A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Tanuló régiók – EU gyakorlat Magyar álom vagy valóság ? Farkas Éva PTE FEEK Balatonszepezd, március 27. A MŰVELŐDÉS HETE A TANULÁS ÜNNEPE.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
HORIZONTÁLIS TUDÁSMEGOSZTÁS
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Hipermédia tanulási források az interneten
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK I. Kereskedelmi Vámkedvezmények Szabadkereskedelmi övezet Vámunió Közös piac II. Gazdasági Közös gazdaságpolitika III. Oktatás.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Előadás másolata:

A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr. Koltai Dénes Az európai oktatás és képzés jövője és a magyar felnőttképzés prespektívái Pécs 2004 szeptember 30 – október 1

Lisszaboni célok: A munkavállalói kompetenciák kialakítása Az aktív állampolgári léthez szükséges kompetenciák kialakítása

A lisszaboni stratégia kiemelt területei Forrás: Új Pedagógiai Szemle, LIII, 2003. május

A stratégia kiemelt területei 2001 novembere: a Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács az élethosszig tartó tanulást az oktatás és képzés alapelemévé tette. Elkészült az e-learning akcióterve. Két fórum foglalkozott a szakképesítések átláthatóvá tételével és a szakképzés minőségével. 2001: a Nyelvek Európai Éve, amely kiemelte a nyelvi sokszínűség fontosságát az európai oktatás és képzés területén. 2001 szeptembere: a Bizottság által előterjesztett kommüniké a felsőoktatási együttműködés erősítéséről az Unión kívüli országokkal. Fehér könyv az ifjúságról. Akcióterv a képességekről és a mobilitásról (a „High Level Task Force on Skills and Mobility” című jelentés alapján).

Nagyra törő, de reális célok Az európai oktatás és képzés referencia legyen a Világ előtt. Az európai oktatási és képzési rendszerek kompatibilitása biztosítsa az európai állampolgárok számára az „átjárást”. Az EU tagállamokban szerzett képzettségek kölcsönös elismerése. Életkortól függetlenül az EU-polgárok számára az élethosszig tartó tanulás nyitott lehetősége. Európa kedvelt célállomás legyen más régiókból érkező diákok számára.

1.: Az EU-s oktatási és képzési rendszerek minőségének és hatékonyságának javítása A tanárok és oktatók oktatásának és képzésének fejlesztése. A tudás alapú társadalom által megkívánt ismeretek fejlesztése. Az IKT-hoz való hozzáférés biztosítása mindenki számára. A toborzás növelése a (természet)tudományok és műszaki tanulmányok területén. Az erőforrások optimális kihasználása.

A tanulás vonzóbbá tétele A fiatalok a kötelező oktatás befejezte után is a képzésben maradjanak; a felnőttek motiválása, hogy felnőtt korban is tanuljanak. Rugalmas tanulási módok kialakítása. LLL intézményi hálózatok létrehozása.

2.: Az oktatási és képzési rendszerekhez való hozzáférés megkönnyítése mindenki számára Nyitott tanulási környezet. Az LLL lehetőségeinek kiszélesítése (információ, tanácsadás, útmutatás) Olyan tanulás és képzés, melybe a felnőttek is be tudnak kapcsolódni. A tanulás elérhetővé tétele mindenki számára annak érdekében, hogy a tudás alapú társadalom kihívásaira jobb válaszok szülessenek. Mindenkinek szóló, rugalmas tanulási módok támogatása. Az élethosszig tartó tanulással foglalkozó oktatási és képzési intézmények hálózatának előmozdítása különböző szinteken.

Aktív állampolgárság, az egyenlő esélyek és a társadalmi kohézió támogatása A demokratikus értékek megjelenése az iskolában; az emberek felkészítése az aktív állampolgárságra. Az oktatás és képzés céljaiba és működésébe bele kell építeni az egyenlő esélyek fogalmát. Kevésbé kiváltságosak is ismeretekhez és készségekhez jussanak, és motiváltak legyenek a tanulásra.

3.: Nyitott oktatási és képzési rendszer

Kapcsolat a munka világával, a kutatással és a társadalommal Az oktatási-képzési rendszerek együttműködése a társadalommal. Partnerség az oktatási-képzési intézmények, a vállalatok és a kutatás között. Résztvevőközpontú képzésfejlesztés az alapképzéstől a munkahelyi tanulásig.

A vállalkozó szellem fejlesztése A kezdeményezőkészség és kreativitás támogatása a vállalkozó szellem fejlesztése érdekében. Az üzleti vállalkozásokhoz szükséges készségek elsajátítása.

Az idegennyelv-tanulás fejlesztése Bármely életkorban két vagy több nyelv elsajátítása az anyanyelven kívül. Hatékony idegennyelv-tanítási módszer a felnőttkorban.

Mobilitás és csereutak A mobilitás legyen eszköz a hátrányos helyzetűek akadályainak lebontásában. A mobilitás minőségi aspektusainak monitorozása. Az elsajátított kompetenciák elismerése és érvényesítése. Az európai oktatás elismertetése a világban; más régiókból származó diákok, kutatók, tudósok számára vonzóvá tétele.

Az európai együttműködés erősítése Az akkreditációs eljárások hatásosságának növelése a tanulás ,a képzés és a foglalkoztatás érdekében. Együttműködés az akkreditációban és minőségbiztosításban. Nyitott információk az oktatás és képzés lehetőségeiről. A tanítás és képzés európai dimenzióinak elősegítése és népszerűsítése.

2004. Március 3.: Jelentés a barcelonai stratégia sikeréről „Oktatás és képzés 2010” a lisszaboni stratégia sikere a sürgős reformokon múlik. Európai Unió Tanácsa, Brüsszel, 2004. március 3.

Cselekvésre van szükség, miközben fogy az idő Előrelépés az európai együttműködés terén A munkaprogram megvalósítása érdekében tett első lépések A felsőoktatás központi szerepe a tudás Európájában Fokozni kell a mobilitást az oktatás és a képzés területén Az Európai Uniónak fel kell zárkóznia fő vetélytársaihoz Európai Unió Tanácsa, Brüsszel, 2004. március 3.

Három módszer a sikerhez 1.: A reformok és beruházások koncentrálása A szükséges források hatékony mozgósítása A pedagógus-és oktatói pályavonzerejének növelése Európai Unió Tanácsa, Brüsszel, 2004. március 3.

Három módszer a sikerhez 2.: Az egész életen át tartó tanulást konkrét realitássá kell tenni. Átfogó, koherens és összehangolt stratégiák kidolgozása. Erőfeszítések koncentrálása a hátrányos helyzetű csoportokra. Közös európai elvek és referenciák alkalmazása. Európai Unió Tanácsa, Brüsszel, 2004. március 3.

Három módszer a sikerhez 3.: Az oktatás és képzés Európájának megvalósítása Egységes európai szakképesítési rendszer kidolgozása Az akadályok felszámolása a mobilitás aktív támogatásával Az európai dimenzió megerősítése az oktatásban Európai Unió Tanácsa, Brüsszel, 2004. március 3.

Az „Oktatás és képzés 2010” rangjának emelése Európai Unió Tanácsa, Brüsszel, 2004. március 3.