Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia 2013. május 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Szociális és Munkaügyi Minisztérium (?) Zalaegerszegi Gyermekotthona Terápia - megjegyzések október 12.
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A kulcskompetenciák.
a látássérült emberekért
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szociális munka az onkológiában
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A képzőművészet-terápia
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Zeneterápia.
A család szerepe, jellemzői
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Kommunikáció beteg gyermekekkel
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Fogd A Kezem Alapítvány
Skizofrénia.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Klinikai pszichológus a közösségi pszichiátriában
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Mi is az a társadalmi integráció?
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Mindennapi veszteségeink
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
Buda Béla dr. A krónikus beteg kommunikációs megnyilvánulásai
Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
„Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja”. Miért? Bert Hellinger több évtizedes megfigyelései alapján azt vallja, nemcsak saját lelkünk rezdülései.
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Személyes életvitel.
A szocializáció folyamata
A képzőművészet-terápia
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
Előadás másolata:

Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia 2013. május 23.

Pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásainak célcsoportja Krónikus pszichiátriai betegséggel élő egyének (skizofrénia, szkizoaffektív zavar, bipoláris affektív zavar, hangulat zavar diagnózis), Otthonukban élnek Betegségük ambuláns kezelés mellett szinten tartható Elsősorban aktív életkorúak (20-50 év közötti személyek)

Pszicho-szociális rehabilitáció Célja, hogy a krónikus mentális betegséggel élő emberek is autonóm életet élhessenek, melyhez hozzátartozik a saját otthon, megfelelő oktatás, „értelmes” munka, szociális és intim kapcsolatok, valamint a társadalmi életben való teljes jogú részvétel lehetősége. Krónikus pszichiátriai betegséggel élő személyek többsége optimális farmakoterápia mellett is reziduális tünetekkel, kognitív deficittel, pszicho-szociális problémákkal küzd. Az intézményi formák hatékonysága csökken azáltal, hogy a kliens a kezelés, ellátás alatt szociális környezetéből kiemelődik, ezáltal csak Ő maga kerül „kezelés alá”, a vele kapcsolatban álló/ hozzá tartozó környezete nem. Saját erőforrások mozgósítása, szociális-, életviteli készségek fenntartása ill. fejlesztése

Kreatív technikák és terápiás lehetőségek A farmako- és pszichoterápia mellett bizonyítottan jó hatással van a betegek gyógyulási folyamatára és rehabilitációjukra a kreatív alkotás folyamata és a létrehozott produktumok környezet által történt elismerése és elismertetése. Az alkotási vágy, alapvető emberi tulajdonság és a kreatív, vagy művészetterápia feladata, hogy ezt a képességet a pszichiátriai betegséggel élő egyénekben újra élessze, lehetőséget biztosítson az alkotásokon keresztül az önkifejezésre. A kreatív foglalkozások jól illeszkednek a kognitív csoportpszichoterápia strukturált folyamataihoz és teret biztosítanak az érzelmi önkifejezéshez, erősítve egymás pozitív hatását.

Képzőművészet-terápiás csoport

Belső lelki tartalmak nonverbális, a képzőművészet eszközeivel történő kifejezésmódja Belső tudati tartalmak vizuálissá tétele (rajzolás, festés, nemezelés, stb). Alkotás folyamata stresszoldó, önkifezejési formákat nyújtó, trauma feldolgozó, lélekrendező hatású Szabad és irányított alkotások

Mozgáscsoport

„ma szavak nélkül beszélünk” Célja: a pszichiátriai betegek megváltozott kommunikációs, metakommunikációs készségének fejlesztése a mozgás által jöjjön létre érzelmi kommunikáció, és megfelelő viszonyulás a társadalomhoz bizalom, intimitás megélésének fejlesztése a non-verbális készségek intenzív használatával elősegíthető a személyiség reintegrálása, a valóság és az én határok, az én és a külvilág pontosabb elkülönítése

Irodalmi csoport Célja:mentális problémák gyógyítása, a személyiségfejlesztés, az önismeret, szociális képességek fejlesztése, a közösségépítés, esetleg rekreáció Alapelgondolása: egy olvasmány segítséget nyújthat abban, hogy külső szemszögből láthassa a résztvevő problémáit, példát vagy épp ellenpéldát ismerjen meg rá, következmények nélkül gondolhasson át megoldásokat

Zene csoport/ terápia Zenei elemek segítségével a kommunikáció, kapcsolatok, tanulás, kifejezés, mobilizáció elősegítése Terápiás hatást gyakorol fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken. Az egyén lehetőségeit feltérképezze és sérült funkcióit helyreállítsa, így jobb intrapszichés és interperszonális integrációt tegyen lehetővé, azaz, hogy a személy életminősége javuljon

Köszönöm a figyelmet!