési Terve ► az első ifjúságpolitikával foglalkozó stratégiai dokumentum Szerbiában ► az első ilyen stratégiai dokumentum, melynek alkalmazása, hatálya véget ért ► elkészült a dokumentumba foglaltak megvalósításáról szóló jelentés ► folyamatban van a 2010 – 2014 időszakra vonatkozó stratégiai dokumentum kidolgozása

A jelentés (értékelés) célja ► felmérni a dokumentumban foglaltak megvalósításának sikerességét ► megállapítani, hogy a megfogalmazott intézkedések és a megvalósított projektek hozzájárultak – e a megfogalmazott célok eléréséhez ► a fiataloknak hasznára váltak – e a megvalósított projektek ► a fiatalok helyzetének javítása a hatékonyság fokának megállapítása által ► a titkárság további stratégiai hozzáállásának kialakítása

A megvalósítás ► 2005 – 2008 között három pályázati kiírást jelentetett meg a titkárság civil szervezetek és önkormányzatok részére ► ebben az időszakban összesen 650 projekt került beadásra, melyből 211-et hagyott jóvá a titkárság ► a kiírások össz értéke ,00 dinár (kb ,00 HUF) ► a községek (járások) kb. 90% részt vett a megvalósításban (civil szervezet v. ifjúsági iroda)

Forráselosztás ► Környezetvédelem22,28% ► Kultúra és szababdidő15,64% ► Önkéntesség13,27% ► Egészség12,32% ► Foglalkoztatás11,85% ► Oktatás 9,95% ► Szociális politika 7,58% ► Tájékoztatás 7,11%

Projekt monitoring és értékelés ► pályázat útján kiválasztott civil szervezetek végezték pályázati ciklusonként ► 1. ciklus: Női Alternatíva - Zombor, ► 2. ciklus: Szabadegyetem - Szabadka és Pro – Vitae Mitrovica, ► 3. ciklus: Újvidéki Humanitárius Központ - Újvidék ► a titkárság anyagi támogatásával

Oktatás ► Intézkedések:  a NFO standardizálása és a témával foglalkozó szervezetek evidentálása  képzők képzése a NFO népszerűsítése céljából  a fiatalok hálózatosodásának segítése  tanárok és önkéntesek képzése – NFO elsajátítása  életfogytig tartó tanulás népszerűsítése  inkluzív oktatás népszerűsítése  nem elérhető oktatási tartalmak feltérképezése  ismeretterjesztő kiadvány a formális és a NFO tartalmakról  NFO programok (önkéntesség, tolerancia)

Oktatás ► Általános következtetések és ajánlások:  Formális oktatás ► oktatási rendszer reformja (Bologna) ► kevés tanításon kívüli aktivitás az iskolákban ► jelentős az iskolai erőszak problémája  NFO ► még mindig nem létezik az NFO szervzetek és programok jegyzéke ► még nem létezik az önkéntességről szóló törvény ► nem létezik olyan rendszer, amely hozzájárulna a NFO elismeréséhez  Élethosszig tartó tanulás ► elengedhetetlen a személyes kompetenciák fejlesztése

VAT Ifjúságpolitikai Cselekvési Terve ► kidolgozását előlűtja a NIS cselekvési tervének intézkedése ► VAT kormánya december 10-én dönt a kidolgozásáról ► teljes egészében illeszkedik a NIS-hez és annak cselekvési tervéhez ► támaszkodik VAT ICST 2005 – 2008 dokumentumra és annak eredményeire ► foglalkozik a Youth in Action és az EU ifjusági stratégiájával (2010 – 2018)

VAT Ifjúságpolitikai Cselekvési Terve ► az előző CST-től annyiban tér el, hogy 8 helyett 9 beavatkozási területet állapít meg, az eddigiek mellett helyet kap a fiatalok BIZTONSÁGA ► a beavatkozási területek és intézkedések meghatározása mellett kiemel párhuzamos intézkedésként tekinti a fiatalok képíését az erőszakmentes kommunikáció, konfliktuskezelés témakörében

VAT Ifjúságpolitikai Cselekvési Terve ► Minden beavatkozási területre vonatkozóan tartalmaz:  társadalmi helyzetelemzést  általános ajánlásokat  intézkedéseket  célokat  tevékenységeket  mutatókat  hordozókat  forrásokat és  időhatárokat

Oktatás ► Általános célok:  Közép- és felsőoktatásban részvevő fiatalok számának növelése  Fiatalok részvételének növelése az oktatási és oktatáson kívüli tartalmak meghatározásában diákparlamentek által  Adatbázis készítése a NFO szervezetekről és programokról  NFO-ban részvevő fiatalok számának növelése …

Magyar Nemzeti Tanács Ifjúsági Bizottsága (MNT IB) ► A Magyar Nemzeti Tanács a vajdasági magyarság kisebbségi parlamentje ► Bizottságai:  Közoktatási  Felsőoktatási  Művelődési  Tájékoztatási  Nyelvhasználati  IFJÚSÁGI

Magyar Nemzeti Tanács Ifjúsági Bizottsága (MNT IB) ► Bizottság az MNT ifjúságpolitikát érintő döntéseinek előkészítését, véleményezését, a döntések végrehajtásának szervezését, ellenőrzését ellátó munkatestülete ► Hatáskörök: a) javasolatot terjeszt a Tanács, illetve a Közigazgatási Hivatal elé a magyar ifjúságpolitikát érintő kérdésekre vonatkozóan, b) javasolja a Tanácsnak a Bizottság által alapított ernyőszervezetek (hálók) éves munkatervének jóváhagyását,

Hatáskörök c) dönt az ifjúságra vonatkozó pályázatok kiírásáról és elbírálásáról, d) fejleszti az ifjúsági szervezetek és egyesületek közötti együttműködést, a hagyományos értékek ápolását, az intézmények, a lakosság kezdeményezéseinek, önszerveződéseinek munkáját, e) javaslatot terjeszt a Tanács elé az intézményrendszer fejlesztésére és átalakítására, f) figyelemmel kíséri az ifjúsági szervezetek és egyesületek célkitűzéseinek tervezését és megvalósulását,

Hatáskörök g) véleményezi az ifjúsági szervezeteket és egyesületeket érintő köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati döntéseket, javasolja a Tanácsnak azok felülvizsgálatának kezdeményezését, h) véleményezi a köztársasági, a tartományi és a helyi önkormányzatok költségvetési javaslatainak az ifjúsági szervezetekre és egyesületekre vonatkozó részét, i) véleményezi a magyar nemzeti közösség ifjúsági szerveződései szempontjából fontos intézmények alapszabályait és egyéb jogi aktusait, javasolatot terjeszt a Tanács elé a szükséges intézkedések megtételére vonatkozóan,

Hatáskörök j) kidolgozza és a Tanács elé terjeszti a magyar ifjúság fejlesztésének rövid-, közép- és hosszú távú koncepcióját, k) kidolgozza és a Tanács elé terjeszti a magyar nemzeti közösség ifjúsági életét érintő gondok megoldására vonatkozó javaslatot, l) véleményezi az ifjúsággal kapcsolatos Tanács elé kerülő előterjesztéseket, m) javasolja a Tanácsnak az ifjúság területét érintő jogszabályok módosításának kezdeményezését, n) egyéb átruházott feladatokat lát el.

MladGrad2010 ► elismerés civil szervezetek, médiák és önkormányzatok részére ► Ifjúsági és Sport Minisztériuma és a Polgári Kezdeményezések civil szervezet ítéli oda ► Kategóriák:  ifjúsági cálokra odaítélt közterület  ifjúsági műsorok  a fiatalok helyzetének általános javítása

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!