A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
III. Nemzeti Köznevelési Konferencia
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
A szaktanácsadás támogató szerepe
A koragyermekkori nevelésről
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A szakképzés helyzete Magyarországon
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Intézményfenntartás a köznevelésben, új irányok
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A szakképzés jelene és jövője a KLIK-ben. Jogszabályi háttér: A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény A szakképzésről szóló évi CLXXXVII.
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ A tankerületek működése Hajdú-Bihar megyében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
Az Államreform Operatív Program évi akcióterve.
Esély, Lehetőség, Tehetség, ELTE Iskola felújítás az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az Európai Unió támogatásával.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
Oktatáspolitikai folyamatok általános háttere
Barcsák Marianna KPSZTI
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
főosztályvezető-helyettes
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Előadás másolata:

A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai Marekné dr. Pintér Aranka miniszteri biztos 2012. június 28.

Kihívások a demográfiai csökkenés, a gyermeklétszám változása; sok településen leromlott infrastruktúra, ami a tartalmi, módszertani modernizációt és az ésszerűbb szervezeti megoldások megvalósítását is gátolja; a fenntartói források szűkössége, a fenntartási költségek mérséklése érdekében történő integrációs szervezési hajlandóság alacsony; pazarló erőforrás-felhasználás; mérési és visszajelzési rendszerek hiánya; a szakmai irányítás, támogatás eltérősége; a köznevelési rendszer átláthatóságának hiánya.

Az elmúlt évek elemzései, stratégiái szerinti teendők: az oktatás eredményességének javítása, kompetenciák fejlesztése, esélyegyenlőtlenségek csökkentése, a sajátos nevelési igényű gyerekek integrált oktatásának erősítése, továbbá az egyes szegregációs mechanizmusok hatásainak mérséklése; az oktatás minőségének értékelése, hatékonyságának és hatásosságának fokozása; tárgyi, infrastrukturális feltételek, IKT hozzáférhetőségének javítása; a költséghatékonyság, racionális erőforrás- felhasználás megteremtése; a pedagógusok szakmai helyzetének jobbítása.

A köznevelési rendszer átalakításának célja: minőségi oktatás és fenntarthatóság az emberi erőforrások összpontosításával; hatékonyabb, átláthatóbb és tervezhetőbb köznevelési rendszer kialakítása, működtetése; egyenlő esély a tanulásra, tekintet nélkül a lakóhelyre, nemre, gazdasági helyzetre (alapfokon a differenciált képzés rendszerének átgondolása, minél későbbre történő kitolása); a köznevelés minőségi összetevői kiegyenlítettségének biztosítása az ország teljes területén: megfelelő iskolaépületek, felkészült pedagógusok; támogató és rugalmas adminisztráció – központi irányítás, helyi alkalmazás; a pedagógusok és az egész iskola nevelő-oktató munkájának szakmai értékelését hangsúlyozva növelni a köznevelés hatásosságát; magasan képzett tanárok (rendszeres továbbképzés) támogató és ellenőrző rendszerrel, életpálya-kilátásokkal.

A célhoz vezető feladatok: a változó jogszabályi környezetben a megújítandó fenntartási, működtetési formáknak a kidolgozása (állam és önkormányzat); kommunikációs és együttműködési formák kialakítása, megújítása, megerősítése az oktatásügy és a település szereplőivel (védőnő, pedagógus, orvos, családsegítő, pszichológus stb.); szinergiában megvalósuló fejlesztések; ingyenes oktatás kiépítése (ideértve a tankönyvet, az étkeztetést stb.); a szakszerű és lelkiismeretes nevelőmunka elősegítése, iskola közeli szakmai irányítása; a képzés – átképzés – továbbképzés – értékelés – minősítés rendszerének kialakítása.

Az állami fenntartás minőségi kontrollja a fenntartói értékelési rendszer kialakításával, működtetésével biztosítható, mely az alábbi elemekből állhat: fenntartói értékelés intézményi önértékelés fenntartói törvényességi ellenőrzés fenntartói szakmai ellenőrzés mérések, vizsgák eredményei külső pedagógiai-szakmai ellenőrzés eredményei hatósági ellenőrzések

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Emberi Erőforrások Minisztériuma Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Oktatási Hivatal Szakigazgatási szerv: tankerületi oktatás-szakmai feladatok irányítási, ellenőrzési működtetési feladatok stb. Funkcionális feladatok: gazdasági humánpolitikai informatikai stb. - hatósági ellenőrzési feladatok engedélyezési feladatok vizsgaelnökök kijelölése stb. működtető önkormányzatok intézmények

Köszönöm a figyelmet! Merci de votre attention! aranka.pinter.marekne@emmi.gov.hu